Smslån Online

Företagslån

En viktig skillnad mellan privatlån och företagslån är att de flesta företagslånen har en fast avgift istället för ränta. Till skillnad mot vad som gäller för privatlån har långivarna som erbjuder företagslån ingen skyldighet att ge låntagaren några representativa exempel. Priset presenteras oftast när du skickat in din ansökan.

7 st. företagslån
Alla lån ges med en månadsavgift som är individuell
Belopp: 30000 - 2000000 kr
Löptid6 - 18 mån
Startavgift Ingen
Mån.avgift Se offert
Avi 0 kr
Tar UC?Nej
FactoringNej
SäkerhetNej
Utbet. tidSamma dag
Belopp: 10000 - 2000000 kr
Löptid1 - 24 mån
Startavgift Ingen
Mån.avgift Kräver ansökan
Avi 0 kr
Tar UC?Nej
FactoringNej
SäkerhetNej
Utbet. tidIngen uppgift
Belopp: 30000 - 500000 kr
Löptid1 - 18 mån
Startavgift Ingen
Mån.avgift Se webbplats
Avi 0 kr
Tar UC?Nej
FactoringNej
SäkerhetNej
Utbet. tidSamma dag
 Ansök före 16:00

Information om företagslån

Den klassiska typen av företagslån är det lån som tas när man ansöker om ett lån hos en långivare och sedan får pengarna inbetalda på kontot. På senare tid har det däremot också blivit ganska vanligt med företagskrediter som fungerar i stort sett som vanliga konsumentkrediter. Företaget ansöker om ett belopp som sedan finns tillgängligt för uttag vid behov. Fördelen med krediter är att de i många fall kan vara på mycket stora belopp, ofta runt 1 000 000 kr, men de erbjuder företaget flexibiliteten att använda vilken summa man vill när det passar bäst. Man behöver således inte ta ut hela lånet på en gång och därmed betala ränta på hela beloppet. Krediter medför generellt en uppläggningsavgift, månadsränta och en månadsavgift.

Factoring

Ett begrepp som det talats om mycket under de senaste åren är factoring. Det är ingen direkt låneform i den traditionella bemärkelsen, men det kan ses som ett ekonomiskt verktyg eftersom det hjälper företag att få in pengar. Factoring har att göra med fakturaköp och går ut på att företaget ifråga säljer fakturor (som förväntas bli betalda av kunder) till ett factoringföretag. Det senare betalar fakturabeloppen till företaget, som då får betalt till fullo och slipper vänta på kundernas betalningar.

Man kan tala om två typer av factoring, nämligen factoring utan regress och factoring med regress. Factoring utan regress innebär att ett factoringföretag som tagit över ett annat företags fakturor bär risken att intäkterna går förlorade. I de flesta fall betalar kunderna, även om det sker med försening, och då har factoringföretaget ingenting att förlora på att köpa fakturorna. Däremot finns risken att vissa kunder av olika anledningar inte betalar sina fakturor och då står factoringföretaget för förlusterna. Har man däremot valt factoring med regress innebär det att factoringföretaget bara har en viss tid på sig att få betalt av kunderna. Om man inte lyckats inkassera pengarna innan den angivna tiden skickas de tillbaka till företaget, som i det fallet bär förlusten av de obetalda fakturorna. Factoring utan regress är således det mest fördelaktiga för ett företag.

Vem ansvarar för lånet?

För alla typer av lån gäller att någon är ansvarig för att åtagandet uppfylls. Amorteringarna ska skötas och ska dessutom betalas in i tid varje månad. Vid ett privatlån är det den person som tar lånet som står som ansvarig. När det handlar om ansvaret hos ett företag som tar ett lån ser detta lite olika ut beroende på bolagsform. Är företaget en så kallad "enskild firma" är det ägaren av företaget, det vill säga lånetagaren, som har ansvaret eftersom denna bolagsform är centrerad kring ägaren som person. I det fall bolaget är ett aktiebolag, är det först och främst bolaget som juridisk person som bär på ansvaret.

Företagslån med och utan säkerhet

Man bör också skilja mellan företagslån med och utan säkerhet. För lån med säkerhet krävs det att företaget har fastigheter, maskiner eller andra tillgångar som banken eller långivaren kan ta om lånet inte återbetalas enligt överenskommelse. Lån utan säkerhet, å andra sidan, fungerar som blancolån, d v s det finns inget krav på säkerhet. Däremot kan det finnas krav på en eller flera borgenärer som tar på sig ansvaret att betala lånet om företaget skulle få problem med att betala det i tid.

Krav

Kraven kan skilja sig åt mellan olika långivare, men generellt tittar man på följande aspekter:

  • Företagets affärsplan. För en långivare är det givetvis viktigt att ett företag har en hållbar affärsplan som skäligen kan förväntas resultera i vinster.
  • Årsredovisning och årsrapport. Möjligheten att få en inblick i företagets ekonomi är naturligtvis av stor betydelse för att förstå ett företags likviditet och allmänna ekonomiska situation.
  • Sökandens privatekonomi. Det är oftast företagaren själv (vid enskild firma) eller en av styrelsemedlemmarna (aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag) som ansöker om lånet och därför är den personens privata ekonomi viktig.
  • Tidigare och aktuella betalningsanmärkingar. Det är aldrig positivt att ha betalningsanmärkningar och därför finns det självklart en större chans att få ett lån om ingen av företagets styrelsemedlemmar har anmärkningar.
  • Stadigvarande aktivitet i Sverige. Flertalet svenska långivare föredrar också att företaget har sitt huvudkontori Sverige, samt att styrelsemedlemmarna har svenskt medborgarskap och bor i landet.

Var kan man ansöka om lån?

Idag finns det praktiskt taget en djungel av olika långivare som vänder sig till företag och det krävs inte mer än en sökning via Google för att hitta många olika alternativ. Långivarna kan däremot delas in i grupperna nedan.

  • Almi. Det statligt ägda Almi skiljer sig från mängden just för att det är ägt av staten och därför har andra incitament än många andra långivare. Almi är ett alternativ för företag som inte beviljats lån eller den önskade summan från andra aktörer.
  • Banken. Sveriges storbanker som SEB, Handelsbanken och Swedbank är specialiserade även på företagslån och har ofta lägre ränta än vad som hittas på andra håll.
  • Finansbolag. Likt bankerna har även många finansbolag flera olika lånelösningar åt företag.
  • P2P. "Peer to peer" eller P2P är ett nyare alternativ som går ut på att privatpersoner lånar ut pengar till företag som är i behov av ett extra tillskott kapital.

Lånebelopp och kostnader

Både lånebelopp och lånekostnader kan givetvis variera beroende på vilken långivare man väljer, hur kreditvärdigt företaget är o s v. Ibland kan det vara svårt att bli beviljad ett större lån, särskilt för nya företag. Eftersom det finns en mängd långivare är det bra att läsa på om flera olika företag och välja ett alternativ där det ställs lägre krav. Om ansökan skulle bli avslagen kan man be företaget berätta varför, för att sedan kunna förbättra sina chanser. Därefter kan man vända sig till andra företag och ansöka hos dem.

Även kostnaderna kan vara olika, men generellt brukar det tillkomma en aviavgift, upläggningsavgift samt påmnnelseavgifter vid försening. Dessutom tillkommer givetvis räntan, som kan vara betydligt lägre hos vissa långivare än hos andra. Det är därför viktigt att göra lite research innan man ansöker om ett lån och försäkra sig om att man väljer det alternativ som är mest fördelaktigt.

En regel gällande privatlån brukar vara att man inte ska låna mer än vad man behöver. När ett företag lånar pengar gäller dock ofta det motsatta: här kan det istället vara bra att ta i lite för att vara säker på att täcka de kostnader som kan tänkas uppkomma.