Lagar och regler

Artiklar som berör lagar och regler kring kreditgivning.

Artiklar

Här hittar du djupgående artiklar och guider som förklarar allt från standardiserade blanketter som SEKKI, till skatteregler som rör avdragsgilla räntor och konsumenträttigheter under Konsumentkreditlagen. Informationen syftar till att hjälpa dig förstå och navigera i den juridiska landskapet av lån och krediter

Konsekvenser av att inte betala tillbaka ditt lån

Smslån har blivit en populär finansieringsform, speciellt bland unga och de som snabbt behöver tillgång till kontanter. Men det som ofta ignoreras eller underskattas är de potentiellt mycket allvarliga konsekvenserna av att inte återbetala ett smslån i tid. Syftet med den här artikeln är att belysa de risker och negativa konsekvenser som kan uppstå om du inte kan eller inte betalar tillbaka ditt smslån enligt avtal.

Konsekvenser av att inte betala tillbaka ditt lån 🗎

SEKKI

För att upprätthålla en god kreditgivningssed måste kreditgivare tillhandahålla fullständig och tydlig information om kreditens villkor till potentiella kredittagare. Detta innan något avtal tecknas. Konsumentverket ställer krav på att kreditgivare använder SEKKI-blanketten, vilken står för "Standardiserad Europeisk Kreditinformation". Syftet är att ge konsumenten all nödvändig information i enlighet med EU-standard och på så vis möjliggöra en rättvis jämförelse mellan olika långivare inom Europa.

SEKKI 🗎

Avdragsgilla räntor

De kostnader som uppstår i samband med ett lån består främst av ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. Av dessa är det enbart räntan som är avdragsgill i deklarationen. Detta avdrag sker automatiskt. Här går vi igenom vad som gäller kring ränteavdrag och hur du kan räkna ut dina framtida avdrag.

Avdragsgilla räntor 🗎

Konsumentkreditlagen

Konsumentkreditlagen reglerar företags utlåning till privatpersoner för att skydda mot oskäliga villkor. Lagen är bindande för långivare och gäller vid lån eller köp på kredit.

Konsumentkreditlagen 🗎