Lån med väldigt dålig kreditvärdighet

Det går faktiskt att låna pengar pengar även när du ej är kreditvärdig. Om man blir beviljad beror dock från fall till fall och grundas i en helhetsbedömning kring om du förväntas ha råd att betala lånet du ansöker om. Om du helt saknar kreditvärdighet kan du bara låna med hjälp av en medsökande eller ta ett lån med säkerhet.

 

[ Visa sidans innehåll ]

Lägsta möjliga krav som gäller vid låg kreditvärdighet

– Du behöver vara 18 eller äldre
– Du får inte ha skulder hos kronofogden
– Inga nya anmärkningar de senaste 6 månaderna
– Du har någon typ av regelbunden intäkt
– Du är skriven i Sverige med svenskt personnr

I vissa fall krävs en deklarerad inkomst.

Uppfyller du inte kraven ovan är det tyvärr helt omöjligt att få lån om du inte använder borgensman eller säkerhet för lånet.

Tips när du söker lån med låg kreditvärdighet

Lån under 30 tkr: använd lån utan UC-upplysning

Ska du låna mindre än 30 000 kr är ett snabblån utan UC sannolikt där du har störst chans att bli beviljad. Långivare som inte använder Upplysningscentralen för sina kreditupplysningar har generellt sett lägre krav på låntagaren än andra.
En stor fördel är bland annat att de inte kan se hur många UC-förfrågningar och lån du har sedan tidigare och använda det emot dig när du ansöker.

Lån över 30 tkr: använd en låneförmedlare

Ska du låna mer än 30 000 kronor är det i regel bäst att ansöka via en låneförmedlare. Hos dem ansöker du nämligen hos flera olika långivare samtidigt, även fast endast en kreditupplysning görs. På så sätt ökar sannolikheten att du hittar en bank som kan ha överseende för din svaga kreditvärdighet.
Dessutom blir lån över 30 000 kr oftast betydligt billigare om du använder traditionella banklån istället för snabblån.

Så ökar du sannolikheten att bli beviljad ett lån trots svag kreditvärdighet

När du väl har ett lågt kreditbetyg finns det inte mycket att göra på kort sikt. Det som däremot går att göra som kan öka chansen att du blir beviljad hittar du nedan:

Avsluta icke-använda kreditkort: har du kreditkort med beviljad kreditgräns som du inte använder förbättras din kreditvärdighet om du ringer upp bolaget och avslutar dem.

Välj en lång återbetalningstid: ju längre återbetalningstid du väljer desto lägre månadskostnad får du. Det är enklare att få ett lån med låg månadskostnad, även om du förstås får betala av lånet hur snabbt du vill.

Vid privatlån, använd medsökande: Ansöker du om ett traditionellt banklån med lågt kreditbetyg gynnas du i regel om du lägger till en medlåntagare i låneansökan.

Vanliga anledningar till svårigheter att låna pga. dålig kreditvärdighet

Har du svårt att få lån med dålig kreditvärdighet är du långt ifrån ensam. Nedan går vi igenom de vanligaste anledningarna till låg kreditvärdighet och hur det går att åtgärda.

En eller flera betalningsanmärkningar

Har man en eller flera betalningsanmärkningar är det många långivare som automatiskt ger avslag på ens låneansökan.

Lösningar:

  • Vänta tills anmärkningarna försvinner (3 år efter dess uppkomst)
  • Gå till en kreditgivare där du kan låna med betalningsanmärkning (ofta får du inte ha anmärkningar som är nyare än 6 månader)

Arbetslös eller oregelbunden inkomst

Utan en fast anställning är det svårare att bli beviljad ett lån, men absolut inte omöjligt.

Lösningar:

  • Vänta tills du har en anställning och/eller en deklarerad inkomst
  • Låna pengar utan inkomst hos en långivare som kan erbjuda det

Många kreditupplysningar och/eller lån sedan tidigare

Har man gjort många låneansökningar och/eller har befintliga lån sen innan påverkar det dina möjligheter att bli beviljad ett nytt lån negativt.

Lösningar:


Att ta smslån trots låg kreditvärdighet blir ofta dyrt

Något som är viktigt att ha i åtanke är att lån med hög beviljandegrad ofta är dyrare än lån med låg beviljandegrad. Ju mer frikostig en långivare är med att godkänna lån desto större blir risken att låntagarna inte betalar tillbaka de utlånade kapitalet.

För att de kreditgivare där det är lättast att få lån inte ska gå i konkurs behöver dem därför ta ut extra höga avgifter för att täcka sina kreditförluster. När du tar ett smslån trots låg kreditvärdighet kan du i värsta fall därför betala lika mycket i avgifter som du lånat.

Vi rekommenderar dig därför att inte ta icke-nödvändiga lån om du har svag kreditvärdighet sedan tidigare. Risken är nämligen att du endast förvärrar din scoring vilket på längre sikt inte gynnar dig.

Vanliga frågor

Vad är viktigast vid ansökan om att låna pengar med låg kreditvärdighet?

Det viktigaste är att du har råd att betala tillbaka lånet. Det innebär att dina totala intäkter varje månad överstiger dina fasta utgifter och levnadskostnader. Till exempel går det att få ett studentlån om du har låga utgifter och jobbar extra.

Var är det lättast att få lån med dåligt kreditbetyg?

Var det är lättast att få lån beror på vad du är ute efter. De smslånen som visas på sidan passar bra för den som är ute efter ett litet lån med låg kreditvärdighet, och låneförmedlarna som visas är bra för stora lån.

Hur låg scoring kan jag få låna med?

Det finns ingen minimigräns för vilket kreditbetyg du får ha. Beslutet baseras alltid utifrån en sammanvägning av ditt kreditbetyg och de uppgifter långivaren tagit del av vid ansökan.

Vilken lånetyp är enklast att få med dålig kreditvärdighet?

Smslån den lånetyp som är enklast att bli beviljad om du har låg kreditvärdighet. Det är samtidigt den dyraste lånetypen.