Låna pengar med betalningsanmärkning

Om du dragit på dig en betalningsanmärkning kommer du snabbt att märka av dess konsekvenser om du vill låna pengar, skaffa ett kreditkort eller handla på avbetalning där du ofta får nobben per automatik.

På den här sidan hittar du långivare som tvärtemot många andra ger dig chansen att låna trots en eller flera betalningsanmärkningar

 • 32 st. långivare.
 • Låna från 1 000 till 500 000 kronor.
 • Räntor från 2.9 - 39.6 %.
 • Effektiva räntor från 2.94 - 4568.91 %.
 • 17 st. långivare tar ej UC.

Grundläggande krav för att få din ansökan prövad

1. Inget aktivt skuldsaldo hos Kronofogden.

2. Du måste ha en hyfsat hög årsinkomst. Hur hög din inkomst behöver vara varierar från företag till företag, men det är givetvis bättre att ha en högre inkomst än en lägre.

3. Du ska helst arbeta heltid. Detta kan skilja sig åt mellan olika långivare samt beror på lånets storlek. Att vara egenföretagare, timanställd eller liknande kan  ge dig sämre möjligheter att bli beviljad lån.

4. Du måste uppfylla alla långivarens övriga grundläggande krav. Dessa kan variera.

Snabblån i positiv förändring - liknelse med ett träd

Så förändras lånevillkoren med en betalningsanmärkning

Att låna pengar när man har betalningsanmärkningar innebär inte bara hårdare krav, utan generellt även något sämre villkor. Detta har givetvis att göra med att långivare i vissa fall tyvärr inte har samma förtroende för din betalningsförmåga, och vidtar därför åtgärder för att minimera risken för förluster i form av obetalda lånebelopp. Villkoren handlar främst om följande:

 1. Högre ränta. När du ansöker om ett lån sätts räntan ofta individuellt, vilket innebär att din specifika ekonomiska situation avgör vilken ränta långivaren kommer att sätta. På bankers och andra kreditgivares hemsidor kan du se att det ofta framgår information som ”effektiv ränta från 12 %”, men räntan kan uppgå till t.ex. 40 %, d.v.s. den lägsta räntan som ofta syns på hemsidan är nästan aldrig den som faktiskt sätts – speciellt om du har betalningsanmärkningar. Tyvärr bör du räkna med en hög ränta om du har anmärkningar. Har du dessutom mer än en anmärkning blir räntan generellt ännu högre, men som nämnts tidigare tas ett flertal faktorer i beaktande.
 2. Lägre lånebelopp. Det händer ofta att man ansöker om en viss summa och får avslag, varefter man automatiskt erbjuds en lägre summa. Självklart beror även detta på vilken långivare du vänder dig till, och därför är det alltid rekommenderat att först läsa på om olika långivare istället för att ansöka hos första bästa direkt.
 3. Kortare återbetalningstid. I vissa fall kan långivare kräva att du återbetalar lånet inom en kortare tid än vad du önskar. Vanligtvis gäller samma återbetalningstid som för samtliga låntagare, men i samband med att du nekas det önskade beloppet och erbjuds ett lägre belopp erbjuds du även en viss återbetalningstid.

Det här bestämmer om du får låna

 1. Antalet betalningsanmärkningar. Det finns givetvis en skillnad mellan att ha en enda anmärkning och att ha tio stycken. Ju färre anmärkningar du har, desto bättre.
 2. Tidpunkt när betalningsanmärkningen uppstod. Om du har anmärkningar som är nästan 3 år gamla tyder det på att du misskötte din ekonomi för tre år sedan – vilket många långivare kan ha överseende med. Fick du däremot en betalningsanmärkning för ca. 6 månader sedan tyder det på att du haft problem ganska nyligen. Detta medför en högre risk att du fortfarande kanske inte har full förmåga att återbetala ett eventuellt lån.
 3. Lånebeloppets storlek. Även i det här avseendet gäller att ett lågt tal är bättre än ett högt. Om du hamnat hos Kronofogden p.g.a. av en obetald skuld på 10 000 kr är det självklart bättre än ifall det rörde sig om 100 000 kr.
 4. Dina tillgångar. Att ha tillgångar i form av aktier, en bil, en bostadsrätt eller annat är alltid bra, även om du ansöker om ett lån utan säkerhet. Det medför en trygghet för långivaren. Om dina betalningar uteblir och långivaren i värsta fall ansöker om betalningsföreläggande hos Kronofogden, så finns det tillgångar att mäta ut. På så vis kommer långivaren kunna få betalt.
 5. Din ekonomi idag. En av de allra viktigaste aspekterna, om inte den allra viktigaste, är hur din ekonomi ser ut idag. Flertalet långivare skriver att det är just detta som får dem att låna ut pengar till människor med betalningsanmärkningar. Man resonerar att många kan ha haft ekonomiska problem tidigare, men det behöver inte innebära att så är fallet även idag. Det finns bl.a. många unga konsumenter som p.g.a. social press, brist på ansvar och liknande sätter sig i en ohållbar ekonomisk situation, men som sedan lär sig av sina misstag och tar tag i sin ekonomi. Alla kan göra misstag, men det viktiga är hur läget ser ut idag.

Förbättra dina chanser – höj din kreditvärdighet

Att ha en betalningsanmärkning är i sig inte det största problemet när det gäller att få din ansökan beviljad. Det gäller däremot att kunna visa upp en god credit score (kreditpoäng/kreditvärdighet).

Läs vår artikel ”Höj din kreditvärdighet” för att få några tips.

Du kan även hålla koll på din egen kreditvärdighet genom att använda dig av tjänsten MinUC.se/Kreditkollen.

Frågor och svar om lån med betalningsanmärkning

Funderar

Kan man låna med skuldsaldo hos Kronofogden?

Generellt sett beviljas inga lån till dig med ett skuldsaldo hos Kronofogden. De alternativ som trots allt finns erbjuder hjälp inom skuldfinansiering. De hjälper dig att samla dina aktiva skulder och få ner kostnaderna hos fordringsägarna. Som alla andra gör de en bedömning av din situation innan du blir garanterad hjälp. Exempelvis Svea Ekonomi och Nystart Finans.

Hur länge syns en betalningsanmärkning?

Från det datum betalningsanmärkningen fastslås är den kvar i exakt tre år. Därefter försvinner den permanent.

Kan man låna hos pantbanken trots aktivt skuldsaldo?

Ja.

Hos pantbanken försätter du dig aldrig i en ohanterbar ekonomisk situation. Det som händer ifall du inte har råd att betala tillbaka lånet är att du istället förlorar det värdeföremål du lämnat in som pant. Ett föremål som du ändå kanske ville bli av med.