5 konkreta ekonomitips

Kaffe och dator

1. Sätt upp ett månadssparande

Privatekonomernas främsta tips till privatpersoner brukar vara att ha ett månadssparande. Det innebär att du har en automatisk överföring till någon typ av sparkonto. Förslagsvis sammanfaller överföringen till månadssparandet med löneutbetalningen. Genom att ha ett månadssparande kan du börja bygga en långsiktig förmögenhet sakta men säkert. Om du månadssparar i aktier och fonder så kan du sprida ut riskerna jämfört med att göra större insättningar vid färre tillfällen. Statistik visar att personer som månadssparar ofta får samma avkastning eller till och med högre än personer som försöker köpa och sälja aktier vid rätt tidpunkt. Denna metod kallas ibland för ”dollar cost avagering” och är helt enkelt ett enkelt sätt att sprida ut riskerna och få en jämnare utveckling på portföljen. Ett långsiktigt sparande utnyttjar den så kallade ränta på ränta effekten vilket innebär att dina pengar kommer växa exponentiellt över tid.


2. Gör en budget

Att göra en enkel budget tar ca 20-30 minuter så länge du har alla uppgifter du behöver. Fördelen med att göra en budget är att du tydligt kan se vart dina pengar tar vägen varje månad. På så sätt får du mer kontroll över din privatekonomi och kan välja att förändra vissa konsumtionsbeteenden som du kanske inte ens var medveten om att du hade. Det du behöver veta är vilka intäkter du har. Lön, studiemedel, extraknäck, alla fasta inkomster kan du räkna in i din budget. Därefter kommer den lite krångligare biten, att räkna på utgifterna. Nu för tiden är det väldigt enkelt att använda internetbanken. Vissa banker kategoriserar automatiskt dina köp och kan visa statistik över varje månad.

På konsumentverket.se finns en budgetkalkylator som kan hjälpa dig göra en enkel budget snabbt. Det finns även massvis av appar som gör det enklare att sätta upp en budget.


3. Börja köpa aktier

Aktier är ett bra sätt att investera pengar och se dem växa. Har du tillräckligt mycket pengar investerade i aktier kan du i princip leva på avkastningen och på så sätt bli ekonomiskt oberoende. Börja med att skapa ett konto på avanza.se eller nordnet.se som är de största sajterna för aktier och fonder i Sverige. Där finns det enkla guider till hur du kan börja köpa aktier.

Att spara i aktier är ett långsiktigt sparande. Man brukar säga att aktiesparande bör pågå i minst fem år. Pengar som du tror att du kommer behöva snarare än så bör alltså inte investeras i aktier eftersom då finns risken att aktiernas värde har sjunkit och är lägre än när du köpte den. Sprider du ut riskerna genom att köpa aktier i olika marknader så kan du sikta på att ha en 8-10% värdeökning eftersom det är börsens snittökning varje år.


4. Löneförhandla smart

Löneförhandlingar är något många bävar inför. Det kan kännas obehagligt att argumentera emot sin chef till att få en högre lön. En lyckad löneförhandling kan dock innebära en stark löneutveckling som kommer påverka din lön även i din framtida karriär. Man brukar säga att ingångslönen är väldigt viktig för att få en bra löneutveckling. Men för att kunna dra nytta av en bra ingångslön så måste du även vara framgångsrik på att löneförhandla.En nyckel till lyckad löneförhandling är att kunna lägga fram starka argument och bevis till varför du förtjänar en högre lön. Det kan dels handla om att du har erfarenheter som borde värderas och som dina kollegor kanske inte har i samma utsträckning. Det kan också vara en bra ide att kolla snittlöner för ditt yrke. Märker du att du ligger i underkant så kan du använda det argumentet för att löneförhandla. Kontakta även ditt fackförbund innan din löneförhandling för att få ytterligare tips och råd. Facken sitter på expertkompetens inom området och kan ge dig relevant information.


5. Omförhandla räntan på bolån

Bankernas bostadslån är en av deras största inkomster. Det är en enorm marknad och konkurrensen idag är större än någonsin samtidigt som räntorna är historiskt låga. Även om situationen för konsumenter och låntagare är väldigt fördelaktig så finns det mycket pengar att spara på att omförhandla om räntan på bolån. Bankerna är väldigt måna om att behålla kunder långsiktigt för att behålla intäkter. Det bästa för bankerna är att ha så kallade helhetskunder. Det innebär att du använder samma bank för alla möjliga tjänster så som bostadslån, konsumtionslån, försäkringar, sparande etc. Här kan du som konsument göra en bra affär genom att börja med att sänka räntan på ditt bolån samtidigt som du förhandlar till dig bra villkor för ett försäkringspaket.

Eller varför inte få ett billigare bil-lån? Många personer ser på banker som en myndighet vilket är helt fel. Bankerna är företag som vill tjäna pengar och dom är inga auktoriteter. Om du går till flera banker så kan du ställa deras erbjudanden mot varandra och på så sätt pressa ner räntorna maximalt.


 

Publicerad: 21 september 2020Uppdaterad: 9 november 2020
SmslånOnline.se Logo
Next Lead Sweden AB Logo
Org/Moms nr. 556497-6735 / SE556497673501
Adress Manhemsgatan 3, 93134, Skellefteå
Epost info@nextleadswedenab.se