P2P-utlåning

P:et står för ”peer” och uttrycket betyder ”peer-to-peer”, alltså ”person till person”. När du vänder dig till en ”vanlig” långivare tar banken eller kreditinstitutet bakom både risken och förtjänsterna av utlåningen. Med P2P-utlåning är det istället privatpersoner som står för kapitalet som sedan lånas ut. Förutom lånebeloppet får privatpersonen även räntan från lånet när det betalas tillbaka.

Tjäna pengar på P2P-lån

  • Låna ut pengar till andra - tjäna pengar på räntan.
  • Förtjänst 5-8% per år.

* Baserat på historisk förtjänst hos Lendify, Brocc, Savelend.

** Slumpat från topp 3 mest besökta p2p-långivare
* Baserat på historisk förtjänst hos Lendify, Brocc, Savelend.

Spara pengar genom att låna ut pengar

Det som är det stora värdet med P2P är att som privatperson låna ut pengar och få avkastning på detta genom ränteintäkter. Den historiska avkastningen på P2P-långivare som Lendify, Brocc och Savelend ligger på 6-8%.

Ingen större skillnad för dig som bara vill låna

Ansökningsprocessen är väldigt lik den du har hos en vanlig kreditförmedlare och den totala kostnaden liknar den för vanliga lån som ges utan säkerhet. Lendify ligger t.o.m bättre räntemässigt än många ”vanliga” alternativ. Eftersom företagen är beroende av att privatpersoner har pengar insatta på kontona för att kunna bevilja ett lån är insatt kapital något som kan påverka hur snabbt lånet betalas ut. Hos stora aktörer är det inte några problem.

Personer som hjälper varandra
Allmänt Typ:Privatlån Lånebelopp:10,000 - 350,000 kr Löptid:6 till 180 mån Årsränta: 3.25 - 24.99 %
Avgifter Uppläggning:500 kr Avi:0 kr Uttagsavgift:0 kr Övrigt:0 kr
Egenskaper Låna utan UC:Nej Betalningsanmärkning:Nej Ålder:20 år Direktbetalning:Nej

Det här är en högkostnadskredit. Representativt exempel: Låna 100.000 i 60 mån. Nominell årsränta 4.45 %. Uppläggning 500 kronor. Månadsbetalning 1.388 kronor. Totalt att återbetala 117.066 kronor varav kreditkostnad 17.066 kronor. Effektiv ränta 4.70 %.

Frågor och svar om P2P-lån

Funderar

Avkastningen ligger historiskt på mellan 5-8% på årsbasis hos företag som Lendify, Brocc och Savelend på det kapital du sätter in som ”sparare” i dessa bolag.

Varje P2P-företag har tydliga instruktioner för vad som gäller. Besök något av företagen här ovanför för att läsa mer.

Nej. Den statliga insättningsgarantin gäller ej för P2P-företag.

Det som är viktigt att veta är att risken för kreditförluster även den tas av den som sätter in pengarna. En konstaterad kreditförlust, dvs om en person inte betalar tillbaka efter att det har gått en tid hos kronofogden och alla andra försök att få tillbaka pengarna har misslyckats, delas mellan alla sparare som har kapital hos företaget vid tidpunkten för förlusten. Kreditförlusterna hos de företag som sysslar med denna typ av utlåning ligger historiskt sett på mellan 1% och 3%.