Pantbanker

En pantbanken är ett lämpligt alternativ för dig som inte får lån. Faktum är att det är ett klokt alternativ för dig som p.g.a. svårigheter att få låna tvingas söka dig till högkostnadskrediter. När du vänder dig till en pantbank riskerar du aldrig att sätta dig i en större ekonomisk knipa än den du kanske redan befinner dig i, som du annars kan råka hamna i om du istället ansökt om ett vanligt lån.

Du kan aldrig bli skyldig pengar om du vänder dig till en pantbank.

Det bästa med pantbanken

  • Lämna in en värdesak - få pengar!
  • Välj att betala tillbaka eller låt värdesaken gå förlorad.
  • Låna utan ekonomisk risk - du kan aldrig bli skyldig pengar!

* Sefina är Nordens största pantbank

Så lånar du pengar hos pantbanken

  1. Du behöver ett värdefullt föremål, gärna ett guld-, silver- eller platinasmycke*. Detta föremål fungerar som din säkerhet vid lånet.
  2. Pantbanken gör en (vanligtvis) kostnadsfri värdering och du gör sedan själv en bedömning om du tycker att det är värt priset eller ej.
  3. Få pengar motsvarande det pantbanken är villiga att betala för föremålet.
  4. Välj om du vill betala av eller förnya ditt lån alternativt strunta i att betala och låt pantbanken behålla ditt värdeföremål.

En bonus är att du ibland även kan få reda på något intressant om objektet av pantbankens erfarna värderare. Exempelvis kan du få reda på varifrån ditt vackra smycke eller antikvitet kommer och ungefär hur gammalt det är.

* Det behöver inte vara ett smycke eller klocka, även om det är det vanligaste. Du kan också lämna in ett musikinstrument, ett konstverk av värde, hemelektronik eller något antikt. Har du behov av att gå till pantbanken kan du alltid göra ett försök med de saker av värde du är villig att lämna in.

Person som surfar på Sefina pantbank
Allmänt Typ:Pantbank Lånebelopp:1,000 - 1,000,000 kr Löptid:Upp till 3 mån Årsränta: Upp till 0 %
Avgifter Uppläggning:50 kr Avi:0 kr Uttagsavgift:0 kr Övrigt:0 kr
Egenskaper Låna utan UC:Ja Betalningsanmärkning:OK Ålder:18 år Direktbetalning:Nej

När det oväntade händer – har du råd då?

Så gott som alla hamnar någon eller några gånger i livet i en ekonomiskt ansträngd situation. Det kan vara arbetslöshet, att du är student och lever på studiemedel, att du behöver göra ett större tandvårdsingrepp eller att kylskåpet går sönder. För vissa är privatekonomi en känslig fråga och det kan kännas jobbigt att behöva fråga nära och kära om ett lån. För många blir den närmaste och enklaste lösningen ett snabblån. Fördelen med snabblån är att de är just snabba vad gäller både ansökan, handläggning och utbetalning. Nackdelen är att det ordinarie priset generellt sett är ganska dyrt, även om inte det heller behöver vara en absolut sanning. Det beror på hur noggrant du väljer och hur god förståelse du har för hur saker fungerar.

Trots att snabblån har rykte om sig att låna ut till allt och alla så är det inte en perfekt sanning. Det är exempelvis omöjligt att få lån om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden. Dessutom blir det både svårare och dyrare att låna om du har dragit på dig en eller flera betalningsanmärkningar.

Det är här alternativet ”pantbanken” kommer in.