Lagar och regler

Artiklar som berör lagar och regler kring kreditgivning.

Det viktigaste för dig som konsument

Räntetak och kostnadsgräns

Från och med 1 september 2018 trädde en ny lag i kraft i Sverige som sätter en gräns för hur mycket sms-lån får kosta. Det är nu ett räntetak och en kostnadsgräns som gör att den totala kostnaden för lånet inte får överstiga det ursprungliga lånebeloppet med mer än 100%.

Upplysningsplikt

Långivare har en skyldighet att göra en grundlig kreditupplysning innan de beviljar ett lån, och detta gäller även för sms-lån och lån utan säkerhet. Denna upplysningsplikt är tänkt att förhindra att personer tar lån de inte kan betala tillbaka, vilket skulle leda till en ond spiral av skuldsättning.

Ångerrätt och återbetalning

Som låntagare har du alltid en ångerrätt på 14 dagar enligt distans- och hemförsäljningslagen. Det innebär att du kan ångra ditt lån inom denna tid och betala tillbaka det fulla beloppet utan extra kostnader.


Artiklar

Här hittar du djupgående artiklar och guider som förklarar allt från standardiserade blanketter som SEKKI, till skatteregler som rör avdragsgilla räntor och konsumenträttigheter under Konsumentkreditlagen. Informationen syftar till att hjälpa dig förstå och navigera i den juridiska landskapet av lån och krediter.

Konsekvenser av att inte betala tillbaka ditt lån

Smslån har blivit en populär finansieringsform, speciellt bland unga och de som snabbt behöver tillgång till kontanter. Men det som ofta ignoreras eller underskattas är de potentiellt mycket allvarliga konsekvenserna av att inte återbetala ett smslån i tid. Syftet med den här artikeln är att belysa de risker och negativa konsekvenser som kan uppstå om du inte kan eller inte betalar tillbaka ditt smslån enligt avtal.

Konsekvenser av att inte betala tillbaka ditt lån 🗎

SEKKI

För att upprätthålla en god kreditgivningssed måste kreditgivare tillhandahålla fullständig och tydlig information om kreditens villkor till potentiella kredittagare. Detta innan något avtal tecknas. Konsumentverket ställer krav på att kreditgivare använder SEKKI-blanketten, vilken står för "Standardiserad Europeisk Kreditinformation". Syftet är att ge konsumenten all nödvändig information i enlighet med EU-standard och på så vis möjliggöra en rättvis jämförelse mellan olika långivare inom Europa.

SEKKI 🗎

Avdragsgilla räntor

De kostnader som uppstår i samband med ett lån består främst av ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. Av dessa är det enbart räntan som är avdragsgill i deklarationen. Detta avdrag sker automatiskt. Här går vi igenom vad som gäller kring ränteavdrag och hur du kan räkna ut dina framtida avdrag.

Avdragsgilla räntor 🗎

Konsumentkreditlagen

Konsumentkreditlagen reglerar företags utlåning till privatpersoner för att skydda mot oskäliga villkor. Lagen är bindande för långivare och gäller vid lån eller köp på kredit.

Konsumentkreditlagen 🗎