Amortering

Att förstå amorteringsprocessen och vilken metod som bäst passar dina behov är vitalt när det gäller lån. Här går vi igenom de vanligaste amorteringsmetoderna: annuitetslån och lån med rak amortering. Vi diskuterar också hur dessa metoder förändrats över tid, särskilt i ljuset av lagändringar kring smslånen.

Annuitet: Så fungerar det

Vad är ett annuitetslån?

Ett annuitetslån kännetecknas av:

  • En fast månadsbetalning under hela låneperioden tills lånet är helt återbetalat.
  • Varje betalning består av en räntekomponent och en amorteringsdel.
  • Räntekostnaden minskar med tiden, medan amorteringsdelen ökar.

Varför välja ett annuitetslån?

Annuitetslån är särskilt användbara när du behöver jämna ut kostnaderna under de första månaderna av låneperioden, som ofta är den mest ekonomiskt ansträngande tiden. Men det finns också nackdelar, som högre totala kostnader över tid och risker om räntan förändras.

Amorteringsräknare

Smslån och amortering – före och efter 2018

Innan lagändringarna i september 2018 var smslån inte kända för att ha genomtänkta avbetalningsplaner. Dessa lån var ofta kortsiktiga och skulle betalas tillbaka i en enda omgång. Om det inte skedde kunde en förlängning erbjudas, vilken i princip bara var en extra räntekostnad. Tack vare de höga räntorna var detta en lönsam affär för långivarna.

Räkna på effektiv ränta för smslån med vår lånekalkylator

Andra typer av amortering

Den andra typen av amortering som ibland används är rak amortering. Det innebär att amorteringen är lika hög under återbetalningstiden vilket skapar ett något billigare lån.

För vem är rak amortering lämplig?

Rak amortering är ett bra val för den som kan hantera de initialt högre månadskostnaderna och som önskar minska den totala räntekostnaden över tid.  När det gäller smslån är det dock ingenting som du kan välja utan du får helt enkelt använda den amorteringsform som erbjuds – vilket oftast är annuitet.