Lån med betalningsanmärkning

I den här guiden utforskar vi hur en anmärkning kan påverka dina lånevillkor och ger praktiska råd för att förbättra dina chanser att bli godkänd. Dessutom jämför vi långivare som är öppna för att bevilja lån även när du har en betalningsanmärkning. Här hittar du all den information du behöver för att göra ett informerat val.

Sök lån där din ansökan prövas trots betalningsanmärkning

Lånebelopp: 5000 kronor
Loading Spinner

Så påverkas dina lånevillkor med betalningsanmärkningar

Att ha en betalningsanmärkning kan försvåra processen att få ett lån och dessutom innebär det ofta sämre lånevillkor. Varför? Kreditgivare ser det som en högre risk att låna ut till någon med en historik av obetalda skulder. Men hur påverkas villkoren egentligen?

Högre ränta

Varje låntagares ränta sätts baserat på individuell bedömning. Även om en bank annonserar med ”effektiv ränta från 12%”, kan den i verkligheten vara betydligt högre, speciellt om du har betalningsanmärkningar. Flera anmärkningar kan ytterligare öka räntan.

Lägre lånebelopp

Det är inte ovanligt att bli erbjuden ett mindre lån än vad man först ansökt om, särskilt med betalningsanmärkningar. Därför kan det löna sig att noggrant undersöka olika långivare innan du ansöker.

Kortare återbetalningstid

Vissa långivare kan även kräva snabbare återbetalning om du har en betalningsanmärkning. Oftast får alla låntagare samma återbetalningstid, men med betalningsanmärkningar kan det variera.

Vad avgör om du kan låna?

Svenska långivare gör alltid en genomgående bedömning av din ekonomi innan de lånar ut pengar. Bland annat genom KALP-analysen. Följande faktorer beaktas ofta:

Antalet betalningsanmärkningar

Färre anmärkningar är självklart bättre än många.

Tid sedan anmärkningen

Nyliga anmärkningar väger tyngre än äldre.

Lånebeloppets storlek

Mindre belopp är att föredra över större skulder.

Dina tillgångar

Om du har värdefulla tillgångar ses det positivt av långivare.

Din nuvarande ekonomi

Din aktuella ekonomiska situation är avgörande. Många har haft ekonomiska problem tidigare, men det som räknas är hur du hanterar din ekonomi nu.

Grundkrav för att din ansökan ens ska beaktas

  1. Ingen aktiv skuld hos Kronofogden.
  2. Tillräckligt hög årsinkomst.
  3. Helst heltidsanställning.

Tips för att förbättra dina chanser

Låna med en medsökande

Ett bra sätt att öka chansen för lån är att ha en medsökande med god ekonomisk historia.

Öka din kreditvärdighet

Även med betalningsanmärkningar kan du jobba på att förbättra din kreditvärdighet, vilket kommer öka dina chanser att bli beviljad ett lån.