Hitta & jämför snabblån

Det bästa med snabblån

  • Kan vara ekonomiskt fördelaktigt för småbelopp.
  • Snabb och smidig ansökan och utbetalning.
  • Håll din privatekonomi för dig själv istället för att blanda in vänner och bekanta.

* Lånet är slumpat bland våra topp 3 mest valda snabblån.

Allmänt Typ:Snabblån Lånebelopp:3,000 - 25,000 kr Löptid:Upp till 5 mån Årsränta: 15.4 - 38.4 %
Avgifter Uppläggning:0 kr Avi:60 kr Uttagsavgift:0 kr Övrigt:0 kr
Egenskaper Låna utan UC:Ja Betalningsanmärkning:OK Ålder:20 år Direktbetalning:Nej

Det här är en högkostnadskredit. Representativt exempel: Låna 5.500 i 5 mån. Nominell årsränta 38.4 %. Avi 60 kr/mån. Månadsbetalning 1.792 kronor. Totalt att återbetala 9.339 kronor varav kreditkostnad 3.839 kronor. Effektiv ränta 1051 %.

Allmänt Typ:Snabblån Lånebelopp:1,000 - 200,000 kr Löptid:Flex/konto Årsränta: 2.99 - 39.5 %
Avgifter Uppläggning:0 kr Avi:0 kr Uttagsavgift:0 kr Övrigt:0 kr
Egenskaper Låna utan UC:Ja Betalningsanmärkning:OK Ålder:Ej angivet Direktbetalning:Nej

Det här är en högkostnadskredit. Representativt exempel: Låna 20.000 i 1 år. Månadsbetalning 509 kronor. Totalt att återbetala 26.107 kronor varav kreditkostnad 6.107 kronor. Effektiv ränta 32 %.

Allmänt Typ:Snabblån Lånebelopp:10,000 - 25,000 kr Löptid:Flex/konto Årsränta: 25 %
Avgifter Uppläggning:0 kr Avi:0 kr Uttagsavgift:0 kr Övrigt:0 kr
Egenskaper Låna utan UC:Nej Betalningsanmärkning:Nej Ålder:20 år Direktbetalning:Ja

Det här är en högkostnadskredit. Representativt exempel: Låna 15.000 i 1 år. Nominell årsränta 25 %. Månadsbetalning 1.426 kronor. Totalt att återbetala 17.108 kronor varav kreditkostnad 2.108 kronor. Effektiv ränta 28.1 %.

Frågor och svar gällande snabblån

Funderar

Det går aldrig att säga att ett snabblån är bäst. Det beror helt enkelt på din egen ekonomiska situation och ditt behov. Att ett snabblån har lägsta räntan innebär inte att det behöver vara bäst för just dig. Långivare med låga räntor avslår nämligen fler låneansökningar. Det bästa lånet är helt enkelt det lån där du dels får ditt lån beviljat och dels känner dig nöjd med lösningen. Kanske är priset högsta prio för dig? Kanske är det snabbheten och en smidig lösning i en akut situation? Allt beror på dig som kund, vad du behöver och hur din privatekonomi ser ut.

Med andra ord:det finns inget bästa lån. Det går endast att avgöra efter kommunikation med dig som låntagare.

Många snabblån tillämpar en maxränta som är 40%  plus referensräntan.  De har en effektiv ränta på 30% eller mer och räknas således som högkostnadskrediter. Egentligen skulle man alltså kunna säga att alla snabblån som ligger under max tillåtna ränta har en ”bra” ränta i sammanhanget.

Eftersom snabblån handlar om småbelopp är det viktigt att se vad kostnaden innebär i praktiken och inte enbart se till räntan. En del snabblån saknar nämligen avgifter. Om du väljer en kontokredit som tillämpar max ränta blir månadsräntan 3,33%. Det innebär att du betalar 33 kronor för att låna 1000 kronor i 30 dagar om lånet inte har några avgifter i övrigt. Tar du däremot ett lån på 30.000 kronor så är kostnaden 1000 kronor. Att snabblånet lämpar sig för småbelopp men inte högre belopp torde därför vara glasklart.

Snabblån har ett rykte om sig att vara dyra. Det är sant att höga räntor ofta tillämpas. Fördelen med snabblån är att det är enkelt att välja ett lån utan uppläggningsavgift. Tack vare detta kan ett litet lån under en kort period bli det bästa och det ekonomiskt smartaste valet.

Exempel:

Låna 2000 kronor 30 dagar med max årsränta 39.50 %.

Månadsräntan blir 3,29%.

Kostnaden för lånet blir då 66 kronor (0,0329 * 2000).

Många skulle nog  säga att det inte är hela världen om det löser ett akut problem. Ett annat lån med mycket lägre ränta har i princip alltid en uppläggningsavgift på någon hundralapp. Då räknade vi trots allt på maxräntan. Det finns ju billigare snabblån också.

Allt hänger dock på att du kan betala lånet snabbt och inte låter det löpa exempelvis ett år.

Alla snabblån drivs av företag som är godkända av Finansinspektionen. De är alltså seriösa. Med det sagt så kan du naturligtvis få problem om du tar ett snabblån förhastat. Vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun om du behöver hjälp. Kontaktuppgifter hittas på HallåKonsument.se.

Nuförtiden måste alla företag som bedriver snabblåneverksamhet även vara godkända av Finansinspektionen. Företagen har inget intresse av att lura dig – de vill ha en kund som betalar av sitt lån, inget annat. Läs igenom noggrant och var själv på det säkra med att du klarar av att betala tillbaka enligt villkoren så slipper du problem i form av fördröjningsavgifter och fördröjningsräntor och i värsta fall en betalningsanmärkning.

Det här är snabblån

Hela affärsidén med snabblån handlar om att erbjuda snabba lån och därmed en minimering av både  handläggningstider och utbetalningstider även under obekväma tidpunkter. Ett snabblån har således egentligen inget med räntor eller kostnader att göra (även om de flesta snabblån också är högkostnadskrediter).

De flesta som söker ett snabblån gör det antingen för att de behöver ett lån akut eller för att de har  svårigheter att få lån någon annanstans.

Alla snabblån är dock inte högkostnadskrediter. Pluskan och Credway är två exempel som räntemässigt kvalificerar sig som vanliga privatlån – men ändå betalar ut snabbt och därför även kvalificerar sig som snabblån.

Snabblånets historia och förändring till det bättre

Dagens snabblån har inte många likheter med det sms-lån som allting började med i Sverige 2006. Då kunde man låna max 3000 kronor i 30 dagar. Några räntebegränsningar fanns inte. Dagens snabblån är både större till storleken och omfattas av  lagstadgade bestämmeler som  räntetak och kostnadstak – vilket alltså inte fanns från början.   Om man inte klarade av att betala tillbaka dåtidens sms-lån på 30 dagar tvingades man till en förlängning som i praktiken  innebär en ren räntekostnad. I början av 2018 hade den största aktören en årsränta på 128% hvilket innebar det en räntekostnad på 500 kronor för ett lån på 5000 kronor. Och detta ansågs jämförelsevis vara ett av de billigare lånen. Den som inte hade råd kunde på detta sätt enkelt hamna i en ond cirkel av räntekostnader medan det för långivaren blev till en ytterst lukrativ affär. Den som är bekant med lån vet att ett lån brukar amorteras. Att bara betala ränta finns helt enkelt inte på kartan. Men så var det.

Med den nya snabblånelagen och en max tillåten årsränta på 40% innebär det att kostnaden blir 166 kronor för ett lån på 5000 kronor om max ränta tillämpas utan extra avgifter. Ett lån får heller aldrig kosta mer än 100% av lånebeloppet med alla avgifter och dröjsmålsräntor inräknade. Antalet förlängningar är begränsade till en, annars måste en avbetalningsplan finnas. Sms-lånen av den gamla modellen har omvandlats till kontokrediter för att enklare behålla kunden och maximera intäkterna (som i jämförelse med tidigare ligger på svältgränsen) alternativt lagts ner. Vår gamla artikel ”alla sms-lån förtjänar inte sms-lånets rykte” ger en detaljerad beskrivning i vad problemen bestod i och vad som till slut tvingade fram en lagändring.

Snabblån fortsätter att vara en kritiserad låneform trots att mycket har förändrats till det bättre.

Räntor och avgifter för snabblån

Fast- och individuell årsränta

Snabblån brukar ofta, men inte alltid, använda sig av individuell räntesättning. Det innebär att räntesatserna anges från en lägsta räntesats till en högsta räntesats, exempelvis 9.9% till 21.6%. Vilken ränta du får i slutändan beror dels på vilket lånebelopp du valt men även hur din ekonomiska situation ser ut. Exempelvis kan en betalningsanmärkning göra att din ränta blir högre än för en annan som inte har någon anmärkning. I övrigt gäller generellt att ett litet belopp tilldelas den högsta räntesatsen och ett stort belopp tilldelas den lägsta räntesatsen.

När individuell ränta används får du inget besked om exakt räntesats och kostnad förrän du har skickat in din ansökan.

Uppläggningsavgift

Vissa snabblån kan ha en uppläggningsavgift och/eller en avi-avgift. Generellt sett brukar snabblånet som har en uppläggningsavgift ha en lägre årsränta än lånet som inte har någon uppläggningsavgift. Ett snabblån utan uppläggningsavgift är ofta det naturliga förstavalet för dig som bara vill låna ett småbelopp under en kort period.

Oftast behöver du låna en längre period eller ett större belopp för att det ska vara fördelaktigt att välja ett lån som ges med uppläggningsavgift. Lånekalkylatorn ger en inblick i hur lånen fungerar och vad som är räntekostnad respektive amortering.

Avi-avgift och administrationsavgifter

Avi-avgiften och  administrationsavgifter är en mindre avgifter som det är lätt att bortse ifrån men som över tid kan göra en inte försumbar skillnad mellan kostnaderna. De mest nischade snabblånen har oftast inga aviavgifter eller avgifter överhuvudtaget. Om snabblånet har en avi-avgift kan den ibland undvikas om du betalar med autogiro. Kontrollera villkoren.