Små enkla life hacks som gör omedelbar skillnad i plånboken.
Hur mycket pengar lägger du på mat?
De flesta personer skulle nog inte kunna svara på hur mycket pengar som går åt varje månad på mat. Att äta lunch ute några dagar i veckan kan bli kostsamt och även om det är bekvämt att slippa laga mat så går det faktiskt att spara tusenlappar på att skära ner på matkostnaderna. Att köpa färdig lunch fem dagar i veckan kostar ca 4000kr/månaden. Då är det bara kostnaden för lunch på vardagar fem gånger i veckan. Där tillkommer resten av målen på dagen samt alla måltider på helgen. Jämför det med att laga lunch för 20kr/portion vilket är en rimlig måltidsbudget. Det blir 400kr/månaden alltså en tiondel så dyrt som att köpa lunch varje dag. Detta kanske tycks vara en extrem jämförelse men säg att du istället för att köpa lunch varje dag, gör det tre gånger i veckan. Det blir 1360kr/månaden vilket innebär att du sparar 2640kr i månaden och 31.680kr om året. Lägg till en 10% avkastning genom aktiesparande på det och du har ett starkt sparande som kommer öka exponentiellt med åren.
Det finns många sätt att få in lite extrapengar utöver ett vanligt jobb och idag finns det även appar som hjälpmedel vilket gör det betydligt smidigare.
En vanlig extrainkomst är att hyra ut olika saker man äger. Det kan vara att hyra ut sin bil, lägenhet eller mindre saker som verktyg och maskiner. Kanske äger du en gigantisk discokula? Ta en funderare på vad du skulle kunna hyra ut och kolla även vad andra hyr ut för att se vad som verkar vara populärt. Att hyra ut sin bil eller lägenhet är förmodligen det som kan ge störst intäkter. Om du ska åka på semester eller på jobbresa kan du kolla upp möjligheterna att hyra ut din lägenhet eller bostad på Airbnb. Se dock till att kolla vad som gäller för ditt hyreskontrakt eller bostadsförenings stadgar så inte alla tillåter detta.
Idag finns det massvis av smarta ekonomi-appar som kan hjälpa till att få ordning på ekonomin eller vara till hjälp för att spara pengar. Det finns appar där du kan sätta upp sparande-mål och sätta in en extraslant på kontot istället för att köpa en fika på stan. Det finns även appar som hjälper dig få koll på dina utgifter och kategoriserar dom. Det kan underlätta att se svart på vitt hur mycket pengar som går till saker som energidryck, snus, godis etc, som man skulle kunna skära ner på.
Appar hjälper oss att sortera och räkna ut saker som vi själva aldrig hade haft tid eller ork att göra. Att få dina utgifter sorterade och kategoriserad kan vara ett väldigt bra sätt att få koll på dina utgifter. Det finns även appar som håller koll på din budget och kan varna när en viss kategori börjar bli övertrasserad. Det finns även appar som håller koll på extrapriser på mat, varnar om fakturor, sparar kvitton och mycket mer. Listan över smarta ekonomi-appar växer konstant och det räcker med att skriva ”ekonomiappar” i en sökmotor för att hitta de bästa valen samt recensioner.
Tjänster och abonnemang är något som har exploderat under 2000-talet. Förr var det standard att ha ett mobilabonnemang och ett bredbandsabonnemang. Nu för tiden har de flesta av oss massvis av streaming-abonnemang, matkassar, flera mobilabonnemang, ljudboksappar. Dessa abonnemang och tjänster som man betalar månadsvis kan lätt bli ett berg av fasta kostnader och därför kan det vara smart att se över vilka tjänster och abonnemang man har och vilka man faktiskt behöver. Bredband och mobil är svårt att skippa för de flesta. Men hur många tv-serie, film och streamingtjänster behöver man egentligen? Och hur mycket hinner man titta på respektive tjänst. Försök att räkna ut hur mycket pengar du lägger på tjänster och abonnemang varje månad och pröva hur det skulle se ut om du skippade några abonnemang. För de allra flesta finns det mycket pengar att spara inom denna kategori.
När vi köper kläder, skor, hemelektronik och andra prylar så finns det i regel massvis av olika alternativ. E-handel är något som växer enormt varje år av flera anledningar. En av fördelarna med att handla online är att du kan jämföra priser på enkla sätt. Om du har för vana att alltid jämföra priser mellan olika företag kan du spara mycket pengar. Du kan jämföra hemelektronik, försäkringar, elabonnemang, lån etc. Det mesta går att jämföra online.En tänkvärd aspekt är att det inte alltid är billigast som är det bästa. Det kan löna sig att lägga lite mer pengar på att köpa något av bra kvalité som du vet kommer hålla längre. Att handla från väl etablerade märken och tillverkare gör att kvalitén på varorna i regel är bättre än att handla ifrån okända tillverkare. Om du känner dig osäker på en viss produkt kan du läsa recensioner ifrån andra som har testat den specifika produkten.