BankID är vanligaste sättet att signera låneavtal. här får du en förklaring av vad det är och hur det fungerar.
Att signera med BankID är oftast det smidigaste valet. Processen för handläggning går betydligt snabbare om du signerar online på bankens eller kreditinstitutets hemsida.
BankID är idag den i särklass vanligast använda e-legitimationen. I dagsläget används den av över 8,5 miljoner svenskar. Vanligast är det att svenskar mellan 21 och 50 år innehar ett BankID och där är täckningsgraden hela 98 %.
Idag kan du använda ditt BankID både till att logga in i olika tjänster, såväl som till att signera olika typer av avtal på nätet. Vi ska i denna artikel gå närmare in på vad BankID är och hur det används samt även vilka olika typer av BankID som finns.
Om du väljer att signera med BankID får du svar snabbt, oftast genom mejl. I mejlet får du all information du behöver, och en länk för att kunna logga in där du kan se ditt avtal. Därifrån kan du fylla i alla uppgifter banken behöver, och så fort du signera så skickas avtalet direkt till banken. Den enda nackdelen med BankID är att det bara går att signera om du är själv i ansökan.
Det finns idag tre olika typer av BankID och alla har samma grundläggande funktion att verifiera din identitet.
1. BankID på fil – kallas normalt bara för BankID. Denna laddas ned på en fil i din dator.
2. Mobilt BankID – ett BankID som laddas ned till din mobil eller surfplatta.
3. BankID på kort – till detta BankID behöver du en medföljande dosa för att läsa kortet. Denna kopplas sedan till din dator.
Det finns vissa grundläggande krav du behöver uppfylla för att kunna skaffa ett eget BankID. Du måste ha ett svenskt personnummer och du får inte ha en skyddad identitet. Det finns inte någon fastställd åldersgräns, men vanligast är att du behöver vara mellan 13 – 18 år. Om du är under 18 är behöver du dock ha ett godkännande från din målsman först.
De banker som idag utfärdar BankID är: Danske Bank, Handelsbanken, Ica-banken, Ikano Bank, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB, Skandiabanken, Sparbanken Syd, Swedbank och Ålandsbanken.
För att ditt BankID ska vara säkert är det viktigt att du aldrig delar med dig av din personliga BankID-kod till någon. Du ska också vara observant på bedragare som kontaktar dig och försöker få dig att logga in på ditt BankID. Om du gör det kan bedragarna använda detta för att beställa ett nytt BankID i ditt namn som de själva sedan kan nyttja som de vill.
Om du misstänker att någon obehörig fått tillgång till ditt BankID ska du omedelbart kontakta din bank så att de spärrar ditt BankID. Du kan också alltid logga in på din internetbank för att spärra ditt BankID därifrån. Du bör sammanställa en lista över vilka tjänster du använder ditt BankID till, och även spärra alla dessa. Kontakta därefter Skatteverket för att säkerställa att ingen har gjort en adressändring i ditt namn.
Om du inte har något BankID är det andra sättet att signera ett låneavtal att välja att göra det fysiskt. Detta är det enda sättet att signera om ni är fler som ska skriva på samma lån, eller om du inte har ett svenskt personnummer. Antingen kan du ta dig till banken och skriva på där, eller så kan du välja att få avtalet skickat hem till dig. Om du väljer det senaste alternativet kommer avtalet automatiskt att skickas till din folkbokföringsadress. I detta fall skriver du eller ni på avtalet hemma, och postar det till din bank.