Alla privatlån

 • Låna upp till 600.000 kr i 15 år.
 • Ansök direkt med BankID.
 • Låna till vad du vill utan frågor.
 • Inga högkostnadskrediter.

Hitta lånet som matchar dina behov

Använd sökfiltret - klicka sedan på "visa matchande lån".

Loading...

Privatlån – så fungerar det

Ett privatlån är ett lån där lånebeloppet betalas ut i en klumpsumma och återbetalas enligt en avbetalningsplan. När du återbetalar enligt avbetalningsplanen tillkommer räntekostnader och kostnader för avgifter utöver det lånebelopp som amorteras.

Privatlån används vanligtvis för specifika köp, såsom renovering av hem, möbler och bilar, eller för att konsolidera andra skulder med högre räntor. De flesta privatlån sträcker sig från hundra dollar till 50 000 dollar. Med tiden mellan sex och 60 månader är personliga lån tillgängliga från traditionella långivare som banker och kreditföreningar, såväl som alternativa långivare, såsom avlöningslångivare, privata långivare och pantbanker.

Det här händer när du tar ett privatlån

Grundläggande information
I allmänhet kräver långivare bevis på att du har en fast inkomst, bankkonto och en permanent adress.

Kreditupplysning
Alla långivare kommer att göra en kreditprövning när du ansöker om ett personligt lån för att kontrollera din kreditvärdighet och för att veta om du har skulder eftersom detta kan påverka dina lånealternativ, din ränta och vilken typ av lån du är kvalificerad för. Kreditrapporten hjälper vanligtvis långivare att bestämma din förmåga att betala tillbaka ditt privatlån.

Utbetalning
Din långivare kommer att betala ut valt lånebelopp direkt till ditt bankkonto eller möjligen en överföring direkt till en annan långivare om du betalar av existerande skulder.

Återbetalning
Du kan betala av lånet via autogiro så att det månatliga beloppet dras automatiskt varje månad eller via inbetalningskort. Vissa långivare tillåter numera Swish för återbetalning.

Kreditupplysning
De flesta långivare som erbjuder privatlån skickar information om ditt lån till kreditupplysningsföretagen. Om din långivare rapporterar till ett kreditupplysningsföretag kan du förbättra din kreditvärdighet genom att göra dina betalningar i tid. Om du inte gör dina betalningar i tid kan det ha en negativ inverkan på din kreditvärdighet.

Observera att du kan få göra extra betalningar eller betala av ditt lån innan tiden är slut, utan extra kostnader. Detta hjälper dig att spara på räntekostnader och att betala av ditt lån tidigare än planerat.

Uppgifter från långivaren

Långivaren måste ge dig uppgifter om följande:

 • Lånebelopp.
 • Låneräntans storlek med information om den är fast eller rörlig.
 • Lånets löptid.
 • Hur lånet amorteras.
 • Andra kostnader och serviceavgifter
 • Eventuella valfria andra tjänster.

Innan du undertecknar ett personligt låneavtal är det viktigt att du förstår villkoren.  Fråga alltid långivaren om allt du inte förstår.


Låna med eller utan säkerhet

Lån med säkerhet

När du lånar med säkerhet använder du en tillgång som exempelvis en bil, som ett löfte till din långivare att du kommer att betala tillbaka lånet. Denna tillgång kallas en säkerhet. Om du inte kan göra dina betalningar kan långivaren ta tillgången från dig.

Lån utan säkerhet

Ett privatlån utan säkerhet är motsatsen till ett lån med säkerhet. Eftersom det inte finns någon säkerhet som garanti för att du betalar tillbaka lånet är räntorna högre för ett lån utan säkerhet. Alla lån på den här sidan ges utan säkerhet.

Bra att veta innan du ansöker om ett privatlån

 • Ta bara ett privatlån om du med säkerhet kan betala tillbaka och försäkra dig om att så är fallet eftersom ett privatlån kan kosta mycket pengar i form av räntor och avgifter.
 • Jämför olika långivare innan du ansöker om ett privatlån. För att få den mest konkurrenskraftiga räntan kan du även prova en låneförmedlare för att få sammanslagna offerter från flera med en enda kreditupplysning.
 • De flesta långivare lånetiden för att sänka din månatliga betalning. Det kan verka som ett finurligt sätt för att få ner kostnaden om du betalar tillbaka tidigare än den upplagda löptiden. En lång löptid leder dock alltid till en högre totalkostnad än en kort löptid oavsett hur snabbt du betalar tillbaka.
 • Din långivare kan ibland erbjuda en valfri låneförsäkring för ditt privatlån. Denna typ av försäkring hjälper till att täcka dina avbetalningar om du inte kan göra dem på grund av sjukdom, olycksfall eller om du förlorar ditt jobb.

Lånets beståndsdelar

För att minimera lånets kostnader är det bra att ha en grundläggande förståelse för det viktigaste som utgör ett lån.

Amortering

Amortering är samma sak som avbetalning av lånet. Ett lån kan amorteras på olika sätt. Det vanligaste sättet att amortera privatlån utan säkerhet är genom annuitet. Det innebär att du amorterar lånet genom att månadsvis betala in ett fastställt belopp som är lika stort under hela löptiden. Andelen ränta som utgör månadsbetalningen är högst i början av löptiden men minskar med löptiden. Det omvända gäller för avbetalningen som istället ökar med tiden.

Med rak amortering är amorteringen lika stor under hela löptiden. Det gör att månadsbetalningen kommer att vara högst i början och minskar med tiden.

Räntor

Ett privatlån har en rörlig ränta ifall den kan ändras över tid.
Fördelarna med rörlig ränta är:

 • Om räntorna sänks blir dina betalningar mindre.
 • De ger i allmänhet en lägre ränta än fast ränta. Men – om räntorna ökar kommer dina kostnader att stiga som ett resultat.

Privatlån med en fast ränta tillämpar samma ränta under hela lånetiden. Så du behöver inte oroa dig för rätt höjningar och dina betalningar förblir desamma.
Fördelarna med fast ränta är:

 • Du vet alltid hur mycket du ska betala.
 • Om räntorna sjunker betalar du fortfarande samma pris som överenskommet.

Avgifter

Utöver räntekostnader tillkommer avgifter. Det kan exempelvis röra sig om en uppläggningsavgift, en månatlig administreringsavgift eller en årsavgift.

Effektiv ränta

Ett bra sätt att jämföra lånen mot varandra är effektiv ränta. Det kan liknas vid matvarornas jämförelsepris. Men glöm inte att lånen måste jämföras på lika villkor. Du kan inte jämföra ett snabblån med 3 månaders löptid med ett privatlån  med 12 månaders löptid om du vill mäta den faktiska kostnaden.  Effektiv ränta är inte ett perfekt mått för att jämföra kostnader ifall man räknar på kortare löptider än ett år eftersom effektiv ränta baseras på år. Förutsatt att du betalar av ett snabblån i tid kan det bli billigare att ta ett snabblån trots att lånet har en högre effektiv ränta. Det år således skillnad på effektiv ränta och kostnad.

Däremot är effektiv ränta alltid ett bra mått för ett låns aggressivitet. Om du tar ett snabblån med hög effektiv ränta så vet du med säkerhet att det över tid kommer att bli dyrt – men det är inte nödvändigtvis sant för en kort period. Exempelvis kostar det 33 kronor att låna 1000 kronor hos Ferratum i en månad trots att det använder den högsta tillåtna räntan och har en effektiv ränta på 47,6% i skrivande stund med månadsränta 3,3%. Att då välja ett lån med låg ränta men en uppläggningsavgift på flera hundra kronor bara för att det har en lägre effektiv ränta är således inget klokt val om du vet med dig att du kan betala av hela lånet snabbt.

Vilket lån som blir bäst beror till stor del på hur du tänker använda lånet.

Testa själv att undersöka lånekostnaden!


Välj lagom löptid för att undvika onödigt höga kostnader.

1. Gör inte den här tankevurpan

Du kan inte spara pengar genom att lägga upp lånet på en längre löptid än du behöver (p.g.a. lägre månadsbetalning) och ”betala tillbaka snabbare”. Det enda som händer om du väljer en onödigt löptid är att du tillför en högre kostnad i början av låneperioden. Detta kommer vi nu att illustrera med ett exempel.

Exempel

Här nedanför visas två lån där allt som skiljer uppläggen ifrån varandra är löptiden. Årsräntan är 12.90 % och uppläggningsavgiften 495 kronor för båda lånen.

Två lån som jämförs

2. Hur stor blir kostnadsskillnaden?

Lägg märke till att det dyrare lånet är enkelt att marknadsföra tack vare sin låga månadsbetalning och även dess lägre effektiva ränta. Effektiv ränta ska dock jämföras på  lika villkor och i det här fallet är det alltså olika löptid, det är således en icke-perfekt jämförelse.

Lån 2 blir nästan dubbelt så dyrt redan första året trots att det är enkelt att framställa i positiv dager. Du har dessutom fortfarande cirka 42000 kvar att amortera, medan det första lånet är helt återbetalt.

Se bild nedan där lån 1 är till vänster och lån 2 till höger.

Kostnadsjämförelse

3. Graf över kostnadsutvecklingen

Grafen nedan tar bara hänsyn till kapitalkostnaden för de två lånen och visar hur en onödigt lång löptid leder till en avsevärt mycket högre kostnad och att detta inte går att frångå genom att ”betala tillbaka snabbare”.

Graf över kostnadsutvecklingen för två lån som jämförs