Lån med Creditsafe

Med ett Creditsafe lån kan du låna pengar utan att din kreditvärdighet försämras. Här hjälper vi dig att hitta smslån och konsumentkrediter som använder Creditsafe för kreditupplysningen.

Om Creditsafe

Ett lån via Creditsafe är ett lån där låneföretaget använder Creditsafe för att göra en kreditförfrågan. Eftersom de varken sparar förfrågningar i ett register eller rapporterar utbetalda lån påverkas inte din kreditvärdighet hos varken Creditsafe eller UC när du lånar med Creditsafe.

Redan 1997 startade Creditsafe sin verksamhet som går ut på att leverera kreditinformation till organisationer, myndigheter och företag i alla olika storlekar. Creditsafe finns inte bara i Sverige utan är en del av en större internationell koncern med 18 kontor spridda i Europa, Asien och Nordamerika. Det svenska dotterbolaget heter Creditsafe i Sverige AB och de har sin bas i Göteborg. Deras mål är att ge kreditupplysningar till marknadens bästa pris och att informationen till deras kunder ska vara både tydlig och träffsäker.

Långivare som använder Creditsafe

Ferratum smslån
1 000 - 50 000 kr
Lånebelopp
54 - 54 %
Effektiv ränta
4 - 46 mån
Låneperiod
Inga avgifter Betalningsanmärkning ✅Tar ej UC ✅Direktbetalning ✅ Helgbetalning ✅

Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.

Mer om Ferratum

Direktbetalning till Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken.

Minsta ålder 21 år
Högsta ålder 70 år
Uppläggningsavgift 0 kr
Administrationsavgift 0 kr
Fakturaavgift 0 kr
Inkomstkrav 24 000 kr
Kreditupplysning Creditsafe
Visa mer
SMSpengar smslån
1 000 - 30 000 kr
Lånebelopp
57 - 638 %
Effektiv ränta
1 - 12 mån
Låneperiod
Tar ej UC ✅Direktbetalning ✅ Helgbetalning ✅

Lånexempel (2023-02-23): En kontokredit utnyttjad om 15 000 kr till 42.5 % rörlig ränta som återbetalas på 12 avbetalningar på 1 824 kr i snitt, 280 kr i uppläggningsavgift, 45 kr i månads/aviavgift och 95 kr i uttagsavgift ger en effektiv ränta på totalt 62,58 %. Totalt att återbetala 21 889 kr

Mer om SMSpengar

Direktbetalning till Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken, Danske Bank.

Minsta ålder 18 år
Högsta ålder 72 år
Uppläggningsavgift 280 kr
Administrationsavgift 45 kr
Fakturaavgift 45 kr
Inkomstkrav 50 000 kr
Kreditupplysning Creditsafe
Visa mer
Klara Lån smslån
2 000 - 50 000 kr
Lånebelopp
9 - 289 %
Effektiv ränta
1 - 96 mån
Låneperiod
Inga avgifter Betalningsanmärkning ✅Tar ej UC ✅Helgbetalning ✅

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procentsnominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader,med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetalablir 38 808 kronor.

Mer om Klara Lån
Minsta ålder 18 år
Högsta ålder 80 år
Uppläggningsavgift 0 kr
Administrationsavgift 0 kr
Fakturaavgift 0 kr
Inkomstkrav 100 000 kr
Kreditupplysning Creditsafe
Visa mer

Creditsafe hämtar sin information från Skatteverket, Bolagsverket, Kronofogden, Statistiska Centralbyrån, Lantmäteriet, Postnummerservice, SPAR, Folkhälsoinstitutet och även en del andra myndigheter. Nuförtiden används databaser som uppdateras med relativt hög frekvens. Creditsafe strävar efter dagliga uppdateringar när detta är möjligt. Med andra ord bygger deras kreditupplysningar på aktuell information, vilket gör att kunden kan fatta bättre beslut.

Grundkrav

 • Myndig (minst 18 år).
 • Svensk folkbokföringsadress.
 • Svenskt personnummer.
 • Månadsinkomst över 2 000 – 10 000 kr före skatt.
 • Inget aktivt skuldärende hos Kronofogden.

2 fördelar med lån som använder Creditsafe

Det finns framförallt två stora fördelar med att välja ett låneföretag som använder Creditsafe framför en långivare som gör sina kreditförfrågningar hos något annat upplysningsföretag:

1.   Antalet UC-förfrågningar påverkar inte din ansökan

Om du nyligen ansökt om lån med kreditupplysning via UC har din kreditvärdighet hos UC sannolikt försämrats något. Ju fler UC-förfrågningar du har under de senaste 12 månaderna desto sämre blir ditt kreditbetyg.

Tidigare UC-förfrågningar syns dock inte när du ansöker om ett SMS lån utan kreditprövning via UC där långivaren istället gör kreditupplysningen hos Bisnode eller Creditsafe.  Därför påverkas inte kreditbetyget hos dem av många UC-förfrågningar.

Skillnaden mellan kreditupplysningar hos Bisnode och Creditsafe är att antalet Bisnode-förfrågningar försämrar kreditbetyget hos dem.  Antalet förfrågningar hos Creditsafe har däremot ingen betydelse för kreditvärdigheten, då förfrågningar hos dem inte registreras och sparas.

2.   Creditsafe lån rapporteras sällan till UC:s skuldregister

Med många lån och krediter sedan tidigare kan det vara svårare att bli beviljad ännu ett lån.  Låneföretag som använder alternativa upplysningsföretag har, till skillnad från de som använder UC, ingen skyldighet att rapportera in beviljade snabblån till något skuldregister.

UC har visserligen en slags skuldförteckning dit långivaren kan välja att rapportera in utbetalda lån om de vill. Det händer dock sällan att de gör det, och därför kommer ett Creditsafe lån endast i undantagsfall att påverka din kreditvärdighet negativt (t.ex. via Ferratum).

Däremot inhämtar både Bisnode och Creditsafe information från Skatteverket och kan därmed se om du haft underskott av kapital under det senaste taxeringsåret. Den vanligaste orsaken till underskott av kapital är att man betalat mycket ränta under året, vilket är en indikation på att du har befintliga lån.

Ibland har upplysningsföretagen också tillgång till ditt kontoutdrag och kan se om du gjort amorteringar under året.  Därför kan långivaren ibland ge avslag på låneansökan, trots att det inte syns i kreditupplysningen vilka lån man har sedan tidigare.

Creditsafe används främst för mindre snabblån

Kreditupplysningar hos Creditsafe görs främst för lån på relativt små belopp, upp till 50 tkr.  Ansöker man istället om blancolån gör långivaren vanligtvis kreditförfrågan hos UC.  Ett blancolån med UC är oftast att föredra framför SMS lån om man prioriterar en låg lånekostnad.

Blancolån finns att ansöka om från 5 000 kr och uppåt, och fungerar därför även för mindre belopp.  Nackdelen är att du kan få vänta längre tid för att få lånet utbetalt. Det tar normalt sett 1 – 3 bankdagar innan ett privatlån är redo för utbetalning.

Kreditbetyget kan skilja sig mellan olika upplysningsföretag

Olika kreditupplysningsföretag bedömer din kreditvärdighet olika.  Informationen de inhämtar om din ekonomi och livssituation är i stort sett densamma hos samtliga företag.  Däremot kan de värdera informationen på olika sätt, alternativt inte ha tillgång till all information.

Vad som kan vara bra att veta är att din kreditvärdighet hos ett företag inte påverkas av kreditbetyget du har hos något av de andra företagen. De olika företagen kan alltså inte se varandras betyg eller basera sin egen kreditbedömning på dessa.

Kreditbedömning när du ansöker om SMSlån med Creditsafe

För att kunna göra en bedömning av din betalningsförmåga samlar Creditsafe, precis som andra upplysningsföretag, in information från flera olika instanser. De begär utdrag från t.ex.  Skatteverket och Kronofogden och gör därefter en sammanlagd bedömning av din ekonomi.

De vanligaste uppgifterna som inhämtas för kreditbedömningen är:

 • Namn och personnummer.
 • Civilstånd.
 • Folkbokföringsadress.
 • Inkomstuppgifter
 • Uppgifter om anmärkningar och skulder.
 • Bolagsengagemang
 • Fastighetsinnehav.

Betalningsförmågan värderas på en skala mellan 1 – 100

Creditsafe använder sig av en skala mellan 1 – 100 när de sätter sitt kreditbetyg. Ju högre betyg på skalan desto lägre risk innebär det för banken att låna ut pengar.  Beroende på inom vilket intervall din kreditpoäng hamnar inom ser bedömningen av betalningsförmågan ut som följer:

Du har möjlighet att själv kontrollera din scoringpoäng och kreditbetyg genom att logga in med BankID på Creditsafes hemsida Creditsafe.com/se/.