Misstagen du bör undvika för att inte förlora pengar

Tjäna eller spendera?

Pengar är en känslig fråga för många människor. Den kan vara så känslig att man istället för att lära sig hantera dem väl istället fokuserar på att tjäna och spendera dem.  Det finns två typer av människor:

  • De som ökar sin förmögenhet.
  • De som förlorar den.
Pengar som växer

9 misstag du bör undvika för att inte förlora pengar

Det  är mycket svårare att behålla pengar än att tjäna dem och det är inte ovanligt att människor som kommer till rikedom genom arv, lotteri eller andra o oväntade förlorar dessa pengar på kort tid.

Ett bra exempel är boxaren Mike Tyson. Trots att han tjänade över 300 miljoner dollar i sin karriär, försatte han sig 2003 i konkurs och skulden rapporterade vara mer än 20 miljoner dollar. Med pengar sker misstag.  Misstag som kan lamslå din ekonomi oavsett hur mycket pengar du tjänar.

1. Spendera mer än du tjänar

Detta kan vara frestande att göra, särskilt som ung vuxen, det kan vara frestande att spränga dina pengar direkt från college när du tjänade en jämn inkomst för första gången i ditt liv. Att köpa den nya bilen, flytta in i ett nytt hus och flyga första klass är alla tilltalande saker att göra. Men problemet med dem är att du tenderar att leva från löning till löning om din inkomst inte kan täcka dessa kostnader. Det här problemet kan ses som en slags livsstilsinflation, där en ökning av inkomsten leder till en ökning av dina levnadskostnader. En ökning av lönen bör dock inte leda till galna förändringar av ditt sätt att leva.

Majoriteten av människor känner att de borde belöna sig själva när de väl får betalt. Bättre är att se denna positiva förändring som ett bra tillfälle att göras kloka investeringar som ger bättre chans till avkastning.

En stor anledning till att människor spenderar över sina tillgångar för att imponera på andra. De spenderar eftersom deras självkänsla är låg och utan dessa materiella gods känner de sig otillräckliga i jämförelse med andra. Men det här är felaktigt tänkande som Dave Ramsey säger, vi köper saker vi inte behöver för pengar vi behöver inte imponera på människor vi inte gillar.  Många av oss gör sig  skyldiga till detta. När du lär dig att fördröja tillfredsställelse och glömmer att imponera på människor –  kommer du även att kunna växa ekonomiskt.

Sociala medier är en orsak till att folk spenderar mer än nödvändigt. Människor börjar spendera på ett sätt som får dem se rika ut utan att faktiskt vara rika. En internetentreprenör, till exempel, som efter att ha fått höra att han aldrig skulle lyckas att han aldrig skulle göra ett stort och företag kanske köper en dyr bil när han tjänat sina första stora pengar för att bevisa för sina kritiker att de hade fel och hamnar i fällan att försöka imponera andra.

Var smart, skapa en budget och spåra dina utgifter för att säkerställa att du undviker att spendera mer än du tjänar.

  1. Utgifter cigaretter (eller snus)

Konstant rökande har negativa effekter på både din hälsa och din plånbok. Om du räknar ut hur mycket rökare och snusare spenderar under en vecka eller ett år, kommer du se brukare av cigaretter och snus har sämre möjligheter att nå ekonomisk frihet.

Genomsnittspriset för att paket cigaretter var år 2022 59 kronor. Det betyder att en rökare som röker ett paket cigaretter om dagen betalar:

  • 413 kronor i veckan
  • 1770 kronor i månaden
  • 21 535 kronor om året.

Samma summa pengar skulle kunna täcka en två veckors semester. Cigaretter försämrar dessutom din hälsa rejält och riskerar att leda till allvarliga sjukdomar över tid.

3. Inte investera klokt

Många lägger pengar på saker baserat på tips från vänner eller en stark övertygelse om att priserna på populära aktier kommer att fortsätta stiga.

Nyckeln till en tillförlitlig inkomstström via smarta investeringar är att skaffa rätt kunskap om en viss marknad eller en produkt innan du går in med pengar i en investering. Se till att göra ett ordentligt bakgrundsarbete oavsett vad du ger dig in på.  För det inte bara för att dina vänner tjänar pengar på det eller för att en säljare berättat och lockat dig med deras erbjudande.

4. ”Bli rik snabbt”

Ett säkert sätt att snabbt bli av med sina pengar är att låta sig luras av någon som lockar med att bli rik snabbt via olika scheman, exempelvis pyramidspel. De är ofta uppsatta på ett sådant sätt så att de gör systemets upphovsman rik på bekostnad av din ekonomi.

Det här ska dock inte förväxlas med MLM där du visserligen jobbar under den som rekryterade dig men som ändå bygger på prestationsbaserad försäljning och en insats du gör för att sälja en faktisk produkt.

Allt handlar om produkten och din egen provision om det är ett pyramidspel eller inte. Ett solklart pyramidspel är om du betalar in en summa pengar med ett löfte om att bli rik om du lockar med dig fler.

Se det så här: Om det tar 10 år i en karriär att tjäna ett visst antal kronor och någon säger att du kan tjäna den summan på ett år lagligt – skulle inte alla göra det då?

När det gäller att tjäna pengar snabbt-erbjudanden gäller det att koppla in hjärnan och att använda ditt bästa omdöme innan du skriver under på den streckade linjen.

5. Att sakna nödkapital

Livet blir inte alltid som du vill och ibland krävs pengar för oväntade situationer. Din bil kan plötsligt sluta fungera, du kan bli av med jobbet, eller så kan din tvättmaskin gå sönder.

”I åldersgruppen 25–34 år saknar drygt var fjärde person kontantmarginal jämfört med en av åtta i åldersgruppen 65–74 år.” enligt SCB och en av fem klarar inte en oväntad utgift på 12 000 kronor.

Om du inte har en nödbuffert så är enda lösningen att låna pengar eller sälja något för att klara av denna plötsliga utgift.

Du kan undvika att bli en av dessa personer genom att tänka ekonomiskt och planera i förväg.  Allt du behöver göra är att ställa in ett automatiskt avdrag på 10 % från din lön hos din arbetsgivare och skicka pengarna till ett sparkonto. Sätt ett mål som ger dig god marginal ifall något oförutsätt händer. Ett ofta rekommenderat värde är 6 månaders levnadsomkostnader vilket för de flesta kan vara nog så svårt att spara ihop.

6. Att bara ha en inkomstkälla

Att ha en enda inkomstkälla i form av lön är mer vanligt än ovanligt. Men jobbet kanske inte är så säkert som det ofta upplevs.

I samband med coronapandemin steg antalt uppsägningar avsevärt:

Varsel per månad

Det betyder att om ditt jobb var det enda sättet du tjänade pengar på så blev din ekonomi plötsligt märkbart sämre även om du som tur är kan få A-kassa i Sverige.

När det kommer till inkomstkällor måste du tänka på dig själv som ett träd. Växer frukt bara från en gren? Det enkla svaret är nej. De har olika grenar som producerar blommor och frukter. Och det borde du också. Det är inte bara klokt, utan ett säkert sätt att hjälpa dig att sova på natten.

7. Förlitar dig till kreditkort

För många människor kan kreditkort vara ett praktiskt verktyg för att göra inköp, medan det för andra kan de vara en enkel biljett till skuld.

Att förlita sig till kreditkort kan verkligen äta upp delar av din ekonomi helt i onödan.  Det främjar dessutom impulsköp och skapa känslan att du har råd med mer än då har råd med. En MIT-studie från 2001 kom fram till slutsatsen att man om man använder kreditkort (eller faktiskt betalkort) shoppade hundra procent mer när dessa användes istället för kontanter.

Varför tror du att kontanterna tas bort i samhället och ersätts med e-krona?

Det kan alltså vara bra att veta att du statistiskt sett att handlar mindre om du använder kontanter – även om det är bökigare eftersom du då direkt ser pengarna försvinna och vilka belopp det rör sig om som försvinner på onödiga saker.

8. Att inte våga ta risker

För att att tjäna pengar måste du ta risker – men de måste beräknas.  Att placera dina pengar i en indexfond leder till en högre risk än att lämna dina pengar på ett sparkonto. Nackdelen med sparkonto är att pengarna inte kommer att växa Men dina pengar kommer aldrig att växa, vilket ger den typiska räntan på 0,10 % (upp till 1% om du binder pengarna 5 år) som ett sparkonto ger istället för att investera i en indexfond.

Vad är en indexfond?
En indexfond speglar hela aktiemarknadens rörelser historiskt och ger i snitt en ungefärlig avkastning på 7 % årligen. Det är således en beräknad risk som kan vara värd att ta.

9. Spara i stället för att investera

Pengar som ligger hos banken utan plan minskar i värde med tiden på grund av inflation. Detta motarbetas på det mest effektiva sättet genom att investera klokt.

Pengar som lämnas på ett sparkonto bör bara vara pengar som är till att täcka en nödsituation, dvs nödbudgeten

Du måste spara för att investera och inte spara för sparandets skull. Om du bara sparar dem för sparandets skull kommer du till slut att frestas att använda dem till något du kanske inte behöver. Låt istället pengarna jobba för dig genom kloka investeringar.

Publicerad: 20 januari 2022Uppdaterad: 20 januari 2022