Det vanligaste lånebeloppet för smålån är femtusen kronor

De flesta av våra besökare väljer att låna 5000 kronor. Det är alltså ett belopp som förknippas med  just snabblån.

Oavsett om du behöver extrapengar p.g.a.en oförutsedd utgift som en kraschad dator, punktering eller en diskmaskin som behöver bytas så hittar du både snabba och enkla alternativ på den här sidan.

Du lånar till vad du vill utan några frågor. Snabbt och enkelt. Alla lån ges utan säkerhet.

Låna 5000 kronor

  • Totalt 32 st. långivare.
  • Låna 5000 kronor utan UC hos 25 st. av dessa långivare.
  • 2 st. långivare prövar din ansökan trots betalningsanmärkning och tar inte heller UC.

Här kan du låna 5000 kronor

Allmänt Typ:Snabblån Lånebelopp:3,000 - 25,000 kr Löptid:Flex/konto Årsränta: 39 %
Avgifter Uppläggning:395 kr Avi:19 kr Uttagsavgift:50 kr Övrigt:Adm.avgift 39kr/mån
Egenskaper Låna utan UC:Ja Betalningsanmärkning:Nej Ålder:20 år Direktbetalning:Ja

Det här är en högkostnadskredit. Representativt exempel:Låna 3.000 i 12 mån. Nominell årsränta 39 %. Avi 19 kr/mån. Totalt att återbetala 4.654 kronor varav kreditkostnad 1.654 kronor. Effektiv ränta 113.46 %.

Allmänt Typ:Snabblån Lånebelopp:3,000 - 25,000 kr Löptid:Upp till 5 mån Årsränta: 15.4 - 38.4 %
Avgifter Uppläggning:495 kr Avi:60 kr Uttagsavgift:0 kr Övrigt:0 kr
Egenskaper Låna utan UC:Ja Betalningsanmärkning:OK Ålder:20 år Direktbetalning:Nej

Det här är en högkostnadskredit. Representativt exempel:Låna 5.500 i 5 mån. Nominell årsränta 38.4 %. Avi 60 kr/mån. Månadsbetalning 1.792 kronor. Totalt att återbetala 9.339 kronor varav kreditkostnad 3.839 kronor. Effektiv ränta 1051 %.

Allmänt Typ:Privatlån Lånebelopp:5,000 - 50,000 kr Löptid:1 till 8 år Årsränta: 25.74 %
Avgifter Uppläggning:0 kr Avi:0 kr Uttagsavgift:0 kr Övrigt:0 kr
Egenskaper Låna utan UC:Nej Betalningsanmärkning:OK Ålder:20 år Direktbetalning:Nej

Det här är en högkostnadskredit. Representativt exempel:Låna 15.000 i 1 år. Nominell årsränta 25.74 %. Månadsbetalning 1.431 kronor. Totalt att återbetala 17.173 kronor varav kreditkostnad 2.173 kronor. Effektiv ränta 29 %.

När folk söker efter lån på 5000 kronor vill de ofta...

Låna 5000 direkt

Det är ofta önskvärt med en snabb utbetalning för småbelopp och därför är det inte heller konstigt att de flesta lånen som erbjuder dessa summor är just snabblån – som i sin tur ofta är högkostnadskrediter.

I listan ovan ser du om direktbetalning erbjuds och till vilka bankkonton. Du kan även gå hit för en bättre överblick:

Låna direkt

Låna 5000 utan UC

Att låna utan UC är populärt eftersom det innebär att långivaren  inte tar hänsyn till hur många förfrågningar du har hos UC när de bedömer din kreditvärdighet. Det kan med andra ord bli enklare att få lånet beviljat.

Folk kan även välja att låna utan UC ifall de vill vara säkra på att deras kreditvärdighet inte försämras när de ansöker om en konsumentkredit.

Lån utan UC

Låna 5000 med betalningsanmärkning

Få din ansökan prövad trots en eller flera jobbiga betalningsanmärkningar. Detta innebär inte att din ansökan per automatik men du får iallafall inte heller din ansökan nekad per automatik som hos många andra.

Vilka som erbjuder lån trots betalningsanmärning framgår av listan ovan. För mer information,  besök:

Låna med betalningsanmärkning

Låna smartare – undvik dyra fällor

5000 kronor är den vanligaste lånestorleken bland de som söker ett sms-lån här på webbplatsen. Det är tillräckligt litet för att en effektiv ränta på några hundra procent* inte ska spela någon (större) roll under en löptid på 30 dagar, men även tillräckligt stort för att ett oövertänkt beslut ska leda till onödigt höga kostnader om du inte betalar tillbaka i tid.

Under en kort period så är det bästa priset för ett sms-lån som läggs upp på 30 dagar inget att bråka om. Det är ungefär samma som pris som både banker och kreditmarknadsbolag förmodligen skulle erbjuda för samma lån om du väljer ett lån utan uppläggningsavgift. Det spelar ingen större roll att räntan är hög så länge du håller dig inom avtalad låneperiod. Från 2018 gäller nämligen att max ränta aldrig får vara mer än 40% med referensräntan inkluderad. Dessutom får böra en förlängning ske innan en avbetalningsplan måste tas fram.

Det är när du lånar längre perioder som snabblånet blir kostsamt.

Om banken skulle erbjuda ett lån på 5000, vilket de normalt sett inte gör, skulle de använda sig av en uppläggningsavgift som ger en hög initial kostnad men som begränsar lånekostnaden när lånet löper vidare under en längre tid.

Vem är du som person? Svaret bör avgöra ditt val av lån

Snabblånen är faktiskt mycket mer humana idag efter att den nya snabblånelagen trädde i kraft.

Så här såg det ut före lagändringarna

Innan lagändringarna var det många långivare som byggde hela sin affärsmodell på att lånen INTE skulle betalas tillbaka enligt avtalad löptid. Istället lockades (eller tvingades) kunden att förlänga lånet. Förlängningar var kostnadsmässigt en riktigt dålig affär för låntagaren eftersom vederbörande alltid var tvungen att betala in en mycket hög räntekostnad varje månad men aldrig någon amortering .

Bilden här nedanför visar hur kreditkostnaderna skiljer sig åt för det kortsiktiga sms-lånet som förlängdes och ett lån som redan från början hade en tydlig avbetalningsplan (längre löptid) och lägre ränta.

Smslån vs privatlån
  • Räntekostnad för lånet som förlängs: 6083.50 kronor.
  • Totala kostnader för lånet med en avbetalningsplan och lägre årsränta: 1099 kronor.

Det kortsiktiga sms-lånet var marginellt billigare under avtalad period i det här fallet. Det är ett ”bra val” för dig som verkligen betalar av, men knappast för dig som är osäker på om du klarar det.

För dig som betalade av tid var detta aldrig något problem. Det var  heller inget större problem för den  med en någorlunda  stabil ekonomisk situation som slarvade eller förlängde lånet av ren bekvämlighet (eller dumhet…). Däremot var det ett stort problem för den som verkligen redan hade dåligt om pengar, gjorde en chansning och hoppades att vederbörande skulle ha råd att betala tillbaka i tid men sedan hamnade i en ond cirkel där personen bara hade råd att betala förlängningsavgiften. Bilden visar vad det verkliga problemet med sms-lån bestod i och vad som kom att tvinga fram en ny lag med räntetak, kostnadstak och begränsning av antalet förlängningar (1).

Det var således inte bättre förr.