Kontokrediter

Med en kontokredit kan du alltid låna upp till din kreditgräns. I takt med att du betalar tillbaka lånat belopp frigör du samtidigt utrymme för att låna pengar igen upp till din valda kreditgräns. Använd vårt sökfilter för kontokrediter för att hitta en kontokredit som matchar dina önskemål.

Du behöver aldrig ansöka om lån på nytt hos långivaren du väljer.

 • 14 st. kontokrediter.
 • Låna från 1 000 till 500 000.
 • Räntor 1.95 % till 39.8 %.
 • Räntor 1.97 - 505 %.
 • Flexibel löptid.

Vad är en kontokredit?

Enklast är att likna en kontokredit som ett kreditkort – utan kortet. Du betalar enbart ränta för det kreditbelopp du utnyttjar och eftersom det inte finns något kort förs istället pengarna över till ditt vanliga konto via banken.

Det finns ett tak på hur mycket kredit som kan utnyttjas men återbetalningstiden är flexibel. Du väljer själv hur stor del du väljer att betala in utöver det lågt satta minimibeloppet. Just detta gör att kontokrediten ofta marknadsförs med orden flexibel återbetalning. Det är visserligen sant, men det resulterar även i en onödigt hög kapitalkostnad ifall du följer den föreslagna avbetalningsplanen.

Kreditgränsen för en kontokredit kan ofta både höjas och sänkas vid behov.

Flexkontot kontokredit

Ansök om en kontokredit - lägg till övriga önskemål först

Det här sökfiltret gär det enklare att hitta exakt det lån du behöver. Fyll bara i dina behov så matchar vi dina önskemål med de långivare som finns.

Loading...
Typ:Snabblån
Lånebelopp:2 000 - 150 000 kr
Löptid:1 till 120 mån
Årsränta:6.84 - 39.5 %
Lån utan UC:Ja
DirektbetalningKlara Lån erbjuder ej direktbetalning till sina kunder
Betalningsanmärkning:OK
Mer info / ansök
Representativt exempel: Låna 20 000 kr i 1 år. Månadsbetalning 509 kronor. Totalt att återbetala 26 107 kronor varav kreditkostnad 6 107 kronor. Effektiv ränta 32 %.
VarningstriangelDet här är en högkostnadskredit.
Typ:Snabblån
Lånebelopp:1 000 - 45 000 kr
Löptid:4 till 46 mån
Årsränta:39.6 %
Lån utan UC:Ja
DirektbetalningSwedbank, Nordea, SEB, DanskeBank, Handelsbanken
Betalningsanmärkning:OK
Mer info / ansök
Representativt exempel: Låna 10 000 kr i 12 mån. Nominell årsränta 39.6 %. Månadsbetalning 1 012 kronor. Totalt att återbetala 12 145 kronor varav kreditkostnad 2 145 kronor. Effektiv ränta 47.64 %.
VarningstriangelDet här är en högkostnadskredit.
Typ:Snabblån
Lånebelopp:1 000 - 30 000 kr
Löptid:1 till 72 mån
Årsränta:26.5 %
Lån utan UC:Ja
DirektbetalningSwedbank, Nordea, SEB, DanskeBank, Handelsbanken
Betalningsanmärkning:Nej
Mer info / ansök
Representativt exempel: Låna 15 000 kr i 12 mån. Nominell årsränta 26.5 %. Månadsbetalning 1 437 kronor. Totalt att återbetala 17 239 kronor varav kreditkostnad 2 239 kronor. Effektiv ränta 29.97 %.

Extra pengar när du behöver det

Det bästa med en kontokredit är att det är ett praktiskt sätt att ha extra pengar till hands. När du väl har godkänts för din kredit kan du fortsätta att nyttja den så länge som du sköter dina avbetalningar.

Så länge det finns kredit kvar att utnyttja är den fri att utnyttja upp till kreditbeloppet.

Fördelarna med en kontokredit

 • Alltid extra pengar till hands.
 • Bara en kreditupplysning.
 • Snabbt och enkelt att komma igång.

Kontokreditens baksidor

De flesta kontokrediterna på den här webbplatsen härstammar från sms-lån som tidigare hade tydliga kostnader och var relativt kortsiktiga.När en ny snabblånelag drevs igenom 2018 omvandlades många sms-lån till kontokrediter för att klara av de nya lagkraven med räntetak och avgiftstak.

Visserligen är kontokrediten billigare än sms-lånen, men det är en krånglig produkt att förstå sig på kostnadsmässigt och det är svårt att förutsäga kostnaderna i förväg eftersom det helt och hållet beror på hur du utnyttjar krediten.

Lär dig mer om kontokrediten med vår kalkylator för kontokrediter.

Nackdelarna med en kontokredit

 • Svåröverskådliga kostnader
 • Krånglig låneprodukt
 • Många kontokrediter är högkostnadskrediter

Relaterade ämnen

Kontokredit kalkylator

Med den här lånekalkylatorn för kontokrediter kan du skapa olika upplägg och få exempel på hur kostnadsutvecklingen varierar beroende på amorteringshastighet och räntor.

Så blev sms-lån till kontokrediter

När lagen om högkostnadskrediter trädde i kraft 2018 omvandlades många kortsiktiga sms-lån till kontokrediter.

Spekulation: kontokrediternas diffusa upplägg möjliggör en viss kompensation för det stora intäktsbortfallet eftersom en (onödigt) lång löptid ofta presenteras som ”flexibel”.

Exempel på populär kontokredit

Ferratum är en av våra absolut populäraste kontokrediter. Bakom står en riktig bank. De tillämpar maxränta men har inga övriga avgifter, de tar inteUC och de accepterar betalningsanmärkning. De gör även direktbetalningar alla dagar i veckan.

Frågor och svar om kontokrediter

Funderar

Hur amorteras en kontokredit?

Kontokrediten löper vidare så länge du betalar det överenskomna månatliga minimibeloppet. Beloppet som ska återbetalas varje månad är oftast en fastställd procentsats av lånestorleken där ett fast belopp är satt som lägsta gräns. Exempel: ”lägsta månadsbelopp 6% eller 500 kronor”.

Utöver räntekostnaden kan avgifter för uttag, uppläggning, avier, administration och servicekostnader ingå. De två sistnämnda avgifterna är mer ovanliga.

Kreditgränsen kan både höjas och sänkas vid behov.

Är kontokrediter dyra?

Som med alla lån beror kostnaden på räntor och avgifter. Däremot är det svårare att förstå sig på den faktiska kostnaden eftersom man aldrig talar om löptider när det gäller kontokrediter. Detta vinklas positivt som ”flexibelt”. Egentligen är det en dimridå som snarare döljer en av de viktigaste delarna som skapar kostnader,förutom räntor och avgifter: löptiden. Därför blir kontokrediterna de svåraste att förstå sig på rent kostnadsmässigt om man jämför olika låneprodukter.

Dessutom redovisar kontokrediterna oftast sina räntor på månadsbasis. Det gör att räntorna kan se ovanligt låga ut i jämförelse med andra lån. Tänk då på att månadsräntan  ska multipliceras med 12 för att få årsräntan.

Så för att svara på frågan: är kontokrediter dyrt? Ja, generellt sett kan de leda till högre kapitalkostnader trots effektiva räntor som kan se okej ut i jämförelse med ett annat lån. Det beror på att kontokrediter i allmänhet amorteras i ett långsammare tempo. När ett lån amorteras långsamt leder det till en högre kapitalkostnad just eftersom att lånet inte krymper i samma takt och därför är det mer pengar som du ska betala ränta på.

Artikeln ”Så räknar vi” ger exempel på förvånansvärda kostnadsskillnader när du ställer en ”flexibel kontokredit” mot ett annuitetslån som läggs upp på en fast löptid.

Hur räknar man ut kostnaden på en kontokredit?

Att räkna ut kostnaden för en kontokredit första månaden är inga problem, det är efterföljande månader som är svåra att greppa:

Exempel

Låna 5000 kronor i 30 dagar. Årsränta 39.5 %. Inga övriga avgifter.

Uträkning 30 dagar

Totalt att återbetala: Lånebelopp + lånebelopp x månadsränta

5000 + 5000 * ((39.5/12) /100) = 5000 + 164,58 där 164,58 är räntekostnaden och totalt att återbetala såldes är 5164, 58 om du lånar i 30 dagar.

Men, vad är räntekostnaden och vad är amortering på varje faktura efter månad 1? Även om representativa exempel ges hjälper det sällan för att ge ett konkret enkelt exempel för kostnadsutvecklingen för just din kredit.

Kostnaden bestäms av långivarens minimibetalning som alltså brukar bestämmas som ”X % av lånebeloppet, minst Y kr” och om du väljer att följa deras föreslagna avbetalningsplan.

Vad kostnaden blir i slutändan görs enklast genom att undersöka olika kontokrediters upplägg med vår lånekalkylator för kontokrediter. Där visas även uträkningen.