Låna utan säkerhet

Är du intresserad av att låna pengar utan säkerhet? I sådant fall har du kommit helt rätt. Här listar vi alla alternativ för lån utan säkerhet 2021.

 • Billiga lån utan säkerhet från 2,95 % i ränta
 • Flera snabba smslån utan säkerhet
 • Snabb & smidig ansökningsprocess
 • Flera långivare godkänner anmärkningar

Jämför sms lån direkt utan säkerhet

Behöver du ett lån snabbt utan säkerhet är en låneförmedlare däremot inte det bästa alternativet. I listan nedan har vi summerat alla sms lån utan säkerhet där du kan låna pengar direkt. Har du specifika önskemål kan du filtrera vilka långivare som visas genom att klicka i dina preferenser.

Loading...
Typ:Snabblån
Lånebelopp:1 000 - 45 000 kr
Löptid:4 till 46 mån
Årsränta:39.6 %
Lån utan UC:Ja
DirektbetalningSwedbank, Nordea, SEB, DanskeBank, Handelsbanken
Betalningsanmärkning:OK
Mer info / ansök
Representativt exempel: Låna 10 000 kr i 12 mån. Nominell årsränta 39.6 %. Månadsbetalning 1 012 kronor. Totalt att återbetala 12 145 kronor varav kreditkostnad 2 145 kronor. Effektiv ränta 47.64 %.
VarningstriangelDet här är en högkostnadskredit.
Typ:Snabblån
Lånebelopp:2 000 - 50 000 kr
Löptid:1 till 12 år
Årsränta:39.5 %
Lån utan UC:Ja
DirektbetalningSwedbank, Nordea, SEB, DanskeBank, Handelsbanken
Betalningsanmärkning:Nej
Mer info / ansök
Representativt exempel: Låna 5 000 kr i 6 mån. Nominell årsränta 39.5 %. Uppläggning 685 kronor. Avi 60 kr/mån. Månadsbetalning 930 kronor. Effektiv ränta 125.59 %.
VarningstriangelDet här är en högkostnadskredit.
Typ:Snabblån
Lånebelopp:1 000 - 25 000 kr
Löptid:1 till 60 mån
Årsränta:39 %
Lån utan UC:Ja
DirektbetalningSwedbank, Nordea, SEB, DanskeBank, Handelsbanken
Betalningsanmärkning:Nej
Mer info / ansök
Representativt exempel: Låna kr i a mån. Nominell årsränta a %. Uppläggning a kronor. Avi a kr/mån. Månadsbetalning kronor. Effektiv ränta a %.
VarningstriangelDet här är en högkostnadskredit.

Exempel på låneformer och egenskaper för lån utan säkerhet

Akutlån alla dagar året runt

Du kan enkelt hitta ett lån med direkt utbetalning oavsett om det handlar om en vanlig vardag, på kvällstid eller under helgen.

Vi kollar även upp och ger tips på långivare som håller öppet och betalar ut under övriga röda dagar på året. Vår sida med helgbetalning tar hänsyn till dagens datum, kontrollerar och ger tips och råd beroende på vilken dag det är och om det är någon speciell högtid just nu. Om det är en speciell högtid så listar vi tips långivare där vi har kontrollerat att de faktiskt håller öppet.

Låneförmedlare

Om du vill vara säker på att få ett lån med de för dig mest fördelaktiga villkoren ska du välja att ansöka om lån via en låneförmedlare. En låneförmedlare låter långivarna konkurrera om dig, och du kan därefter välja det lån som passar dig och dina ekonomiska förutsättningar bäst.

Kreditkort

Med ett kreditkort har du hela tiden extra pengar till hands ifall det blir skralt i kassan. Räntan är som tumregel bättre än snabblånens och du får dessutom förmåner som gör att du kan använda kreditkortet som ett slags rabattkort om du är en trogen kund. Olika kreditkort ger olika förmåner.

Kontokrediter

Med en kontokredit har du alltid tillgång till en viss buffert. En kontokredit fungerar ungefär som ett kreditkort, men med skillnaden att pengarna finns på ett konto på nätet, där du alltid kan logga in för att hantera din kredit.

P2P-lån

P2p-lån är en typ av lån där privatpersoner agerar långivare, och därför brukar kraven för att låna hos en sådan aktör inte vara lika stränga som hos en klassisk långivare.
Det innebär att också du som har svårt att få lån hos till exempel banken, enklare kan beviljas lån.

Pantbank

Om du vill låna pengar utan att någon kreditupplysning tas över huvud taget ska du låna hos en pantbank. Anledningen till att dessa är exkluderade från kravet om kreditupplysning är för att de har din ägodel i pant, vilket innebär att de alltid får tillbaka sina pengar, antingen genom att du återbetalar lånet, eller genom att sälja din ägodel.

Lån utan UC

Om du vill låna pengar utan att ditt kreditbetyg hos UC påverkas kan du välja ett lån utan UC. Då tas istället kreditupplysningen från något annat kreditupplysningsföretag så som exempelvis Bisnode eller Creditsafe. Många gånger rapporteras inte heller dessa lån in till UC, och påverkar således inte ditt kreditbetyg alls.

Låna pengar med betalningsanmärkning

Att låna med betalningsanmärkning är idag möjligt, men du får räkna med en något högre ränta än vad du annars hade fått. Detta eftersom du tidigare misskött dina betalningar. Det finns idag flera långivare som erbjuder lån även om du har betalningsanmärkningar.

Lån med direkt utbetalning

Ett lån med direktbetalning innebär att pengarna betalas ut omedelbart efter att din låneansökan beviljats och lånets skuldebrev signerats. Så snart pengarna betalats ut kommer de finnas tillgängliga på ditt konto direkt, alternativt efter några minuter.

Samla lån och krediter

Om du har flera smålån och krediter kan det vara klokt att samla dina lån. På så vis får du oftast en lägre månadskostnad, samtidigt som du kan spara in på onödiga utgifter så som till exempel aviseringsavgifter varje månad.

Låna pengar med medsökande

Vill du förbättra dina chanser att beviljas ett lån kan du välja att ansöka tillsammans med en medsökande. Denna person blir då också återbetalningsskyldig till lånet, och chansen ökar dessutom för en bättre ränta på lånet.

Lån utan ränta

Lån utan ränta var betydligt vanligare innan lagförändringarna för snabblån trädde i kraft. Med sämre vinstmarginaler finns det numera inte möjligheter att kapitalisera på folks bekvämlighet och/eller utsatthet vilket cyniskt nog var vanligt tidigare och en del av affärsmodellen.

Vad innebär det att låna utan säkerhet?

Att låna pengar utan säkerhet innebär att du inte pantsätter något föremål som en garanti för ditt lån. Vid ett bostadslån är exempelvis bostaden en säkerhet för lånet som banken kan sälja för att få tillbaka sina pengar. För lån utan säkerhet finns det alltså inget föremål banken kan lösa in.

I förlängningen innebär det att du får göra vad du vill för pengarna som du lånar. Banken har således inget krav på att pengarna ska användas för att köpa ett hus, en bil eller starta ett företag.

Egenskaper för olika lån utan säkerhet

Beroende på om du tar ett traditionellt banklån eller ett snabblån utan säkerhet så skiljer sig villkoren någorlunda. En översikt av de olika låneformerna hittar du nedan:

Privatlån utan säkerhetSms lån utan säkerhet
Lånebelopp5 000 – 600 000 kr1 000 – 50 000 kr
Ränta2,95 – 29 %4,9 – 39,8 %
Återbetalningstid1 mån – 20 år1 mån – 5 år
KreditupplysningVia UCOftast Bisnode / Creditsafe
Pengar på kontot inom1 – 3 bankdagarOfta samma dag

En sms kredit passar oftast bäst när du behöver en liten summa snabbt, medan privatlån är mer lämpliga för större inköp såsom en renovering eller ett bilköp.

För- och nackdelar med lån utan säkerhet

Fördelar

 • Du kan göra vad du vill med pengarna
 • Lånet betalas ut snabbare än lån med säkerhet
 • De är enklare att bli beviljade
 • Du behöver i princip aldrig betala ränteskillnadsersättning

Nackdelar

 • Räntekostnaden är betydligt högre
 • Du har inte någon back-up för lånet

Hur utvärderas sms- och privatlån utan säkerhet?

När du lånar pengar och inte har någon säkerhet blir det helt istället din kreditvärdighet och betalningsförmåga som säkrar upp lånet. Eftersom banken inte har någon garanti på att få tillbaka sina pengar om kunden inte betalar tillbaka uppskattar de din kreditvärdighet.

Med kreditvärdighet menas din uppskattade förmåga att betala tillbaka lån och krediter i tid. Betyget är ofta en sammanvägning av flera olika faktorer.

Faktorer som påverkar din kreditvärdighet

 • Din inkomst: ju högre desto bättre
 • Din inkomstform: säkra inkomstkällor såsom fast anställning är bäst
 • Antal lån sedan tidigare: ju färre lån och krediter du har desto bättre
 • Antalet låneförfrågningar: ju fler lån du ansökt om desto sämre
 • Dina utgifter: ju lägre utgifter desto bättre

I slutändan gör bankerna nästan alltid en så kallad kvar att leva på-kalkyl. Syftet med uträkningen är att uppskatta hur mycket pengar den som ansöker om lån har kvar på kontot i slutet på månaden.

Om en person exempelvis har kvar 2 000 kronor på kontot dagen innan lönen kommer in har den personen sannolikt råd att betala ett lån som kostar mindre än 2 000 kronor i månaden.

Kostnaden varierar mycket mellan olika långivare

Något som är värt att lägga märke till är att när du inte har någon säkerhet för lånet kan kostnaden variera väldigt mycket mellan olika låneerbjudanden. Några vanliga anledningar till detta är att:

 • Olika långivare uppskattar risk på olika sätt
 • Vissa kreditgivare fokuserar på högrisk-lån med högre räntor
 • Olika lån är olika bra för olika lånebelopp

Exempel på prisskillnader

Nedan illustreras hur stora skillnaderna kan i räntor mellan olika långivare som erbjuder ett lån utan säkerhet till en och samma person.

Banklån 1Banklån 2Smslån 1Smslån 2
Lånebelopp100 000 kr100 000 kr10 000 kr10 000 kr
Ränta5,39 %11,9 %13,52 %39,6 %
Uppläggningsavgift495 kr495 kr0 kr395 kr
Avi-avgift0 kr / mån19 kr / mån0 kr60 kr / mån

 

Som exemplet ovan visar blir det dyrare lånet i dessa fall mer än dubbelt så dyrt som det billigare alternativet.

För att undvika att betala mer än du behöver rekommenderar vi dig att du:

 • För privatlån utan säkerhet: använd en låneförmedlare
 • För sms lån utan uc: ansök först hos en långivare med låg ränta

Vanliga frågor

Funderar

Vilken är den lägsta räntan för lån utan säkerhet?

Den lägsta och bästa räntan du kan få på ett banklån utan säkerhet är för närvarande 2,95 % i Sverige. Räntan bestäms alltid utifrån en individuell bedömning, och det är väldigt sällsynt att en så låg ränta erbjuds. För snabblån är den lägsta räntan runt 5 – 10 %.

Hur mycket får jag låna utan säkerhet

Det går att låna upp till 600 000 kronor utan säkerhet. Exakt vilket lånebelopp du kan beviljas går dock inte att säga på förhand, utan det bestäms utifrån en helhetsbedömning av din ekonomi. Är du ute efter snabblån är maxgränsen 50 000 kr.

Går det att låna pengar utan säkerhet med betalningsanmärkning?

Ja, det finns flera långivare kan bevilja lån till personer med betalningsanmärkningar utan krav på pant. I dessa fall är det ofta krav på att du inte har någon anmärkning som är nyare än 6 månader. Dessutom ställs det högre krav på din ekonomi i övrigt om du har en prick hos kronofogden.

Kan jag låna pengar utan säkerhet fast jobb?

Ja, det är möjligt att få lån utan fast anställning utan att lämna säkerhet. Du har störst chans att bli beviljad om du har någon typ av deltidsanställning, men i vissa fall räcker det med att du har en deklarerad inkomst.