Omöjligt att få lån? Här kan du få ditt lån beviljat

Det är aldrig helt omöjligt att få lån, även om det kan verka så. Här hittar du långivare som i många fall kan bevilja ett lån trots t.ex. betalningsanmärkningar eller många UC-förfrågningar.

Långivare med hög beviljandegrad

Loading...

Skuld hos Kronofogden = svårt

Om det är så illa att du har en skuld hos Kronofogden så är enda sättet att ansöka om ett omstartslån – då du lånar pengar med säkerhet. Men du måste då exempelvis använda din bostad som säkerhet. Som tumregel är det annars mycket svårt eller rättare sagt omöjligt att låna pengar. Läs mer >>>

Många UC-förfrågningar, betalningsanmärkningar = mycket enklare
Om ditt största problem är många UC-förfrågningar eller betalningsanmärkningar så är det desto enklare. Använd sökverktyget här nedanför och klicka i rutorna med ”hög beviljandegrad”, ”lån utan UC” och ”betalningsanmärkning” (i den mån det behövs).

Varför upplevs det som svårt att få lån?

Den största anledningen till att det är svårt att få lån är låg kreditvärdighet. Långivaren tror inte att du kan betala tillbaka pengarna. Det i sin tur kan bero på många UC, betalningsanmärkningar, kronofogdeskulder eller att du har för låg inkomst och därmed får svårt att amortera på lånet.

Övriga orsaker till att det kan vara svårt att få lån

Ovanstående är de vanligaste orsakerna till att det kan vara svårt att få lån. Andra anledningar kan vara att:

 • Du är egen företagare.
 • Du är pensionär.
 • Du är sjukskriven sedan länge.
 • Du har nyss flyttat till Sverige.
 • Du har nyss fått ändrad livssituation (nygift, köpt hus etc.).

Situationer när det är omöjligt att få lån

 • Du har en aktiv skuld hos kronofogden.
 • Du är satt under skuldsanering.
 • Du har inget svenskt personnummer.
 • Du är inte folkbokförd i Sverige.
 • Du saknar ett svenskt bankkonto.
 • Du har inget BankID.
 • Du har god man eller förmyndare.

Därför blir det svårt att låna pengar

För många UC

En vanlig anledning till att många har svårt att låna pengar är att det finns många kreditupplysningar registrerade sedan tidigare. Det är inte omöjligt att få lån trots många UC, men antalet långivare är färre och man får räkna med sämre villkor på lånet.

Särskilt svårt blir det om du har många UC-förfrågningar de senaste 30 dagarna. Det beror på att man i regel har 30 dagar på sig att tacka ja till ett låneerbjudande efter att man ansökt. I långivarens ögon finns därmed risken att du tar ett lån hos dem, och dessutom tackar ja till ett tidigare erbjudande.

Med det sagt är det mycket vanligt att långivarna tar upplysningen någon annanstans än hos UC. Exempelvis är de flesta smslån utan UC och då spelar antalet förfrågningar ingen roll.

En eller flera betalningsanmärkningar

Om du har en eller flera betalningsanmärkningar blir det genast svårt att låna och en stor del av långivarna säger nej direkt. Det går att få lån trots betalningsanmärkningar, men trots det är många långivare som godkänner anmärkningar restriktiva. Vissa långivare godkänner 1 anmärkning, men ju fler du har desto fler långivare är det som säger nej.

Antalet betalningsanmärkningar har alltså stor betydelse för hur svårt det är att få lån. De får inte vara färskare än 6 månader och problemen som orsakade dem måste vara lösta.

Man skiljer på A-mål (stat och kommun) och E-mål (privata företag). Det är inte lika illa att ha en anmärkning från myndigheter  som det är att få en från den privata sektorn.

Låg eller ingen deklarerad inkomst

Om långivaren misstänker att det blir omöjligt för dig att betala tillbaka lånet kommer din ansökan att avslås. Här är din deklarerade inkomst en avgörande faktor. De flesta långivare kräver att du tjänar minst ca 100 000 kronor per år, och har du lägre inkomst än så är utbudet av tillgängliga långivare mycket mindre.

Flera långivare tittar enbart på din deklarerade inkomst. Saknas detta avslås din ansökan automatiskt hos många långivare. Vissa långivare kan begära in kompletterande information, medan du hos andra måste ta kontakt med dem för att lämna uppgifter om din inkomst.

Med det sagt är det långt ifrån omöjligt att låna pengar med lägre inkomst. Det finns inget smslån som beviljar alla, men det finns flera långivare som accepterar låg inkomst. Det man får räkna med är att man kanske inte kan låna så höga belopp.

Många och/eller stora lån och skulder

Med flera tidigare lån och krediter kan det vara svårt att få lån, särskilt om det handlar om lite större belopp. Flera lån innebär av naturliga skäl att belastningen på din ekonomi kan vara stor.

Med det sagt finns det ett antal långivare som erbjuder lån till skuldsatta. Det kan vara ett hög beviljandebra sätt att samla ihop alla lån till ett enda, större lån.

Tips för att göra det mindre svårt att få lån

Om det känns som att det är helt omöjligt att få lån har vi några tips som kan vara till hjälp. I grund och botten handlar det om att försöka förbättra sin kreditvärdighet.

 1. Vänta ut UC-förfrågningar. En upplysning ligger kvar i registren i 1 år. Särskilt stor påverkan har de om de är nyare än 30 dagar. Vänta tills alla eller några av dem försvinner – eller sök hos en långivare där du kan låna pengar utan UC-upplysning.
 2. Vänta tills betalningsanmärkningarna är borta. Det tar 3 år innan en betalningsanmärkning försvinner. Om du väntar ut dem blir din kreditvärdighet avsevärt bättre, men det kan också räcka med att du väntar tills de nyaste inte är färskare än 6 månader.
 3. Välj en längre återbetalningstid. När en långivare bedömer din återbetalningstid är det egentligen din inkomst kontra månadskostnaden man jämför. Väljer du då en lång löptid på lånet blir det inte lika svårt att få ansökan godkänd.
 4. Samla lån och minska antalet krediter. Ligger du och betalar på flera olika lån, men behöver ta ett nytt lån? Samla ihop alla lån och avbetalningsköp du har, lägg på det du vill låna och sök ett större lån för att få allt under samma ”paraply”.

Har du dessutom kreditkort du inte använder är det en bra idé att avsluta krediten. En tillgänglig, outnyttjad kredit kan ses som en risk, då du i deras ögon kan utnyttja den när som helst vilket belastar din ekonomi.

Vanliga frågor

Det verkar omöjligt att få lån – vad kan jag göra?

Det är sällan helt omöjligt att få lån. Vårt råd är att du vänder dig till ett lånbolag där det är lätt att få lån. Jämför våra långivare högre upp på sidan eller ansök via en låneförmedlare som Sambla. Det senare alternativet låter dig ansöka hos över 40 banker med en och samma ansökan.

Varför är det omöjligt att låna om jag har kronofogdeskulder?

Anledningen till att det är omöjligt att låna med skulder hos kronofogden är att långivare ser det som ett tecken på grov försumlighet eller dålig ekonomi. Det finns dock möjligheter att rensa upp i skulderna samtidigt som man tar ett nytt lån, via ett så kallat omstartslån.

Är det omöjligt att samla lån om man har dålig kreditvärdighet?

Nej, så länge du inte har skulder till kronofogden behöver det inte vara helt omöjligt att samla lån och krediter. Vissa långivare har specialiserat sig på att erbjuda människor lån med låg scoring.

Är det omöjligt att få lån med betalningsanmärkningar?

Nej, det är absolut inte omöjligt att få lån med anmärkningar. Visst finns det långivare som inte alls accepterar anmärkningar, men flera av våra aktörer godkänner både en och flera betalningsanmärkningar. Hos vissa långivare kan du ha ända upp till 10 st. och ända beviljas ett lån.