Lån utan ränta – bluff och båg eller sanning?

Söker du ett lån utan ränta? I så fall kan du sluta söka redan nu. Alla våra lån är nämligen räntefria.

Låter det för fantastiskt för att vara sant? Det är det också. Det är dock inte heller en ren lögn.

Så ligger det till med räntefria lån:

  • Enligt konsumentkreditlagen har du rätt att ångra ditt lån inom 14 dagar.
  • Du betalar  bara tillbaka lånebeloppet om du utnyttjar ångerrätten.
  • Långivare som marknadsför sina lån som ”räntefria i lån i 14 dagar” har bara använt sig av snillrik marknadsföring.

Finns det då inga räntefria lån bland konsumentkrediterna?

Som tumregel: nej. Alla lån är i så fall  räntefria med ovanstående premisser. Men det låter inte längre lika fantastiskt nu, eller hur?

  • De flesta trycker på sina 14 dagars ångerrätt – som att det skulle vara något speciellt. Det är det inte.
  • Många jämförelsesajter som säger att lånen är räntefria har helt enkelt fel. Ibland beror det på att sajten inte uppdaterats på länge.

Men: I undantagsfall dyker det upp ett räntefritt lån på test. Det brukar vara kortsiktigt. Och då kan det faktiskt vara vi som har fel ifall vi inte hunnit med i svängarna.

Räntefria lån just nu

Inget. Nada. Zip.

När detta ändras kommer dock företaget att presenteras här.

Råttfälla med pengar

Förr i tiden fanns det räntefria lån

Allt med räntefria lån är inte bluff och båg. Det fanns förut innan sms-lånemarknaden reglerades med räntetak, kostnadstak och förbud mot fler förlängningar än en. Och det är väl inte helt omöjligt att det någon gång poppar upp en aktör som gör ett försök. Men som tumregel är det slut med räntefria lån på konsumentkreditmarknaden. Det beror på att företagen inte har något att vinna på det ekonomiskt. Iallafall inte lika enkelt som det gick förut innan marknaden reglerades med räntetak, kostnadstak och begränsning av förlängningar.

Innan lagändringarna, när många av företagen hade som affärsmodell att locka kunden till förlängning istället för avbetalning – och lyckades bra – fanns det en anledning att faktiskt erbjuda räntefria lån för att locka in kunden i en cynisk affärsmodell. Inte cyniskt på så sätt att det var ett dåligt erbjudande för den som faktiskt kunde betala av i tid utan cyniskt för att det kunde locka in kreditsvaga kunder med ekonomiska problem i en ond spiral med dyra förlängningskostnader. I ett lån som aldrig amorterades….

De räntefria lånen var ekonomiskt motiverat av företagen att erbjuda så länge affärsmodellen med höga räntor och obegränsat antal förlängningar var tillåten. De hade helt enkelt råd – för den som hade mest ont om pengar att betala av lånet fick stå för kakan.

Så här i efterhand: det var inte snyggt.

Du kan lära dig mer om affärsmodellen som ligger till grund för de tidigare räntefria lånen här.


Konsumentverkets syn på ”gratis sms-lån”

I februari 2013 gick Konsumentverket ut med ett förbud mot att marknadsföra sms-lån som gratis. Anledningen är att det ansågs locka kunden till oövertänkta lånebeslut och att det är missvisande i bemärkelsen att lånet faktiskt behöver betalas tillbaka. Däremot var det helt riktigt att det inte tillkom några extra kostnader utöver lånebeloppet så kostnadsfritt var faktiskt en korrekt och laglig benämning på dessa sms-lån, som nu alltså inte finns längre.


När lagen om ångerrätt blir en del av marknadsföringen

Sedan den nya lagen för snabblån trädde i kraft har de flesta företagen slutat med räntefria erbjuden. Vi listar inte heller de företag som använder konsumentkreditlagens ångerrätt på 14 dagar som marknadsföring för räntefria lån. Ångerrätten på  14 dagar gäller nämligen alla lån oavsett om företagen vill det eller inte. Att erbjuda lån kostnadsfritt i 14 dagar är alltså ett snillrikt sätt att vända något som redan står skrivet i lag till något som låter mycket mer positivt. Det ska poängteras att företagen som använder detta inte är några lurifaxar och processen för att låna kostnadsfritt där är betydligt mindre komplicerad än att ångra ett köp.

Författare: Simon Nyström
Simon Nyström

Heltidsarbete med konsumentkrediter sedan 2013. Skapare av SmslånOnline.se och grundare av Next Lead Sweden AB.

SmslånOnline.se Logo
Next Lead Sweden AB Logo
Org/Moms nr. 556497-6735 / SE556497673501
Adress Manhemsgatan 3, 93134, Skellefteå
Epost info@nextleadswedenab.se