Ta lån som student

Att ta lån som student kan i många fall vara krångligt, men det är långt ifrån omöjligt. Här på sidan hittar du alla möjliga alternativ som finns 2021. På sidan hittar du bland annat:

 • 40+ privatlån för studenter
 • 25 smslån för studenter.
 • 25 st lån som inte använder UC
 • Flera lån för studenter utan inkomst

Student lån för dig som vill låna över 50 000 kr

Ska du låna över 50 000 kronor som student passar ett banklån bäst. Det är enklast att bli beviljad bank- och privatlån som student om du ansöker hos Sambla. De jämför över 40 st långivare med endast en enda kreditupplysning.

Kravet för att bli beviljad ett lån är i regel att du har en inkomst på minst 8 000 kronor, men i vissa specialfall kan de bevilja folk med en lägre inkomst än så. Är du osäker på om du uppfyller kraven kan du alltid testa och ansöka. Blir du nekad kan du söka hos någon av långivarna längre ned i listan.

Typ:Låneförmedlare
Lånebelopp:5 000 - 600 000 kr
Löptid:1 till 15 år
Årsränta:2.95 - 39.6 %
Lån utan UC:Nej
DirektbetalningSambla erbjuder ej direktbetalning till sina kunder
Betalningsanmärkning:OK
Mer info / ansök
Representativt exempel: Låna 150 000 kr i 12 år. Nominell årsränta 6.4 %. Månadsbetalning 1 495 kronor. Totalt att återbetala 215 282 kronor varav kreditkostnad 65 282 kronor. Effektiv ränta 6.59 %.

Jämför sms lån du kan få som student

Om du vill ta lån som student är ett smslån den lånetyp som du har störst chans att bli beviljad.

I listan nedan hittar du flera olika aktörer som beviljar mindre student lån upp till 50 000 kr.

Är du ute efter en viss typ av lån kan du använda filterfunktionen för att hitta en långivare som passar dina behov.

Vilka krav gäller när man vill låna pengar som student?

De krav som gäller för studenter skiljer sig mellan olika långivare. De flesta accepterar till exempel inte lånedelen av CSN som en inkomst, medan ett fåtal gör det.

Nedan hittar du en sammanställning av krav som gäller för alla, samt krav som endast gäller för ett par:

Krav som alla har:

 • Du ska vara minst 18 år gammal
 • Du behöver bank id
 • Du får inte ha skuld hos kronofogden
 • Svensk personnummer & skriven i Sverige

Krav endast en del har

 • Du är minst 20 eller 21 år gammal
 • Du har någon typ av deltidsanställning
 • Du har en deklarerad inkomst
 • Du har inga betalningsanmärkningar

Går det att låna pengar utan inkomst student?

Ja, det går i sällsynta fall att bli beviljad ett studentlån utan inkomst från något annat håll än CSN. Det rör sig i dessa fall oftast om mindre lån på några tusenlappar som endast kostar några hundra i månaden.

Vissa långivare har till exempel ingen inkomstkontroll utan tittar endast på din deklarerade inkomst från förra året. Det betyder att det i praktiken går att låna utan inkomst som student så länge din deklarerade inkomst överstiger deras minimikrav (ofta 50 – 120 tkr per år).

Med detta sagt är det alltid att föredra om du har en extra inkomst utöver CSN. Det är alltid enklare att få lån med låg årsinkomst än med ingen inkomst alls. Har du något av följande har du således högre chans att bli beviljad:

 1. En deklarerad inkomst från tidigare arbete
 2. Om du jobbar deltid bredvid studierna eller heltid på sommaren

Kvar att leva på kalkylen är det viktigaste i slutändan

Alla banker som lånar ut pengar, oavsett om det är till studenter eller till någon med fast anställning ställer sig i slutändan en fråga: kommer vi få tillbaka våra utlånade pengar?

För att uppskatta om personen som ansöker om lånet har råd att betala tillbaka det görs i regel en så kallad kvar att leva på kalkyl (KALP-kalkyl). I uträkningen beräknas personens inkomster minus utgifter (såsom hyra, mat, el, försäkringar och andra levnadskostnader).

Det som är resultatet av KALP-kalkylen blir vad personen har kvar att leva på i slutet av månaden. Om vi exempelvis använder det här exemplet från Swedbank blir inkomsterna 12 129 kr, utgifterna 10 650 kr och kvar att leva på 1 479 kr.

Tar vi exemplet ovan har personen ca 1 500 kronor kvar att leva på, och så länge den inte ansöker om ett lån som kostar mer än så finns det chans att personen blir beviljad.

Studentlån är mycket dyrare än studielån

Något som är viktigt att ha i åtanke är att lån till studenter som ges ut av företag (och inte staten) är avsevärt mycket dyrare än det statligt subventionerade CSN-lånet. Till exempel är räntan för ett CSN-lån i skrivande stund 0,05 %.

Väljer du att ta ett smslån som 18 år gammal student är det sannolikt att räntan hamnar närmare 39 %. Det innebär i praktiken att lånet är nästan 800 gånger så dyrt som CSN-lånet.

Vanliga frågor

Funderar

Kan jag ta billån som student?

Ja, men inte genom en bilhandlare. Du behöver i sådant fall ansöka om ett privatlån eller smslån. I praktiken blir lånet alltså inte kopplat till bilen, men det är fritt fram att använda pengarna du lånar till att köpa en bil.

Kan man ta bolån som student?

Ja, men om du inte har något arbete vid sidan av dina studier behöver du en förälder eller bekant med en fast anställning som står med på lånet.

Hur mycket får jag låna som student?

Det finns inget maxbelopp för hur stora lån studenter kan ta. Precis som för alla andra lån avgörs det maximala lånebeloppet utifrån en individuell bedömning. Teoretiskt sett går det således att låna upp till 600 000 kr via privatlån och 50 000 kr via snabblån.

Har du inte någon anställning vid sidan av studierna är det däremot väldigt osannolikt att du kan låna mer än 10 000 kr.

Kan man ta lån som student utan deltidsjobb?

Ja, men det är mindre sannolikt att du blir beviljad om du varken har deltidsarbete, jobbar på somrarna eller har en deklarerad inkomst sedan tidigare. Vill du ändå försöka rekommenderar vi att du testar något av de smslån för studenter vi visar på sidan.