Ekonomitips aktier

Innan vi börjar ge oss in på tips och råd kring aktieinvesteringar så behöver vi klargöra vad en aktie faktiskt är. En aktie är en del i ett företag vilket innebär att för varje aktie du äger så äger du också en del i företaget.

Varför skulle ett företag vilja att andra personer ska äga delar utav deras verksamhet?

När ett företag expanderar och vill göra stora investeringar krävs kapital, alltså pengar. Ett sätt att få in de pengar som behövs för att expandera är att sälja aktier i företaget. De som köper aktier betalar in pengar som företaget kan använda för att göra nödvändiga investeringar. I takt med att företaget växer så ökar värdet på aktien som även handlas med på en börsmarknad där andra investerare kan spekulera och buda upp priset.

I och med att du äger en aktie så äger du även en del i företaget vilket innebär att du har rätt att rösta om beslut på bolagsstämman.

Aktiemarknaden

Aktiekurs och börsen

Det finns olika typer av aktier och man brukar dela upp dom i A, B och C aktier där A-aktier ger fler röster än B och C. Om du vill engagera dig i en verksamhet kan du därför välja A-aktier för att få mer inflytande medan för privatsparare spelar det ingen roll då värdet och utdelningen brukar vara lika.

Majoriteten av svenska företag som du kan köpa aktier i är noterade på Stockholmsbörsen som drivs av NASDAQ sedan 2007. NASDAQ har sitt huvudkontor i New York och driver börsmarknader i en rad olika länder.

Även om Stockholmsbörsen är där man köper och säljer aktiehandel så köper de flesta privatpersoner aktier via banker och aktiehandlare.
Idag är de största platserna för aktiehandlarna Avanza och Nordnet. Båda tjänsterna är utvecklade för att göra det så enkelt som möjligt att handla med aktier.

Det går även att handla på andra börser än Stockholmsbörsen vilket innebär att du kan köpa aktier i företag som Apple, Facebook och Tesla.

När börsvärdet presenteras i nyheter vilket det görs kontinuerligt flera gånger om dagen så räknar NASDAQ ut det sammanlagda värdet av alla aktier och om det har stigit eller sjunkit. Man brukar prata om börsens snittvärde och att börsen ökar med 6-10% per år i snitt.
Samtidigt kan det ske enorma ras som det gjorde under finanskrisen 2008 samt i början av Corona-pandemin då flera börser rasade med 20-30% på dagar. Det sämsta man kan göra som aktiesparare i ett sånt läge är att få panik och sälja av sina aktier eftersom hela investeringen då försvinner. Istället bör man ha is i magen och vänta på att börsen vänder upp igen vilket den alltid har gjort historiskt sett.

Publicerad: 30 september 2020Uppdaterad: 30 september 2020
SmslånOnline.se Logo
Next Lead Sweden AB Logo
Org/Moms nr. 556497-6735 / SE556497673501
Adress Manhemsgatan 3, 93134, Skellefteå
Epost info@nextleadswedenab.se