Jämför privatlån

Om lånen på den här sidan

Alla privatlån på den här sidan ges utan säkerhet. Till skillnad mot andra konsumtionslån som exempelvis smslån klassas dock inget av privatlånen som högkostnadskrediter. Privatlånet är  alltid ett bättre val ifall du strävar efter högre belopp, mer långsiktighet och/eller ett lugnare avbetalningstempo.

  • 22 st. privatlån.
  • Låna från 2 000 till 600 000 kr i upp till 15 år.
  • Räntor från  1.95 till 39.6 % kr.
  • 22 st. privatlån utan UC.
  • 22 st. privatlån där din ansökan prövas trots betalningsanmärkning.
Kvinna som surfar på SmslånOnline.se och dricker te

Exempel på långivare

Allmänt Typ:Privatlån Lånebelopp:5 000 - 600 000 kr Löptid:1 till 15 år Årsränta: 4.99 - 22.99 %
Avgifter Uppläggning:0 - 399 kr Avi:19 kr Uttagsavgift:0 kr Övrigt:Adm.avgift 19kr/mån

Representativt exempel: Låna 65 000 kr i 5 år. Nominell årsränta 13.99 %. Uppläggning 399 kronor. Avi 19 kr/mån. Månadsbetalning 1 531 kr. Totalt att återbetala 91 866 kr varav kreditkostnad 26 866 kr. Effektiv ränta 15.88 %.

Allmänt Typ:Privatlån Lånebelopp:2 000 - 100 000 kr Löptid:Upp till 72 mån Årsränta: 13.18 - 17.52 %
Avgifter Uppläggning:0 kr Avi:0 kr Uttagsavgift:0 kr Övrigt:0 kr

Representativt exempel: Låna 5 000 kr i 26 mån. Nominell årsränta 18.5 %. Totalt att återbetala 6 058 kr varav kreditkostnad 1 058 kr. Effektiv ränta 19 %.

Allmänt Typ:Privatlån Lånebelopp:5 000 - 40 000 kr Löptid:1 till 5 år Årsränta: 26 %
Avgifter Uppläggning:0 kr Avi:0 kr Uttagsavgift:0 kr Övrigt:0 kr

Representativt exempel: Låna 20 000 kr i 3 år. Nominell årsränta 26 %. Månadsbetalning 802 kr. Totalt att återbetala 28 873 kr varav kreditkostnad 8 873 kr. Effektiv ränta 29.3 %.

Artiklar för bättre förståelse av privatlån

Räknare för annuitetslån

Nästan alla privatlån är s.k. annuitetslån. Det innebär att alla månadsbetalningar är lika stora. Varje månadsfaktura består av en del amortering och en del räntekostnad. Med vår räknare kan du se hur andelen ränta och amortering förändras över tid och få bättre förståelse för hur saker fungerar. Räknaren klarar även rak amortering.

Lånets beståndsdelar

För att minimera lånets kostnader är det bra att ha en grundläggande förståelse för det viktigaste som utgör ett lån.

Amortering

Amortering är samma sak som avbetalning av lånet. Ett lån kan amorteras på olika sätt. Det vanligaste sättet att amortera privatlån utan säkerhet är genom annuitet. Det innebär att du amorterar lånet genom att månadsvis betala in ett fastställt belopp som är lika stort under hela löptiden. Andelen ränta som utgör månadsbetalningen är högst i början av löptiden men minskar med löptiden. Det omvända gäller för avbetalningen som istället ökar med tiden.

Med rak amortering är amorteringen lika stor under hela löptiden. Det gör att månadsbetalningen kommer att vara högst i början och minskar med tiden.

Ränta och avgifter

Varje månadsbetalning består av amortering och ränta.

Amorteringen är avbetalningen av lånet och räntan är kostnaden. Till detta tillkommer eventuella avgifter. Den månadsvisa räntekostnaden kommer alltid att vara högre i början av löptiden. I slutet består månadsbetalningen mest av amortering. De flesta lån använder som redan nämnts annuitet men det finns även lån med rak amortering. Kontokrediter läggs inte upp med en lika tydlig plan som rena annuitetslån vilket gör att det blir mycket svårare att förutsäga kostnaden i förväg.

Effektiv ränta

Ett bra sätt att jämföra lånen mot varandra är effektiv ränta. Det kan liknas vid matvarornas jämförelsepris. Men glöm inte att lånen måste jämföras på lika villkor. Du kan inte jämföra ett snabblån med 3 månaders löptid med ett privatlån  med 12 månaders löptid om du vill mäta den faktiska kostnaden.  Effektiv ränta är inte ett perfekt mått för att jämföra kostnader ifall man räknar på kortare löptider än ett år eftersom effektiv ränta baseras på år. Förutsatt att du betalar av ett snabblån i tid kan det bli billigare att ta ett snabblån trots att lånet har en högre effektiv ränta. Det år således skillnad på effektiv ränta och kostnad.

Däremot är effektiv ränta alltid ett bra mått för ett låns aggressivitet. Om du tar ett snabblån med hög effektiv ränta så vet du med säkerhet att det över tid kommer att bli dyrt – men det är inte nödvändigtvis sant för en kort period. Exempelvis kostar det 33 kronor att låna 1000 kronor hos Ferratum i en månad trots att det använder den högsta tillåtna räntan och har en effektiv ränta på 47,6% i skrivande stund med månadsränta 3,3%. Att då välja ett lån med låg ränta men en uppläggningsavgift på flera hundra kronor bara för att det har en lägre effektiv ränta är således inget klokt val om du vet med dig att du kan betala av hela lånet snabbt.

Vilket lån som blir bäst beror till stor del på hur du tänker använda lånet.

Testa själv att undersöka lånekostnaden!


Välj lagom löptid för att undvika onödigt höga kostnader.

1. Gör inte den här tankevurpan

Du kan inte spara pengar genom att lägga upp lånet på en längre löptid än du behöver (p.g.a. lägre månadsbetalning) och ”betala tillbaka snabbare”. Det enda som händer om du väljer en onödigt löptid är att du tillför en högre kostnad i början av låneperioden. Detta kommer vi nu att illustrera med ett exempel.

Exempel

Här nedanför visas två lån där allt som skiljer uppläggen ifrån varandra är löptiden. Årsräntan är 12.90 % och uppläggningsavgiften 495 kronor för båda lånen.

Två lån som jämförs

2. Hur stor blir kostnadsskillnaden?

Lägg märke till att det dyrare lånet är enkelt att marknadsföra tack vare sin låga månadsbetalning och även dess lägre effektiva ränta. Effektiv ränta ska dock jämföras på  lika villkor och i det här fallet är det alltså olika löptid, det är således en icke-perfekt jämförelse.

Lån 2 blir nästan dubbelt så dyrt redan första året trots att det är enkelt att framställa i positiv dager. Du har dessutom fortfarande cirka 42000 kvar att amortera, medan det första lånet är helt återbetalt.

Se bild nedan där lån 1 är till vänster och lån 2 till höger.

Kostnadsjämförelse

3. Graf över kostnadsutvecklingen

Grafen nedan tar bara hänsyn till kapitalkostnaden för de två lånen och visar hur en onödigt lång löptid leder till en avsevärt mycket högre kostnad och att detta inte går att frångå genom att ”betala tillbaka snabbare”.

Graf över kostnadsutvecklingen för två lån som jämförs