SmslånOnline.se - Bästa sättet att jämföra smslån

Kreditkonto

På den här sidan hittar du olika kreditkonton - ett slags mellanting mellan sms-lån och kreditkort. Priset kan under rätt omständigheter vara bättre med ett kreditkonto men ibland leder svårigheten i att förstå sig på effektiva räntor och kostnader helt enkelt till att det blir dyrare än du tänkt dig. Vår artikel om kreditkonton som du hittar längre ned på sidan försöker förklara skillnaderna mellan ett kreditkonton och sms-lån.

Vad skiljer ett kreditkonto från ett sms-lån?

Ett kreditkonto är i princip ett kreditkort utan själva kortet. Du betalar ränta enbart för det belopp du utnyttjar. Eftersom det inte finns något kort förs istället pengarna över till ditt vanliga konto via nätet. Antingen sker det samma dag eller nästföljande dag. Med andra ord måste du ha lite framförhållning. Pengarna är inte på ditt vanliga konto omedelbart utan det blir alltså en viss fördröjning.

Exempel på kreditkonton:

Ett sms-lån är till skillnad från ett kreditkonto avsett för en kort men fastställd tidsperiod. Ursprungligen hade de flesta sms-lånen en löptid på 30 dagar och lånestorlekarna överskred sällan 5000 kronor. När löptiden gick ut var man tvungen att betala tillbaka och behövdes mer pengar fick man istället ta ett nytt lån. En annan sak som kännetecknar sms-lån är att de är lätta att ansöka om och pengarna överförs oftast riktigt snabbt. Anledningen till att det kallas sms-lån är att det går smidigt att ansöka om och få ett lån beviljat via sin mobil och mobilt bankID. Produkten sms-lån har hela tiden varit snabba pengar

Betala bara för den tid du lånar

Den stora skillnaden mellan kreditkonton och sms-lån är att med kreditkonto betalar man enbart ränta för den kredit som utnyttjas. De flesta känner igen hur det fungerar om man har haft ett vanligt kreditkort. Det finns ett tak på hur mycket kredit som kan utnyttjas, men det finns ingen fast återbetalningstid. Du väljer själv hur snabbt du betalar tillbaka, men det brukar finnas en gräns för minsta amortering per månad för kreditkonton. Självklart är det mest fördelaktigt att betala tillbaka hela beloppet eftersom det gör att räntekostnaden blir mindre.

Med de mest kortfristiga sms-lånen saknas samma flexibilitet. Lånebeloppet är fast och löptiden är fast. Hela beloppet samt ränta och eventuella avgifter måste betalas tillbaka när lånet förfaller. Annars tillkommer förseningsavgifter och i värsta fall går det till inkassoföretag eller Kronofogden.

En överflödig produkt?

Med kreditkonto är sannolikheten kanske något mindre att sätta sig i ekonomiska bekymmer och samtidigt känns produkten kanske något överflödig. Varför inte bara ansöka om ett kreditkort om du nu planerar att handla på kredit regelbundet? Med ett kreditkort får du både lägre ränta och bättre förmåner.

Vi tycker att det är svårare att få grepp om kostnaderna för ett kreditkonto än vad det är för ett sms-lån, eller för all del, ett snabblån som läggs upp med längre löptid. Ett snabblån (annuitetslån) utan uppläggningsavgift, aviavgifter och med en bestämd ränta är betydligt lättare att begripa sig på än ett kreditkonto som i vissa fall använder sig av varierande månadsränta och gratisperioder. Sådana små "tricks" kan över ett års tid se väldigt bra ut men det är inte samma sak som att priset är bra under en kort period, och däri ligger en del av lurigheten. Vi föredrar med andra ord tydliga låneprodukter.

Till det ska tilläggas att ett av de absolut billigaste lånen på SmslånOnline.se för korta låneperioder är just en kreditkontoprodukt.