P2P lån – lån mellan privatpersoner

Med så kallad p2p lending kan du låna pengar av privatpersoner i Sverige och andra länder istället för att låna direkt via Banken. Här på sidan hittar du alla alternativ för peer to peer lån i Sverige idag!

  • 1 låneförmedlare som jämför 3 st p2p-lån
  • 1 snabbt p2p-lån utan UC

Jämför 3 st olika peer to peer lån med en enda UC

Om du vill använda p2p för att låna pengar av privatpersoner är det absolut bästa valet en låneförmedling vid namn Sambla. Hos dem gör du med en kreditupplysning en låneansökan hos 3 olika peer 2 peer-företag; Lendify, Brocc & Fellow Finance.

Att ansöka via Sambla gör ingen skillnad jämfört med om du hade ansökt direkt via deras hemsidor istället. Du har alltså lika stor chans att bli beviljad lån, och du får inte heller betala en högre ränta om du blir beviljad.

Fördelen är däremot att du endast gör en kreditupplysning istället för tre. På så sätt bevarar du din kreditvärdighet. Dessutom ansöker du samtidigt hos över 40 andra låneföretag du kan välja mellan om du mot förmodan inte skulle bli beviljad något av de tre p2p-lånen.

Typ: Låneförmedlare
Lånebelopp: 5 000 - 600 000 kr
Löptid: 1 till 15 år
Årsränta: 2.95 - 39.6 %
Lån utan UC: Nej
DirektbetalningSambla erbjuder ej direktbetalning till sina kunder
Betalningsanmärkning: OK
Mer info / ansök
Representativt exempel: Låna 150 000 kr i 12 år. Nominell årsränta 6.4 %. Månadsbetalning 1 495 kronor. Totalt att återbetala 215 282 kronor varav kreditkostnad 65 282 kronor. Effektiv ränta 6.59 %.

Loanstep – Ett ett 14 dagars kostnadsfritt snabblån via P2P

Vill du ta ett lån lån privatpersoner emellan med hjälp av peer-to-peer lån finns det även möjligt att ansöka om ett snabblån via Loanstep. Till skillnad från Sambla använder Loanstep Bisnode, vilket gör det möjligt att låna pengar utan UC.

Hos Loanstep kan du låna 3, 5, 15 eller 25 tusen kronor. Lånar du 3 000 eller 5 000 kronor blir lånet helt kostnadsfritt om det återbetalas inom 14 dagar. Efter den 14:e dagen tillkommer dock både ränta, uppläggningsavgift och aviseringsavgifter.

Typ: Snabblån
Lånebelopp: 10 000 - 25 000 kr
Löptid: 5 till 24 mån
Årsränta: 21.85 - 38.4 %
Lån utan UC: Ja
DirektbetalningLoanstep erbjuder ej direktbetalning till sina kunder
Betalningsanmärkning: OK
Mer info / ansök
Representativt exempel: Låna 15 750 kr i 24 mån. Nominell årsränta 38.4 %. Månadsbetalning 840 kronor. Totalt att återbetala 20 174 kronor varav kreditkostnad 4 424 kronor. Effektiv ränta 29.54 %.
VarningstriangelDet här är en högkostnadskredit.

Vad är ett p2p-lån

P2P lån, även kallat person till person- eller peer to peer-lån, är ett samlingsbegrepp för lån och krediter mellan privatpersoner som administreras av en mellanhand. Till skillnad från en bank är det företag och rika människor som lånar ut pengar till andra privatpersoner i utbyte mot avkastning.

Även fast det i praktiken ofta är privatpersoner som lånar ut pengar till andra privatpersoner är hela förfarandet helt anonymt. Det går alltså inte att veta varken vem man lånar ut pengar till eller vem man lånar pengar av.

Så här fungerar p2p lån i Sverige

  • Ett företag skapar en plattform där personer kan investera pengar som senare ska lånas ut.
  • Olika företag, organisationer och privatpersoner investerar pengar i plattformen i hopp om att få avkastning på sina pengar.
  • Mellanhanden, det vill säga peer to peer-företaget, tar de investerade pengarna och lånar ut till olika privatpersoner.
  • Den största delen av de räntor och avgifter som betalas för det utlånade kapitalet går tillbaka till investerarna, och p2p-bolaget behåller en mindre del till sig själv.

Vad är skillnaden mellan p2p och “vanliga” lån?

Den enda skillnaden mellan ett snabbt smslån eller ett traditionellt banklån kontra ett p2p-lån är egentligen bara hur lånet finansieras och administreras. För dig som låntagare är det således ingen skillnad mot om du hade tagit lånet via en bank. Både kraven och kostnaderna är väldigt lika andra lån.

En vanlig missuppfattning är att det är mycket enklare att bli beviljad en kredit genom p2p utlåning eftersom att pengarna kommer från privatpersoner som lånar ut pengar. Bara för att någon lånar ut pengar till privatpersoner betyder det förstås inte att den inte bryr sig om sina pengar.

Precis som en bank, ett företag eller en privat investerare vill förstås alla de som investerar pengar i peer to peer lending i Sverige få bra avkastning på sitt kapital. Till exempel är det Loanstep det enda p2p-bolaget där du kan låna med betalningsanmärkningar.

Vad är bäst – låna pengar av privatperson eller via bank?

Det finns ingen specifik fördel för dig som låntagare att ta ett p2p-lån i jämförelse med ett vanligt banklån. Vi tycker därför inte att du ska välja ett lån endast för att det indirekt är ett

lån av en privatperson.

Vår rekommendation är att du väljer det lån vars lånevillkor passar dig bäst eftersom det i praktiken inte blir någon skillnad för dig som låntagare. Det kan exempelvis vara den aktör som ger det billigaste lånet eller den som kan betala ut pengarna snabbast.

Vill du själv låna ut pengar privat via P2P?

Idag finns det flera olika plattformar för privatpersoner som vill låna ut pengar i utbyte mot avkastning. Några exempel är Lendify, Savelend, Brocc, Minesto, Kameo & Fellow Finance.

En investering hos dessa företag har ofta en målavkastning på mellan 2 – 10 %, beroende på vilken risk du är villig att ta. Avkastningen är alltså betydligt högre än ett sparkonto, men så även risken.

Tänk på detta innan du investerar i person till person lån

  • Pengarna omfattas inte av den statliga insättningsgarantin
  • Historisk avkastning är inte ett mått för framtida prestation
  • Investera bara så mycket du har råd att förlora

Vanliga frågor

Är det säkert med peer-to-peer lån?

Ja, för att bedriva verksamhet inom p2p utlåning krävs det tillstånd från finansinspektionen. Det är alltså exakt samma regler som gäller som för alla andra långivare.

Kan jag ta p2p lån med skuldsaldo?

Nej, det finns inte en enda p2p-långivare som kan beviljade lån trots aktivt skuldsaldo hos kronofogden. Det finns en långivare som kan bevilja lån till personer med anmärkning så länge det max är en anmärkning och den är äldre än 12 månader.

Är det någon skillnad för mig som låntagare vid p2p lån?

Nej, den enda skillnaden är egentligen var pengarna kommer ifrån. Hur lånet betalas ut och hur det ska återbetalas fungerar i regel likadant som hos vilken annan långivare som helst.

Har peer to peer lån lägre krav än andra?

Nej, det finns inget som säger att p2p-lån ska ha högre beviljandegrad och lägre krav än andra långivare.