Lagar och regler inom sms-lån och konsumentkrediter

På den här sidan hittar du artiklar som har att göra med lagar och regler inom sms-lån och konsumentkrediter.

Artiklar inom lagar och regler

Lagen om högkostnadskrediter

När sms-lånet kom till Sverige 2006 var marknaden oreglerad. Företag kunde bygga hela affärsmodeller på att kunden inte skulle betala tillbaka i tid.

Sedan dess har mycket hänt.

Lagen om högkostnadskrediter infördes 1: a september 2018 och omfattar de lån och krediter som har en effektiv ränta på 30 % + gällande referensränta.

Konsumentkreditlagen

Vilka rättigheter har du som konsument? Visste du att det generösa ”låna gratis i 14 dagar” som vissa långivare marknadsför inte beror på att de är så himla generösa utan att på att du som låntagare har en laglig rätt att ångra ditt lån inom 14 dagar?

Det och mer saker som är till för att skydda dig som konsument kan du läsa om på den här sidan.

Avdragsgilla räntor

Om du vill få stenkoll på ett låns slutgiltiga kapitalkostnad kan det vara bra att veta att det är skillnader på kostnader och kostnader. Räntekostnad är en sak och kostnader för olika avgifter en annan.

Om du har ett lån där kostnaden endast utgörs av ränta så kommer det att i praktiken vara billigare än ett lån där kostnaden utgörs av räntor och avgifter trots att kostnaderna är lika stora.

Detta beror på att räntekostnaden är avdragsgill till 30% i din deklaration. I den här artikeln förklaras allt i detalj.

Så uppstår en betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning försvårar ditt vardagsliv mer än bara ekonomiskt.

Här får du information om vad en betalningsanmärkning är och hur den uppstår.

En betalningsanmärkning kan exempelvis göra det svårt att hyra lägenhet, skaffa mobilabonnemang eller att handla på avbetalning. Inte minst blir det svårare att ta ytterligare lån.

Låneskyddsförsäkring

Tanken med låneskyddsförsäkringen är att den ska täcka avbetalningarna på lånet om du hamnar i en situation som påverkar din betalningsförmåga, till exempel om du råkar ut för en olycka eller förlorar jobbet.

Här kan du läsa mer om låneskyddsföräkringen och hur den kan hjälpa dig som låntagare.

SEKKI

Information om den informationsblankett som alla långivare är skyldiga att tillhandahålla för att möjliggöra för låntagaren att få en god överblick av lånets utformning och för att kunna jämföra lånet med andra europeiska långivare.

Läs:
SEKKI