Låna pengar utan ränta

Letar du efter ett räntefritt lån? Här på sidan hittar du alla möjliga alternativ som finns 2021!

  • Låna gratis i 14 dagar
  • 1 privatlån & 2 snabblån utan ränta
  • 1 smslån utan ränta första gången

Lumify – snabblån räntefritt första gången

Lumify är den enda låneaktören som erbjuder smslån utan ränta första gången. Kampanjen gäller endast för nya kunder, och man kan då låna räntefritt i 30 dagar (en avi-avgift på 60 kr tillkommer dock). Efter dag 30 tillkommer årsränta på 39,5 % (ca 3,3 % per månad) för det belopp som kvarstår.

Typ: Snabblån
Lånebelopp: 2 000 - 70 000 kr
Löptid: 30 till 570 dagar
Årsränta: 42.5 %
Lån utan UC: Ja
DirektbetalningSwedbank, Nordea, SEB, DanskeBank, Handelsbanken
Betalningsanmärkning: Nej
Mer info / ansök
Representativt exempel: Låna 5 000 kr i 7 mån. Nominell årsränta 39.5 %. Uppläggning 695 kronor. Avi 60 kr/mån. Totalt att återbetala 7 654 kronor varav kreditkostnad 2 654 kronor. Effektiv ränta 109.61 %.
VarningstriangelDet här är en högkostnadskredit.

Loanstep – gratis smslån i 14 dagar på 3 000 & 5 000 kr

Lånar du 3 000 eller 5 000 kr via Loanstep blir det alltid ett lån utan ränta och avgift om du återbetalar hela beloppet inom 14 dagar. Efter dag 15 tillkommer det dock både uppläggningsavgift, ränta och aviseringsavgift. Du bör därför vara säker på att du kan återbetala hela lånet inom 14 dagar.

Typ: Snabblån
Lånebelopp: 10 000 - 25 000 kr
Löptid: 5 till 24 mån
Årsränta: 21.85 - 38.4 %
Lån utan UC: Ja
DirektbetalningLoanstep erbjuder ej direktbetalning till sina kunder
Betalningsanmärkning: OK
Mer info / ansök
Representativt exempel: Låna 15 750 kr i 24 mån. Nominell årsränta 38.4 %. Månadsbetalning 840 kronor. Totalt att återbetala 20 174 kronor varav kreditkostnad 4 424 kronor. Effektiv ränta 29.54 %.
VarningstriangelDet här är en högkostnadskredit.

Bynk – räntefria lån upp till 300 000 kr

Oavsett om du är en ny eller återkommande kund kan du alltid låna pengar räntefritt (kostnadsfritt till och med) hos Bynk. Erbjudandet gäller så länge lånet återbetalas inom 14 dagar, oavsett lånebelopp. För att nyttja erbjudandet är det bara att låna som vanligt och sen kontakta kundservice.

Typ: Privatlån
Lånebelopp: 10 000 - 300 000 kr
Löptid: 3 till 12 år
Årsränta: 1.95 - 19.95 %
Lån utan UC: Nej
DirektbetalningBynk erbjuder ej direktbetalning till sina kunder
Betalningsanmärkning: Nej
Mer info / ansök
Representativt exempel: Låna 100 000 kr i 10 år. Nominell årsränta 7.95 %. Uppläggning 398 kronor. Månadsbetalning 1 211 kronor. Totalt att återbetala 145 551 kronor varav kreditkostnad 45 551 kronor. Effektiv ränta 8.34 %.

Alternativ sms lån utan ränta: lågkostnadslån

Även om det kan vara lockande att låna utan ränta är det inte alltid det bästa alternativet. Vi rekommenderar att du börjar med att ansöka om att låna pengar utan ränta första gången hos Lumify. Blir du nekad eller om du redan har lånat hos dem tidigare bör du överväga andra små lån med låg ränta.

Anledningen är att alla andra räntefria skulder har väldigt kort återbetalningstid på 14 dagar, och det tillkommer ofta höga avgifter dag 15. Tar du istället ett vanligt sms lån snabbt till en låg ränta och utan några avgifter behöver du inte oroa dig för några tråkiga överraskningar.

Kostnadsexempel för ett smslån utan ränta dag 14 & 15

Nedan jämför vi vad kostnaden för ett räntefritt sms lån på 5 000 kr genom Loanstep kontra ett billigt sms lån via Brixo blir beroende på om det återbetalas dag 14 eller 15. Hos Brixo utgår en ränta på 25,95 % och inga andra avgifter tas ut.

Långivare Lånet återbetalas dag 14 Lånet återbetalas dag 15
Loanstep 0 kr 580 – 1 140 kr*
Brixo 50 kr 53 kr

 

* Om den 15:e dagen infallet samma månad som lånet betalades ut blir kostnaden 580 kronor. Hinner det hinner bli en ny kalendermånad blir totalkostnaden 1 140 kr.

Att priset skiljer sig har att göra med att Loanstep är ett p2p lån, och att de därmed tar ut en förmedlingsavgift på 500 kr per månad för lån på 5 000 kr. Dessutom tillkommer en avi-avgift på 60 kr per ny kalendermånad. 580 + 500 + 60 blir totalt 1 140.

Du kan nästan låna pengar kostnadsfritt mha. ångerräten

Varje gång du tar ett lån online har du möjlighet att nyttja din ångerrätt inom 14 dagar. Om du använder ångerrätten behöver du inom 30 dagar betala tillbaka hela lånebeloppet, alltså maximalt 14 + 30 = 44 dagar från att du tagit lånet.

Att nyttja ångerrätten innebär inte att du får låna räntefritt, men däremot har långivaren inte rätt att ta ut några avgifter för lånet. Det innebär att exempelvis uppläggningsavgift, uttagsavgifter och fakturaavgifter skall återbetalas.

Ett tips är därför att alltid nyttja ångerrätten om du tagit ett litet lån du planerar att betala tillbaka inom 44 dagar. På så sätt kan du ofta undvika en stor del av lånets kostnader.

Att låna räntefritt i 30 dagar var mer vanligt förut

Innan sms-lånemarknaden reglerades med räntetak, kostnadstak och förbud mot fler förlängningar än en var det väldigt många aktörer som erbjöd snabblån utan ränta 30 dagar.

En stor anledning till att det inte finns längre är att låneföretagen inte har något att vinna på det ekonomiskt. Iallafall inte lika enkelt som det gick förut innan marknaden reglerades med räntetak, kostnadstak och begränsning av förlängningar.

Innan lagändringarna, när många av företagen hade som affärsmodell att locka kunden till förlängning istället för avbetalning – och lyckades bra – fanns det en anledning att faktiskt erbjuda räntefria lån för att locka in kunden i en cynisk affärsmodell.

Inte cyniskt på så sätt att det var ett dåligt erbjudande för den som faktiskt kunde betala av i tid utan cyniskt för att det kunde locka in kreditsvaga kunder med ekonomiska problem i en ond spiral med dyra förlängningskostnader. I ett lån som aldrig amorterades….

De räntefria lånen var ekonomiskt motiverat av företagen att erbjuda så länge affärsmodellen med höga räntor och obegränsat antal förlängningar var tillåten. De hade helt enkelt råd – för den som hade mest ont om pengar att betala av lånet fick stå för kakan.

Som tur är regleras numera både gamla och nya smslån 2021 så att de inte kan inte bedriva sådan ockerverksamhet.

Konsumentverkets syn på gratis sms lån

I februari 2013 gick Konsumentverket ut med ett förbud mot att marknadsföra snabb lån som gratis. Anledningen är att det ansågs locka kunden till oövertänkta lånebeslut och att det är missvisande i bemärkelsen att lånet faktiskt behöver betalas tillbaka.

För alla de lån vi visar på sidan (med undantag för Lumify där det tillkommer 60 kr) tillkommer det inte några extra kostnader utöver lånebeloppet. Att kalla dem gratis eller kostnadsfritt är därför en korrekt och benämning på dessa sms-lån.

Vanliga frågor

Går det att låna pengar snabbt utan ränta?

Ja, hos Lumify kan du få ett lån utbetalt inom 20 minuter dygnet runt. De har ett automatiskt system för att bevilja och betala ut deras räntefria smslån (till nya kunder).

Hos Loanstep kan du ha pengarna på kontot samma dag om du ansöker innan klockan 11.

Går det verkligen att låna pengar kostnadsfritt?

Ja, både Loanstep och Bynk erbjuder ett helt och hållet gratis lån om du återbetalar det inom 14 dagar. Har du lånet i 15 dagar eller mer tillkommer dock helt vanliga kostnader.

Hur lång återbetalningstid har ett räntefritt smslån?

Du kan som längst har ett räntefritt sms- eller snabblån i 30 dagar. Det erbjuds av Lumify till nya kunder, och det tillkommer en fakturaavgift. Det finns dock helt gratis smslån i 14 dagar via Loanstep och privatlån utan ränta i 14 dagar via Bynk.

Från vilken dag räknas de räntefria dagarna?

I regel räknas det från tidpunkten då du signerar låneavtalet. Vill du vara helt säker rekommenderar vi att du hör av dig till långivaren i fråga i samband med att lånet utbetalas.