Samla lån

Har du kollat upp vad dina småkrediter skulle kosta om du istället för att ha dem spridda på flera långivare lades som ett privatlån hos en långivare? Det blir både billigare och enklare ifall din ansökan blir godkänd.

Hitta en långivare som hjälper dig att samla dina lån:

  • ✓ 9 st. samlingslån.
  • ✓ Lånebelopp 5.000 till 600 000
  • ✓ Räntor från 2.95 % till 29.95 %
  • ✓ Låna upp till 15 år.

Enklare vardag med samlingslån

Du har säkert stött på reklam från företag som erbjuder dig att samla dina lån. Att samla ihop lån, avbetalningsköp och andra krediter kan vara ett väldigt enkelt sätt att få ner månadskostnaden och det är precis det företagen lockar med. Ofta är det en win-win situation där du som låntagare sparar hundralappar eller i vissa fall tusenlappar (beroende på lån och storlek) samtidigt som företagen får en ny kund.

Par i hängmatta

Så går det till att samla dina lån

Vi har gjort det enkelt för dig och har redan skapat en lista över långivare som specifikt anger att de vill att du samlar dina lån hos dem. Du behöver bara klicka på en långivare och gå till deras webbplats där du väljer att samla dina lån. Sedan fyller du i dina uppgifter och vilka existerande lån som finns och svarar på frågor om din privatekonomi.

Fördelar med ett större lån

  • Sänk din månadskostnad
  • Spara tid och pengar
  • Bättre chanser för framtida omförhandlingar

Var vaksam på löptiderna

Visserligen är det fullt troligt att du verkligen får ett billigare lån om du slår ihop alla småkrediter till ett större lån.Det kanändå vara värt att du lägger lite tid på att förstå hur lån fungerar och att en låg månadsbetalning inte är samma sak som en låg kostnad. En låg månadsbetalning kan betyda att lånet är upplagt på en väldigt lång löptid och isåfall blir kapitalkostnaden inte nödvändigtvis lägre i slutändan (ifall du inte betalar av snabbare). Även om så skulle vara fallet kan ett samlingslån ändå vara motiverat eftersom det trots allt avlastar din ekonomi från allt för höga  räntebetalningar och inbetalningskrav.

(Eventuella) nackdelar

  • Månadsbetalningen kan sänkas utan att kostnaden för själva lånet blir lägre.
  • Var vaksam på att långa löptider kan dra upp kostnaderna trots låga räntor.

Samla lån trots betalningsanmärkning

Att sänka din månadskostnad för lån är alltid att föredra, särskilt om du tidigare har betalningsanmärkning. Det finns långivare som är villiga att personer ett samlingslån trots att de har en betalningsanmärkning. I vissa fall är valmöjligheterna begränsade t.ex. mindre summor på lånet och högre ränta. Finns det en registrerad skuld hos kronofogden kan det göra att långivaren nekar ansökan om ett samlingslån. Kan du däremot visa på en stark kreditvärdighet på annat sätt finns det möjligheter att övertala långivaren till att bevilja högre summor ändå men där finns det inga garantier.


En låneförmedlare håller nere antalet kreditupplysningar

När du ansöker om lån görs i princip alltid en kreditupplysning, oftast via UC. För att behålla ett högt kreditbetyg är det klokt att försöka hålla nere antalet kreditupplysningar som görs på ditt namn. Flera låneförmedlare hjälper dig gärna med att samla dina lån. Fördelen med att använda en låneförmedlare är att bara en kreditupplysning görs trots att de sköter kontakten med en mängd banker för att få in offerter till dig som kund.

Några låneförmedlare som erbjuder hjälp med samlingslån:

Zmarta
Bank Norwegian
Advisa
Anmärkning.se
Nystart Finans
Sambla
Lendo
Axo finans
Lendify

Samla dina lån utan UC för att minska antalet kreditupplysningen? Näpps.

Något annat alternativ till att minska antalet UC-förfrågningar än genom att välja en låneförmedlare finns ej. Det finns visserligen många ställen där du kan låna utan UC men dessa lån erbjuder ej möjligheten till att samla lån. Dels p.g.a. att många lån utan UC är högkostnadskrediter och dels för att det oftast handlar om mindre lån. De lämpar sig alltså inte för att samla dina lån.


Låna med medsökande

Något annat tänkvärt är att undersöka möjligheten att ansöka med en medsökande. Det innebär att din partner/sambo/släkting också räknas med i ansökan vilket ger er en gemensam kreditvärdighet. Här ska det nämnas att det kan vara till din nackdel att ha en medsökande ifall denne skulle uppvisa lägre kreditvärdighet än dig själv och eventuellt ha betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden. Välj därför din medsökande med omsorg.

Följande långivare gör det enkelt att både samla lån och att välja att låna med en medsökande:

Zmarta
Bank Norwegian
Advisa
Nystart Finans
Sambla
Lendo
Axo finans

Planera din amortering

Avslutningsvis kan det vara klokt att planera din amortering. Det blir betydligt enklare att göra om du bara har ett lån och en ränta att ta hänsyn till. Gör upp en plan för hur mycket du kan amortera i månaden. Kom ihåg att ett lån alltid innebär en kostnad och genom att betala av lånet så fort som möjligt minskar du den kostnaden. Ett sätt att få ner kostnaden ytterligare är att omförhandla din ränta på ett befintligt lån om du till exempel har fått en fast anställning eller något annat som stärker din kreditvärdighet.

Författare: Simon Nyström

”Samla lån”

Skrivet av:Simon Nyström Publiceringsdatum:25 april, 2020 Senast uppdaterad:20 september, 2020