P2P-lån

Ta vara på möjligheten att själv tjäna pengar på utlåning till andra privatpersoner.

Med ett P2P-lån står privatpersoner för kapitalet och får ränta på det belopp som lånas ut.

På den här webbplatsen hittas:

  • Tips på 3 st. svenska P2P-lån.
  • Låna från 10 000 till 500 000 kronor.
  • Räntor från 2.95 % till 39 %.
  • Effektiva räntor från 3 - 46.78 %.

Vi önskar dig ett lyckat sparande!

Låna och spara via P2P

Alla P2P-lån Tjäna pengar åt dig själv genom att låna ut till andra

 Vad är P2P-lån?

För ungefär 10 år sedan startade ett fenomen kallat peer to peer-lending eller peer to peer-lån på svenska. Denna typ av lån innebär att privatpersoner lånar ut till andra privatpersoner. På så vis kapar man mellanhanden som traditionellt sett har varit banker. Denna typ av lån möjliggörs av den digitala utvecklingen och kan skapa fördelar för både långivare och låntagare. Idag finns det hundratals plattformar som erbjuder P2P-lån och för privatpersoner kan det både vara ett bra sätt att spara pengar eller ett smidigt sätt att få ett billigare lån.

Bra team

P2P-plattformen

Plattformarna som erbjuder P2P-lån kan fungera på lite olika sätt. De tidigare sajterna gav långivare chansen att matcha med låntagare genom att jämföra olika parametrar. Hur mycket långivaren ville låna ut, under hur lång tid och till vilken ränta matchades med en låntagare som hade liknande behov. På så sätt skapades en bra möjlighet för båda parter att göra en fördelaktig deal. Billigare lån genom P2P Eftersom plattformarna som erbjuder p2p-lån inte behöver ha dyra kontor eller anställda bank-tjänstemän med höga löner så behöver dom inte heller ta ut så hög provision för lånen mellan användarna. Eftersom lånen sker online på en hemsida kan plattformarna hålla nere kostnaderna avsevärt.

Många p2p-plattformar använder sig av en auktions-funktion där låntagaren kommer med ett förslag på hur mycket pengar den vill låna och sedan får långivare lägga ett bud på hur mycket ränta dom kan erbjuda låntagaren. Den som erbjuder bäst ränta vinner så klart auktionen och på så vis kan låntagaren få en bra deal. Andra plattformar delar upp lånen och sprider ut dom på olika låntagare. Det kan även vara företag som lånar pengar genom p2p. Detta kan vara smart för att minimera riskerna som långivare.


Ingen statlig insättningsgaranti

Det finns några risker att tänka på inom p2p-lån. Då lånen sker utanför bank-världen är det inte säkert att lånen omfattas av statlig insättningsgaranti. Det kan innebära att den som lånar ut pengar inte får tillbaka allt om låntagaren inte har möjlighet att betala tillbaka lånet. Det finns dock plattformar som har utformat egna garantier som täcker upp för låntagaren om den inte kan betala tillbaka.

Bland de svenska p2p-plattformarna används ofta bankID och personnummer som en säkerhet för att motverka fusk och bluff-försök.


Sprid dina risker på olika plattformar

Många p2p-sajter utlovar höga ränteintäkter för personer som kan tänka sig att låna ut pengar. Det händer att räntan på dessa lån kan överstiga många fonder så att spara på detta sätt är inte en dum idé. Däremot finns alltid risken att dina pengar inte blir utlånade för att efterfrågan är för liten. Använder du en utländsk p2p-sajt är riskerna större då det är betydligt svårare att anmäla eller rapportera fusk eller bedrägerier. Å andra sidan finns det betydligt fler alternativ och som kan erbjuda högre räntor än dom svenska p2p-plattformarna. Experterna på p2p-sparande rekommenderar att man sprider ut riskerna genom att använda många olika plattformar. Det kräver att man gör lite eftersökningar och läser på om de enskilda sajterna. Villkoren kan skilja mycket i exempelvis hur mycket pengar du kan sätta in och när du kan ta ut dom. Ibland binds pengarna upp på 6 månader och ibland kan du ta ut och sätta in pengar precis som du vill.


Jämför alltid alternativen!

Trots att p2p-lån låter som en kanonbra idé är det inte säkert att det alltid är det billigaste alternativet. Det är trots allt någon på andra sidan vars intresse endast är att tjäna så mycket pengar som möjligt. Med det i åtanke rekommenderas att alltid jämföra räntor med andra typer av lån. Det kan vara snabblån, sms-lån (inte så vanligt nu för tiden), blancolån eller privatlån. Beroende på hur stort lånet ska vara, hur lång amorteringstid och om det är ett högrisklån utan UC eller ett hypotekslån kan kostnaden och räntan för lånet skilja enormt.

Författare: Simon Nyström
Simon Nyström

Heltidsarbete med konsumentkrediter sedan 2013. Skapare av SmslånOnline.se och grundare av Next Lead Sweden AB.

SmslånOnline.se Logo
Next Lead Sweden AB Logo
Org/Moms nr. 556497-6735 / SE556497673501
Adress Manhemsgatan 3, 93134, Skellefteå
Epost info@nextleadswedenab.se