Tjäna pengar – en guide till hur man blir rik

Att bli mångmiljonär är drömmen för många, men verkligheten för de få som ändå uppnår ekonomisk framgång är inte riktigt så komplicerad som man kan tro. Den här artikeln förklarar det tankesätt som krävs för att förändra din ekonomi så att du går från fattig till rik.

Vad krävs för att bli rik?

Att bli rik utan att arbeta och inte göra någonting är nästan omöjligt, men med engagemang, kriterier och beslutsamhet kan din första miljon bli verklighet. Många människor är både smart och har bra idéer men är fortfarande fattiga. Varför? Svaret är att deras idéer bara förblir idéer och Idéer utan en handlingsplan är inget annat än just idéer.

2 skor - en trasig, en i guld

Vikten av att fatta rätt beslut

De val du gör ska inte underskattas och dina förtjänstmöjligheter påverkas stort av dessa val. Om du spenderar mer än du tjänar på en månad och använder lån och finansiering i stor utsträckning kommer din ekonomi ha en massa hål i form av skulder och därmed förmåga att spara mycket pengar som du i stället kan använda för investering. Motsatsen råder då du bestämmer dig för att anta en mer moderat livsstil som leder till att du direkt och enkelt börjar öka på dina tillgångar.

Att leva moderat betyder inte att man inte att du avstår bil eller inte tar semester utan att du har tillräckligt med pengar för att göra smartare val.  Är storbilds-TV:n verkligen ett så viktigt köp? Och är den läckra tyska bilen med 170 hästkrafter verkligen oumbärlig? Genom att ställa dig själv dessa frågor får du snabbt svar på om pengarna kanske skulle kunna användas bättre.

Låt oss anta att vi utgår från ingenting alls.

8 punkter för att bli rik

Grant Cardone är en man som i 35 år av sitt liv har hjälpt företag och människor att tjäna mer pengar och är författare till boken ”The Millionaire Booklet: How To Get Super Rich” har alltid sagt att vem som helst kan bli rik. Även ni som just nu sitter på er Ikea-fåtölj i ditt hem eller när du är klämd som en sardin i tunnelbanan. Oavsett var du kommer ifrån, vem du är, vad du äger och vad du gör kan du bli rik även om du är fattig idag. Cardone leder ett flertal företag som fakturerar miljontals dollar per år vardera.

Åtta punkter för att bli rik, enligt Grant Cardone

1. Ändra ditt tänkesätt.
Ditt miljonärsliv börjar i samma ögonblick som du lyckas ändra ditt tänkesätt. Det som hindrar dig från att bli rik är inte i första hand skola och arbete utan din mentala inställning. Om du börjar tro att du aldrig kommer att klara av att bli rik på egen hand så kommer du heller aldrig att klara det. Övertyga dig därför om att du klarar av det. Det är inte på något sätt omöjligt att bli mångmiljonär.

2. Gör matematiska exempel.
Fundera på några olika sätt att tjäna 10 miljoner kronor. Om du lyckas sälja en produkt för 1 000 kronor till 10 000 personer så har du sålt för 10 000 000 kronor. Samma gäller om du säljer en produkt för 2 000 kronor till 5 000 personer.

Nuförtiden är det möjligt att nå ett stort antal kunder tack vare Internet, e-handel på Blocket eller via exempelvis Facebook-annonser.

Att bara upprepa ”Jag vill bli rik” räcker inte för att verkligen bli rik. Det viktigaste steget är att tänka ut en hållbar plan och anteckna ner den.

Att ta fram en finansiell strategi är inte bara starten på ett projekt utan också det som avgör om projektet lyckas eller ej.

Exempel:

Låt oss säga att du vill öppna en restaurang. Du kommer inte att lyckas om du inte planerar ordentligt och har svaret på frågor liknande dessa:

 • Hur mycket vill du tjäna under det första, andra och tredje året?
 • Hur många kunder behöver du ha varje vecka för att uppnå det målet?
 • Hur mycket pengar måste du investera för att generera det kundflödet?

Osv…

3. Skapa tre inkomstkällor.

Om endast ett jobb står för dina förtjänster finns alltid risken att företaget du jobbar för stänger ned. Därmed försvinner din enda inkomstkälla, eller reduceras kraftig under en tid p.g.a. A-kassa.
Poängen är att det kommer att bli väldigt svårt att bli rik med bara en lönecheck och det gäller både inom den offentliga och privata sektorn.

Att ha ett bra jobb och därmed ekonomisk trygghet är viktigt, men tänk även på att diversifiera.  De rika har mer än enda inkomstkälla. Du bör ha minst tre inkomstkällor.

Exempel:

 • Investera i en finansiell produkt.
 • Sälja saker på Internet.
 • Skapa en blogg/webbplats och tjäna pengar på reklam och kundhänvisning d.v.s bli en så kallad affiliate.
 • Investera i aktiemarknaden.
 • Lär ut språk via datorn.
 • Hyra fastigheter för vidareuthyrning.

O.s.v.

4. Lär dig en färdighet som genererar hög inkomst

En höginkomstfärdighet är en färdighet som låter dig tjäna minst 40 000 kronor per månad. Varför ska du lära dig en höginkomstfärdighet? Svaret är att det inte kräver någon investering förutom tid och du riskerar ingenting. Allt du behöver göra är att komma på något du gillar att göra och lära dig att göra detta riktigt bra och sedan leta kunder som behöver din kunskap. Du kan exempelvis lära dig att göra bra copywriting. Det innebär att du lär dig skriva reklamtexter, skapa försäljningssidor, göra Facebook-annonser, e-postmarknadsföring och så vidare.

I början måste du alltså lägga tid på att lära dig men som tur är det finns massor av bra information gratis tillgänglig på nätet. Du kan även betala för en bra kurs och det finns massor av bra böcker om copywriting som sparar tid. Sedan letar du upp potentiella kunder och säljer din tjänst till dem.

Internet ger störa möjligheter att tjäna pengar så låt oss titta på några möjligheter:

 • Skapa en blogg, en YouTube-kanal eller kanal på någon social medieplattform.
 • Köp och sälj dina produkter eller tjänster på blocket eller någon annan e-handelsplattform.
 • Lär dig webbutveckling och att programmera.
 • Bli SEO-expert. Synlighet i sökmotorerna är viktig för företagens försäljning och det finns en bra efterfrågan. Kombinera det med egen kunskap om webbutveckling så kan du dessutom generera passiva inkomster.

Och så vidare.

5. Umgås med rätt personer.

Beroende på vad du säljer så bör du ta reda på vilka som är dina potentiella kunder och således äger pengarna som kan förflyttas över till dig. Om du säljer produkter som relaterar till bröllop så bör du exempelvis besöka Facebook-grupper för de som planerar giftermål. Om du har bestämt dig för att sälja Rolex-klockor, börja besöka lyxiga mötesplatser i närmaste stad.

Sektorer som finans- och affärer är komplicerade om du tar dig an dessa ensam och ”utifrån”. Att förstå om en investering eller en företagsstartstrategi är rätt eller fel, säkrare, riskabel, lönsam eller improduktiv är inte lätt för lekmän. Exempelvis är variablerna som påverkar resultatet och det korrekta värdet på en investeringsfond är många. Risken med att göra det själv innebär då att du riskerar att investera dina pengar i riskfyllda och olönsamma investeringar men även att du inte väljer den plan som bäst passar dina ekonomiska eller affärsbehov. Genom att omge dig med proffs ökar du dina chanser att få hjälp att fatta rätt beslut bland de problem som entreprenörer möter varje dag.

6. Spara

Om du är en impulsiv konsument måste du verkligen lägga band på dig och lära dig att spara. Det sämsta du kan göra när du tjänat dina första pengar är att börja spendera dem till höger och vänster. Frestelser kommer att uppstå så du kan lika gärna avsätta en del, säg 10%, till detta för att på så sätt se till att konsumerandet sköts disciplinerat.

Om du är en impulsiv konsument har jag några dåliga nyheter till dig. Du måste lära dig att spara. När du väl har tjänat dina första pengar är det värsta du kan göra att börja spendera dem till vänster, höger och mitten. Du kommer att bli frestad att ta bort åtminstone lite tillfredsställelse. Så jag råder dig att bara avsätta en viss del av dina inkomster för detta ändamål. Låt oss säga 10%. Lägg resten åt sidan eller bättre: återinvestera dem.

Undvik att spendera pengar på meningslösheter som att semestra i tropikerna – det kan du göra senare – lyxiga bilar och klockor, middagar och femstjärniga restauranger.

Det bästa du kan göra är att fortsätta ditt liv precis som förut.

7. Investera

Så fort du börjar tjäna pengar kommer du att bli frestad att leva det goda livet och spendera dina pengar direkt. Den känslan är såklart okej, men lägg dina nya intäkter på ett separat konto och räkna dem inte i onödan.  Se dessa pengar som en möjlighet att använda till investeringar och inte för att omedelbart åka i väg på semester.  Det kan du göra sen. Liksom att köpa onödiga saker.

Vad gäller investeringar är det första du måste tänka på: fokusera inte på bara en investering.

Den gyllene regeln är diversifiering. Det betyder att du investerar i många olika aktier och inte bara i en. På det här sättet bör majoriteten gå bra om några av aktierna går sämre. Det är inte omöjligt att alla aktier minskar men risken blir betydligt mindre på detta sätt.

Ett exempel:

Föreställ dig att det är 1988 och du har 100 000 kronor att investera. Du bestämmer dig för att investera 10 000 kronor i 10 olika investeringar, inklusive en i Microsoft. Som vi vet har Microsoft upplevt galna framgångar. Låt oss nu anta att dina andra nio investeringar har gått hemskt och du har förlorat.

Tack vare din investering i Microsoft har du fortfarande 500 000 kronor i fickan. Det är därför det är bra att diversifiera sig. En välbyggd portfölj kan tolerera även höga doser av misslyckanden och ändå fortsätta att generera mer än god avkastning.

8. Sätt dig aldrig i skuld

Det spelar ingen roll hur rik du är så länge du är skuldsatt. Om du är skuldsatt är du en slav under banksystemet. Du måste arbeta för att betala dem och upprätthålla den levnadsstandard som krävs. Kanske på ett jobb som du inte ens gillar. Låna därför aldrig pengar. Om du funderar på att starta ett eget företag eller skapa något slags projekt men måste försätta dig i skuld kan rätt beslut vara att skjuta upp denna satsning. Börja istället när du kan betala alla kostnader själv. På så sätt är du riskfri. Bristen på pengar tvingar dig dessutom att leta efter kreativa lösningar. Pengar är varken bra eller dåliga – de är bara ett verktyg som vi själva bestämmer hur det ska användas. Tänk på hur pengar påverkar ditt liv. Varför använder du pengar? Vilken glädje och ångest kan det ge dig? Hur kan pengar hjälpa dig och andra? Och:  kan pengar ditt liv?

Förse dig själv med allt du behöver för att leva. När du har tillräckligt med pengar för detta, spendera tid och energi på din utveckling. Gör sedan något nyttigt och hjälp andra.
Lämna ursäkterna åt sidan och börja jobba om du vill förändra ditt liv.
Ingen kommer att göra det åt dig.

Publicerad: 18 februari 2022Uppdaterad: 24 februari 2022