Låna utan säkerhet

Att låna pengar utan säkerhet innebär att du inte pantsätter något föremål som en garanti för ditt lån. Vid ett bostadslån är exempelvis bostaden en säkerhet för lånet som banken kan sälja för att få tillbaka sina pengar. För lån utan säkerhet finns det alltså inget föremål banken kan lösa in.

I förlängningen innebär det att du får göra vad du vill för pengarna som du lånar. Banken har således inget krav på att pengarna ska användas för att köpa ett hus, en bil eller starta ett företag.

Jämför lån utan säkerhet

Loading...

Allt om lån utan säkerhet

Smslån

Smslån har enkla ansökningsprocesser och betalas ut snabbt. Räntorna är högre än andra typer av lån men så är det också enklare att få lånet godkänt. Här kan du låna utan UC och många av långivarna provar din ansökan även om du har en betalningsanmärkning.

Läs:
Smslån

Privatlån

En sida för dig som söker större privatlån upp till 600 000 kronor. Här kan du söka på exakta belopp och välja de lån som matchar de egenskaper du önskar via vår filterfunktion.

Kontokrediter

Med en kontokredit har du alltid tillgång till en viss buffert. En kontokredit fungerar ungefär som ett kreditkort, men med skillnaden att pengarna finns på ett konto på nätet, där du alltid kan logga in för att hantera din kredit.

Låneförmedlare

Om du vill vara säker på att få ett lån med de för dig mest fördelaktiga villkoren ska du välja att ansöka om lån via en låneförmedlare. En låneförmedlare låter långivarna konkurrera om dig, och du kan därefter välja det lån som passar dig och dina ekonomiska förutsättningar bäst.

Kreditkort

Med ett kreditkort har du hela tiden extra pengar till hands ifall det blir skralt i kassan. Räntan är som tumregel bättre än snabblånens och du får dessutom förmåner som gör att du kan använda kreditkortet som ett slags rabattkort om du är en trogen kund. Olika kreditkort ger olika förmåner.

P2P-lån

P2p-lån är en typ av lån där privatpersoner agerar långivare, och därför brukar kraven för att låna hos en sådan aktör inte vara lika stränga som hos en klassisk långivare.
Det innebär att också du som har svårt att få lån hos till exempel banken, enklare kan beviljas lån.

Pantbank

Om du vill låna pengar utan att någon kreditupplysning tas över huvud taget ska du låna hos en pantbank. Anledningen till att dessa är exkluderade från kravet om kreditupplysning är för att de har din ägodel i pant, vilket innebär att de alltid får tillbaka sina pengar, antingen genom att du återbetalar lånet, eller genom att sälja din ägodel.

Egenskaper för olika lån utan säkerhet

Beroende på om du tar ett traditionellt banklån eller ett snabblån utan säkerhet så skiljer sig villkoren någorlunda. En översikt av de olika låneformerna hittar du nedan:

Privatlån utan säkerhetSms lån utan säkerhet
Lånebelopp5 000 – 600 000 kr1 000 – 50 000 kr
Ränta2,95 – 29 %4,9 – 39,8 %
Återbetalningstid1 mån – 20 år1 mån – 5 år
KreditupplysningVia UCOftast Bisnode / Creditsafe
Pengar på kontot inom1 – 3 bankdagarOfta samma dag

En sms kredit passar oftast bäst när du behöver en liten summa snabbt, medan privatlån är mer lämpliga för större inköp såsom en renovering eller ett bilköp.

För- och nackdelar med lån utan säkerhet

Fördelar

 • Du kan göra vad du vill med pengarna
 • Lånet betalas ut snabbare än lån med säkerhet
 • De är enklare att bli beviljade
 • Du behöver i princip aldrig betala ränteskillnadsersättning

Nackdelar

 • Räntekostnaden är betydligt högre
 • Du har inte någon back-up för lånet

Hur utvärderas sms- och privatlån utan säkerhet?

När du lånar pengar och inte har någon säkerhet blir det helt istället din kreditvärdighet och betalningsförmåga som säkrar upp lånet. Eftersom banken inte har någon garanti på att få tillbaka sina pengar om kunden inte betalar tillbaka uppskattar de din kreditvärdighet.

Med kreditvärdighet menas din uppskattade förmåga att betala tillbaka lån och krediter i tid. Betyget är ofta en sammanvägning av flera olika faktorer.

Faktorer som påverkar din kreditvärdighet

 • Din inkomst: ju högre desto bättre
 • Din inkomstform: säkra inkomstkällor såsom fast anställning är bäst
 • Antal lån sedan tidigare: ju färre lån och krediter du har desto bättre
 • Antalet låneförfrågningar: ju fler lån du ansökt om desto sämre
 • Dina utgifter: ju lägre utgifter desto bättre

I slutändan gör bankerna nästan alltid en så kallad kvar att leva på-kalkyl. Syftet med uträkningen är att uppskatta hur mycket pengar den som ansöker om lån har kvar på kontot i slutet på månaden.

Om en person exempelvis har kvar 2 000 kronor på kontot dagen innan lönen kommer in har den personen sannolikt råd att betala ett lån som kostar mindre än 2 000 kronor i månaden.

Kostnaden varierar mycket mellan olika långivare

Något som är värt att lägga märke till är att när du inte har någon säkerhet för lånet kan kostnaden variera väldigt mycket mellan olika låneerbjudanden. Några vanliga anledningar till detta är att:

 • Olika långivare uppskattar risk på olika sätt
 • Vissa kreditgivare fokuserar på högrisk-lån med högre räntor
 • Olika lån är olika bra för olika lånebelopp

Exempel på prisskillnader

Nedan illustreras hur stora skillnaderna kan i räntor mellan olika långivare som erbjuder ett lån utan säkerhet till en och samma person.

Banklån 1Banklån 2Smslån 1Smslån 2
Lånebelopp100 000 kr100 000 kr10 000 kr10 000 kr
Ränta5,39 %11,9 %13,52 %39,6 %
Uppläggningsavgift495 kr495 kr0 kr395 kr
Avi-avgift0 kr / mån19 kr / mån0 kr60 kr / mån

 

Som exemplet ovan visar blir det dyrare lånet i dessa fall mer än dubbelt så dyrt som det billigare alternativet.

För att undvika att betala mer än du behöver rekommenderar vi dig att du:

 • För privatlån utan säkerhet: använd en låneförmedlare
 • För sms lån utan uc: ansök först hos en långivare med låg ränta

Vanliga frågor

Vilken är den lägsta räntan för lån utan säkerhet?

Den lägsta och bästa räntan du kan få på ett banklån utan säkerhet är för närvarande 2,95 % i Sverige. Räntan bestäms alltid utifrån en individuell bedömning, och det är väldigt sällsynt att en så låg ränta erbjuds. För snabblån är den lägsta räntan runt 5 – 10 %.

Hur mycket får jag låna utan säkerhet

Det går att låna upp till 600 000 kronor utan säkerhet. Exakt vilket lånebelopp du kan beviljas går dock inte att säga på förhand, utan det bestäms utifrån en helhetsbedömning av din ekonomi. Är du ute efter snabblån är maxgränsen 50 000 kr.

Går det att låna pengar utan säkerhet med betalningsanmärkning?

Ja, det finns flera långivare kan bevilja lån till personer med betalningsanmärkningar utan krav på pant. I dessa fall är det ofta krav på att du inte har någon anmärkning som är nyare än 6 månader. Dessutom ställs det högre krav på din ekonomi i övrigt om du har en prick hos kronofogden.

Kan jag låna pengar utan säkerhet fast jobb?

Ja, det är möjligt att få lån utan fast anställning utan att lämna säkerhet. Du har störst chans att bli beviljad om du har någon typ av deltidsanställning, men i vissa fall räcker det med att du har en deklarerad inkomst.

Hur jämför jag lån utan säkerhet?

För att kunna jämföra lån utan säkerhet och veta vad som blir billigast för dig krävs att du har förståelse för lånets grundläggande egenskaper. Det innebär att du förstår begrepp som ränta och effektiv ränta, amortering och löptidens inverkan på priset.  Att jämföra lån.