Låna 5 000 kronor

Grattis –  du är helt normal! De flesta av våra besökare väljer att låna 5 000 kronor. Det är ett belopp som förknippas med  just snabblån.

  • Totalt 30 st. långivare.
  • Låna 5000 kronor utan UC hos 26 st. av dessa långivare.
  • 3 st. långivare prövar din ansökan trots betalningsanmärkning och tar inte heller UC.

Låna utan frågor

Oavsett om du behöver extrapengar p.g.a.en oförutsedd utgift som en kraschad dator, punktering eller en diskmaskin som behöver bytas så hittar du både snabba och enkla alternativ på den här sidan. Alla lån ges utan säkerhet och du lånar till vad du vill utan några frågor om vad du behöver pengarna till. Snabbt och enkelt. Om du behöver finlira din sökning lite extra så kan du göra det här.

Trasig diskmaskin
Allmänt Typ:Privatlån Lånebelopp:5 000 - 600 000 kr Löptid:1 till 15 år Årsränta: 4.99 - 22.99 %
Avgifter Uppläggning:0 - 399 kr Avi:19 kr Uttagsavgift:0 kr Övrigt:Adm.avgift 19kr/mån
Egenskaper Låna utan UC:Nej Betalningsanmärkning:Nej Ålder:23 år Direktbetalning:Nej Helgbetalning:Nej
Recension

Representativt exempel: Låna 65 000 kr i 5 år. Nominell årsränta 13.99 %. Uppläggning 399 kronor. Avi 19 kr/mån. Månadsbetalning 1 531 kr. Totalt att återbetala 91 866 kr varav kreditkostnad 26 866 kr. Effektiv ränta 15.88 %.

Allmänt Typ:Snabblån Lånebelopp:1 000 - 30 000 kr Löptid:1 till 12 mån Årsränta: 39.8 %
Avgifter Uppläggning:280 kr Avi:45 kr Uttagsavgift:95 kr Övrigt:0 kr
Egenskaper Låna utan UC:Ja Betalningsanmärkning:Nej Ålder:18 år Direktbetalning:Ja Swedbank, Nordea, SEB, DanskeBank, Handelsbanken Helgbetalning:Ja
Recension

Representativt exempel: Låna 15 000 kr i 12 mån. Nominell årsränta 39.8 %. Uppläggning 280 kronor. Avi 45 kr/mån. Månadsbetalning 1 786 kr. Totalt att återbetala 21 430 kr varav kreditkostnad 6 430 kr. Effektiv ränta 58.51 %.

VarningstriangelDet här är en högkostnadskredit.

Allmänt Typ:Snabblån Lånebelopp:2 000 - 20 000 kr Löptid:30 till 365 dagar Årsränta: 39.5 %
Avgifter Uppläggning:495 kr Avi:60 kr Uttagsavgift:0 kr Övrigt:0 kr
Egenskaper Låna utan UC:Ja Betalningsanmärkning:Nej Ålder:18 år Direktbetalning:Ja Swedbank, Nordea, SEB, DanskeBank, Handelsbanken Helgbetalning:Ja
Recension

Representativt exempel: Låna 5 000 kr i 7 mån. Nominell årsränta 39.5 %. Uppläggning 695 kronor. Avi 60 kr/mån. Totalt att återbetala 7 654 kr varav kreditkostnad 2 654 kr. Effektiv ränta 109.61 %.

VarningstriangelDet här är en högkostnadskredit.

Låna smartare – undvik dyra fällor

5000 kronor är den vanligaste lånestorleken bland de som söker ett sms-lån här på webbplatsen. Det är tillräckligt litet för att en effektiv ränta på några hundra procent* inte ska spela någon (större) roll under en löptid på 30 dagar, men även tillräckligt stort för att ett oövertänkt beslut ska leda till onödigt höga kostnader om du inte betalar tillbaka i tid.

Under en kort period så är det bästa priset för ett sms-lån som läggs upp på 30 dagar inget att bråka om. Det är ungefär samma som pris som både banker och kreditmarknadsbolag förmodligen skulle erbjuda för samma lån om du väljer ett lån utan uppläggningsavgift. Det spelar ingen större roll att räntan är hög så länge du håller dig inom avtalad låneperiod. Från 2018 gäller nämligen att max ränta aldrig får vara mer än 40% med referensräntan inkluderad. Dessutom får böra en förlängning ske innan en avbetalningsplan måste tas fram.

Det är när du lånar längre perioder som snabblånet blir kostsamt.

Om banken skulle erbjuda ett lån på 5000, vilket de normalt sett inte gör, skulle de använda sig av en uppläggningsavgift som ger en hög initial kostnad men som begränsar lånekostnaden när lånet löper vidare under en längre tid.

Vem är du som person? Svaret bör avgöra ditt val av lån

Snabblånen är faktiskt mycket mer humana idag efter att den nya snabblånelagen trädde i kraft.

Så här såg det ut före lagändringarna

Innan lagändringarna var det många långivare som byggde hela sin affärsmodell på att lånen INTE skulle betalas tillbaka enligt avtalad löptid. Istället lockades (eller tvingades) kunden att förlänga lånet. Förlängningar var kostnadsmässigt en riktigt dålig affär för låntagaren eftersom vederbörande alltid var tvungen att betala in en mycket hög räntekostnad varje månad men aldrig någon amortering .

Bilden här nedanför visar hur kreditkostnaderna skiljer sig åt för det kortsiktiga sms-lånet som förlängdes och ett lån som redan från början hade en tydlig avbetalningsplan (längre löptid) och lägre ränta.

Smslån vs privatlån
  • Räntekostnad för lånet som förlängs: 6083.50 kronor.
  • Totala kostnader för lånet med en avbetalningsplan och lägre årsränta: 1099 kronor.

Det kortsiktiga sms-lånet var marginellt billigare under avtalad period i det här fallet. Det är ett ”bra val” för dig som verkligen betalar av, men knappast för dig som är osäker på om du klarar det.

För dig som betalade av tid var detta aldrig något problem. Det var  heller inget större problem för den  med en någorlunda  stabil ekonomisk situation som slarvade eller förlängde lånet av ren bekvämlighet (eller dumhet…). Däremot var det ett stort problem för den som verkligen redan hade dåligt om pengar, gjorde en chansning och hoppades att vederbörande skulle ha råd att betala tillbaka i tid men sedan hamnade i en ond cirkel där personen bara hade råd att betala förlängningsavgiften. Bilden visar vad det verkliga problemet med sms-lån bestod i och vad som kom att tvinga fram en ny lag med räntetak, kostnadstak och begränsning av antalet förlängningar (1).

Det var således inte bättre förr.