Förstå kapitalkostnad

Lockas du av annonser som lovar drastiskt sänkta månadskostnader? Innan du hoppar på tåget, ta en minut och lär dig om kapitalkostnaden som gömmer sig bakom dessa frestande siffror. Läs vidare för att förstå hela bilden – den kan vara mer komplicerad än du tror.

Hur det brukar låta

Anna Sänkte sin månadskostnad med 6 543 kr.

Men vad döljer sig egentligen bakom siffrorna?

Marknadsföring och den omtalade månadskostnaden

Du har förmodligen sett annonser som påstår att du kan sänka din månadskostnad genom att ta ett nytt lån. I dessa exempel lyfts oftast bara en sida av myntet fram. Visst, att sänka månadskostnaden genom att jämföra räntor och kostnader kan vara en god idé, men det är inte alltid den mest ekonomiska lösningen i längden.

Annas exempel: en djupare analys

Anna lyckades sänka sin månadskostnad från 10 000 kr till 3 800 kr, vilket låter fantastiskt. Men låt oss granska situationen mer noggrant.

Jämförelse: löptider och lånekostnader

Om Anna väljer att amortera sitt nya lån över tre år istället för ett, kommer hennes totala lånekostnad att vara betydligt högre. Det kan vara enkelt att tänka att en lägre månadskostnad är bättre, men det är viktigt att titta på den totala lånekostnaden.

Vad Säger siffrorna?

Ett lån med längre löptid och lägre ränta kan ändå ha högre totala kostnader. Det bästa sättet att minimera kostnaderna är att ha en så kort amorteringstid som möjligt.

Måste kapitalkostnad anges?

I förslaget till den nya ”snabblånelagen” anges att tydligare information kring högkostnadskrediter behövs. Men än så länge är det inte obligatoriskt att visa lånets totala kapitalkostnad.

Transparens inom låneindustrin

Jag fann att endast två av tio låneförmedlare och större privatlånegivare angav den förväntade kapitalkostnaden. Detta är oroande eftersom en lägre månadskostnad inte alltid innebär en lägre total kostnad.

Varför inte ange kapitalkostnad?

Låneföretag fokuserar på att marknadsföra låga räntor eller flexibla månadskostnader istället för att visa lånets totala kostnad. Detta för att höga kapitalkostnader kan avskräcka potentiella låntagare.

Sms-låneföretagen gör det bättre

I jämförelse visade fyra av fem sms-låneföretag den totala lånekostnaden. Detta är särskilt viktigt eftersom sms-lån ofta har höga räntor och avgifter.

Slutsats: läs det finstilta

Det är viktigt att inte bara fokusera på månadskostnaden utan även på den totala lånekostnaden. En sänkt månadskostnad kan vara lockande, men det är inte alltid det mest ekonomiskt fördelaktiga alternativet. Det är därför nödvändigt att läsa det finstilta och förstå de långsiktiga konsekvenserna av ditt lån.

Tips! Använd kalkylatorer och verktyg för att räkna på ditt lån innan du tar ett beslut.