Budget och sparande för bättre privatekonomi

Privatekonomi är ett otroligt brett ämne och det finns massvis av olika grenar och delar som är värda att ta upp. Att spara så väl som att minska sina utgifter är nyckeln till en bra privatekonomi.

Jestet-liv

Lever du över dina tillgångar?

Ett av dom vanligaste misstagen eller fallgroparna som personer råkar ut för är att dom lever utöver sina tillgångar. De flesta har någon gång sett TV-programmet Lyxfällan där upplägget nästan alltid är det samma. En person eller ett par har djupa ekonomiska bekymmer för att utgifterna överstiger inkomsterna vilket gör att personerna tvingas låna pengar, och låna mer därtill för att kunna betala av redan befintliga lån. Det blir en ond cirkel som kan vara riktigt tuff att bryta.

Även om lyxfällan är ett underhållningsprogram som ofta har väldigt extrema exempel så är metoderna dom använder tveklöst effektiva. Det första man behöver göra är att faktiskt få koll på vart pengarna tar vägen. Vilka utgifter har jag varje månad, vad blir månadskostnaden för en bil när man slår ut alla utgifter som besiktning, service, biltvätt etc.

Sammanställ utgifter och inkomster – gör en budget!

Ett riktigt tråkigt ord som är förknippat med ångest hos många är ordet ’budget’.  Trots att det kan tyckas som världens tråkigaste sak att göra en budget så är det faktiskt ett extremt bra verktyg för att få ordning på ens privatekonomi. Framförallt handlar det om att kartlägga utgifter för att kunna se vilka kategorier det går att dra ner på. Är det rimligt att lägga 10 000kr i månaden på mat när man är en person i hushållet? Kanske går det att handla smartare och göra mer matlådor för att få ner den siffran till 3000kr (spara 84 000kr/år).

Generellt är det utgifterna som är kluriga att räkna på medan inkomsterna oftast bara är att räkna ihop ens lön och lägga på en eventuell sambos eller partners lön. Efter att ha räknat ut inkomster och utgifter kan budgeten sammanställas.

I en enkel budget delas utgifterna in olika kategorier så som boende, mat, fritid, transport etc. På så sätt kan får man en överblick över hur mycket pengar som går åt till olika kategorier. När budgeten är sammanställd kommer den tuffaste delen, att följa budgeten. Det kan vara svårt att bryta invanda mönster och levnadsvanor. För att hitta motivation till att följa en budget kan det vara en bra idé att sätta upp ett mål med sparandet. Det kan vara sparande inför en insats till en bostadsrätt eller en jorden runt-resa.

Tryggt familjeliv

Sparande för en trygg ekonomi

Hur man än vrider och vänder på det så är sparande det effektivaste sättet att få en trygg ekonomi. Sparekonomer brukar till exempel rekommendera att man bör ha minst två månadslöner sparat på ett konto för oförutsedda händelser. Till exempel om något går sönder på bilen eller att kylskåpet lägger ner oväntat. Det sparandet bör inte ligga i fonder eller aktier som måste säljas av för att få tillgång till pengarna, utan snarare på ett vanligt sparkonto.

Sparande är ett brett ämne och det finns många olika sätt att se på sparande. Ett bra sätt att få struktur i sitt sparande är att dela upp det i olika kategorier. Många sparekonomer rekommenderar ett långsiktigt sparande, ett mellan-långsiktigt samt ett lite mer kortsiktigt som med två månadslöner-exemplet.

1. Ett långsiktigt sparande är där du verkligen kan tjäna pengar på att spara. Aktier, fonder och andra investeringar som växer med tiden och förhoppningsvis följer börsens snittökning på 7-10% per år. Ju mer du sparar här desto mer pengar får du tillbaka och efter många år kommer du kunna dra in en hel del pengar på detta sätt. Minsta tid att spara på detta sätt är 5 år.

Gå nu inte ut och köp aktier planlöst – eftersom det kan stå dig dyrt på en skakig börs. Det tryggaste sättet att spara på är ett sparkonto som ger ränta och ränta på ränta-effekt. Nackdelen med detta är den låga ränta som nu ges. Att varje månad spara och lägga ett visst belopp i aktier och fonder är ett bra sätt att spara långsiktigt med mindre risk eftersom du

2. Mellan-långsiktigt sparande skulle man också kunna kalla för målinriktat sparande och det innebär att du har ett mål att köpa eller göra något för pengarna. Detta kan vara att köpa en ny bil eller att åka på en lång semester. Detta kan vara sparande för 2-5 år.

3. Kortsiktigt sparande är att se till att det finns en buffert vid oväntade utgifter. Att ha ett kortsiktigt sparande kan rädda dig ur många situationer och kan hjälpa dig att undvika onödiga lån som kostar ännu mer.

Fler ekonomitips >>>

Publicerad: 16 september 2020Uppdaterad: 30 september 2020
SmslånOnline.se Logo
Next Lead Sweden AB Logo
Org/Moms nr. 556497-6735 / SE556497673501
Adress Manhemsgatan 3, 93134, Skellefteå
Epost info@nextleadswedenab.se