Låna till jul och semester – är det verkligen nödvändigt?

Innehåll

I den här artikeln får du tips på saker som du kan tänka för att slippa ta lån inför viktiga helger som exempelvis julen eller under semestern.  Den genomsnittliga familjen kommer att spendera tusentals eller tiotusentals kronor och därför är det bra att vara ute i tid med sparande och förberedelser.

Kostnader för julen ska täcka eventuella julklappar, evenemang, fester, mat, dekorationer o.s.v. vilket sammantaget blir mycket pengar att avrunda året med. Man kanske inte har pengarna – men vill ändå slå på stort vilket ofta betyder att de använder som kreditkort eller att de tar ett lån enligt värdet betalar när genomsnittet.

Semesterbild - parasoll, sand, vatten

Privatlån & sms-lån – är det så smart?

Räntan på privatlån varierar från 1.95 till 39.6 % men du kan inte räkna med de lägsta räntorna för mindre belopp. Mer troligt är att du hamnar någonstans vid 10% och uppåt lite beroende på hur din privatekonomi ser ut historiskt.

Många med en problematisk situation söker sig till ett sms-lån där branschen visserligen reglerats till det bättre men där sms-lånet fortfarande är det dyraste alternativet. Speciellt vanskligt blir det om du behöver låna pengarna en längre period. Kraven för att få låna är något och du kan bland annat kan låna utan UC kreditupplysning ifall du har många förfrågningar som ställer till problem när du ansöker om ett privatlån. Räntorna ligger mellan 19.5 till 42.5 % men uppläggningsavgifterna kan vara ganska höga. Även avi-kostnaderna. Så i slutändan har sms-lånet högre effektiva räntor hur du än vrider och vänder på det.

Att planera att ta lån, betala för semestern och sedan spendera nästa år stressad och oroa sig för att försöka lista ut hur man ska betala tillbaka pengarna de lånade för att få pengar över till presenter till vänner och familj som kanske inte ens kommer ihåg dessa gåvor är kanske inte det klokaste beslutet du kan ta. Tänk på att det kommer en ny jul även nästa år som du måste vara redo för. Med andra ord finns det en risk för att allt blir en enda röra och en ond cirkel av onödiga räntekostnader.

Vi rekommenderar inte heller att du tar lån för semestern. Att vara stressad över lånet runt jul och kanske i början av  januari och februari när du ska vara fokuserad på dina mål för det nya året och annat som du vill göra med dina pengar känns förmodligen inte helt skoj.

Det går att ha skoj och trevligt även om man drar ner på spenderandet.

Var klok – skapa en budget

Bästa stället att börja för att vara ärlig med sig själv och sin ekonomi är genom att skapa en budget inför jul och semester. Du behöver ha koll på din ekonomi för dessa perioder och hur mycket du vill spendera och bryta ner det för bra översikt:

  • Vem köper du presenter till?
  • Vilka kostnader betalar du för?
  • Vad planerar du att göra?
  • Har du något övrigt i din kalender?

Ju lägre budget du har, desto mer kreativ måste du vara. Se det som ett spel så känns det roligare. Hur mycket kan du spara och fortfarande ha en fantastisk semester, fortfarande skaffa saker till nära och kära genom att agera smart? Du kan inte bara gå och lägga pengar och sedan inte veta var de ska komma ifrån. Du måste planera och veta hur mycket du vill spendera och sedan när du närmar dig det – sluta – och ordna om saker och ting, hitta andra alternativ för att hjälpa dig att hålla dig inom den ramen.

REA-tips

Inredning och dekor är säkerligen inte högst upp på allas lista men till exempel jul vill nog i alla fall de flesta med familj inreda hemmet och göra det trevligt och mysigt och köpa in småsaker här och där. Kanske även under semestern. Problemet är att det kan kosta ganska mycket, speciellt om inredning är ditt fokus. En sak som kan rekommenderas när det gäller att dekorera interiören och exteriören av ditt hem är att överväga billiga alternativ som stormarknader eller lågprisbutiker som exempelvis Dollar Store. Lägg till lite dekoration och inredning varje år, ett par saker här – ett par saker där. De byter alltid sitt sortiment och tar in nya produkter varje år så det är inte så att de kör samma gamla grejer. Även om du väljer billiga alternativ kan du ofta hitta både annorlunda, fina eller coola saker. Det är definitivt ett bra sätt att spara.

Till det positiva när det närmar sig jul är att det finns massor av saker som säljs till REA-priser. Återförsäljare vill att du ska spendera pengar och försöker locka dig med låga priser så att du kan spara pengar. Black Friday är inte den enda dagen att spara på saker du vill skaffa till exempelvis semestern eller julafton. Det finns med andra ord alltid möjligheter att fynda ifall du planerar i förväg. Många butiker använder rabattkuponger och medan det online ofta finns rabattkoder. Du kan antingen prenumerera på butikernas nyhetsbrev eller besöka någon webbplats som själva tjänar pengar på att visa vilka rabattkoder som finns just nu.

Att utnyttja ”Köp 2, få 1 gratis”- erbjudanden och liknande är en smart grej för dig som ska handla presenter och inte har råd med något dyrt men ändå vill hitta något som är tillräckligt fint. Dessa är särskilt bra om du funderar på att köpa liknande presenter till samma typer av människor, exempelvis rakprylar – som fungerar till de flesta män. Det här sättet att handla på rabatt är också en bra idé om du har exempelvis syskonbarn eller barnbarn och du inte vill att en av dem ska bli arg om de får en annan present än vad något annat barn fick. Ge dem alltså liknande presenter – samtidigt som du sparar pengar.

Håll nere julklappskostnaderna med julklappsbyte

Om du har en stor familj, föreslå att ni bara köper en julklapp men att alla får en var så ser du till att verkligen dra ner kostnaderna på ett enkelt sätt men med bibehållen julstämning där du slipper stressa över pengar i onödan.

Att säga nej är också att spara

Underskatta inte betydelsen av att säga nej. Om du verkligen känner att det helt enkelt inte finns i budgeten att göra vissa saker eller om du blir inbjuden till för många presentbyten med vänner,tacka bara nej. Du behöver inte känna press för att spendera pengar på allt och ingenting. Om du har barn kanske det snarare ska ses som ett bra tillfälle att lära dem om värderingar, vad som räknas utanför det materiella. Lär dem att begränsa de saker de vill ha och att skilja på vad de verkligen vill ha behöver och vad som är oväsentligt. Låt dem få fokusera på upplevelser och roliga saker och att uppskatta varandra – det får du dessutom tillbaka senare i livet. Be dem enbart välja saker som är meningsfulla och som de tycker är viktiga, inte bara saker som de använder en dag och sedan går sönder nästa. Så be dem tänka på  vad de verkligen, verkligen vill ha och behöver och vad som samtidigt gör dem glada.

Aktiviteter i jul- och semestertider.

Kolla in fina gratis, prisvärda evenemang som du kan gå på bara för att verkligen njuta och vårda tiden med familjen. Ge bort din tid och var närvarande. Det är en fin present som alltid är gratis.

Det är verkligen ingen mening att ta ett lån för semestern när du tänker på allt som det finns värde i som är gratis och att gemenskapen borde var det viktigaste av allt.

Börja spara i god tid

Eftersom du alltid vet när julen kommer varje år och åtminstone ungefär när det är dags för semester så bör du givetvis även agera därefter och börja spara i tid. Men om du är sent ute – håll till godo med tipsen som presenterades på den här sidan.

Publicerad: 13 januari 2022Uppdaterad: 22 december 2022