Förstå kreditupplysning: Allt du behöver veta
Majoriteten av vuxna i Sverige har någon gång kommit i kontakt med begreppet kreditupplysning, ofta i samband med lån eller kreditansökningar. Men vad innebär det egentligen och vem utför dessa upplysningar? Den här artikeln syftar till att svara på dessa och många andra frågor.
Vad är en kreditupplysning?
En kreditupplysning är i grund och botten en översikt över din ekonomiska situation. Enligt svensk lag är företag och banker skyldiga att utföra en kreditprövning innan de kan bevilja dig ett lån eller en kredit. Detta görs för att långivaren ska kunna bedöma din förmåga att återbetala lånet samt eventuella avgifter, och för att avgöra risknivån med dig som låntagare.
Så en kreditupplysning tjänar inte bara bankens intressen, utan skyddar också dig som konsument från att ta på dig mer skuld än vad du kan hantera.
Vilken information ingår i en kreditupplysning?
Det finns olika sorters kreditupplysningar: personupplysning, mikroupplysning och den generella kreditupplysningen. Det är oftast personupplysningen som ger mest detaljerad information till långivaren.
Personupplysningen inkluderar data som äktenskapsförord, fastighetsinnehav, eventuella betalningsanmärkningar, tidigare kreditupplysningar, eventuell skuld hos Kronofogden, aktiva krediter och dina inkomstuppgifter. Om en mikroupplysning används får långivaren enbart tillgång till ditt namn, adress, skulder hos Kronofogden och eventuella betalningsanmärkningar.
Vilka utför kreditupplysningar?
Det är inte banken eller långivaren själv som utför kreditupplysningen. Istället anlitas särskilda kreditupplysningsföretag för att genomföra processen. När du lämnar in en låneansökan skickas en förfrågan till ett av dessa företag, som sedan samlar in den nödvändiga informationen.
Tidigare var detta en tidskrävande process, men idag är det mesta automatiserat, och du kan få ett preliminärt besked inom några minuter eller till och med sekunder.
Upplysningscentralen (UC) och andra aktörer
I Sverige är Upplysningscentralen (UC) den mest välkända aktören inom kreditupplysning. De var länge ensamma på marknaden, men numera finns det flera andra företag, som till exempel Bisnode och Creditsafe, där du också kan få din kreditvärdighet bedömd.
Om du har flera kreditupplysningar registrerade hos UC kan det vara fördelaktigt att använda en annan aktör. Många upplysningar kan nämligen påverka din kreditvärdighet negativt, vilket i sin tur kan leda till högre räntor och sämre lånevillkor.
Du blir alltid informerad
Varje gång en kreditupplysning tas på dig får du information om detta, ofta via post. Om du får en sådan notis utan att ha initierat en kreditansökan bör du omedelbart ta kontakt med det företag som utfört upplysningen. Det är också viktigt att notera att kreditupplysningar inte bara tas i samband med lån eller krediter, utan även vid andra tillfällen, som vid tecknande av ett nytt abonnemang eller kontrakt för en bostad.