Låna utan UC

Den här sidan vänder sig till dig som söker ett SMS lån eller privatlån och som inte vill att det ska tas någon kreditupplysning via UC när du skickar in din ansökan.

Hitta SMS lån utan UC

Loading...

Billiga snabba lån utan UC

Det är tveklöst så att de flesta lån som ges utan UC är SMS lån (högkostnadskrediter) och har en hög effektiv ränta. Det finns dock vissa privatlån utan säkerhet som både är billigare, inte tar UC och som dessutom erbjuder direktbetalning.

De billigaste lånen utan UC
Monara: Låna upp till 30 000 kr. 26.5 % ränta. Uppläggning 0 kr. Avi 0 kr.
Tryggkredit: Låna upp till 60 000 kr. 22.5 % ränta. Uppläggning 0 kr. Avi 0 kr.
Fairlo: Låna upp till 100 000 kr. Ränta fr. 13.18 till 17.52 %. Uppläggning 0 kr. Avi 0 kr.
Frogtail: Låna upp till 40 000 kr. 26 % ränta. Uppläggning 0 kr. Avi 0 kr.

Snabba SMS lån utan UC

De flesta som lånar utan UC prioriterar en godkänd ansökan och en snabb utbetalning före den lägsta räntan.  Gemensamt för våra SMS lån i den här listan är att de erbjuder direktutbetalning. Flera av dessa gör dessutom helgutbetalningar.

Topp 10 snabblån utan UC: sammanfattning
Ferratum: Låna upp till 50 000 kr. 40.08 % ränta. Uppläggning 0 kr. Avi 0 kr.
Mobillån: Låna upp till 30 000 kr. 39 % ränta. Uppläggning 295 kr. Avi 35 kr.
SMSpengar: Låna upp till 30 000 kr. 39.8 % ränta. Uppläggning 280 kr. Avi 45 kr.
Credifi: Låna upp till 50 000 kr. 40.25 % ränta. Uppläggning 0 kr. Avi 60 kr.
Monara: Låna upp till 30 000 kr. 26.5 % ränta. Uppläggning 0 kr. Avi 0 kr.
Tryggkredit: Låna upp till 60 000 kr. 22.5 % ränta. Uppläggning 0 kr. Avi 0 kr.
Saldo: Låna upp till 20 000 kr. Ränta fr. 19.5 till 39.5 %. Uppläggning 395 kr. Avi 0 kr.
GF Money: Låna upp till 30 000 kr. 39.8 % ränta. Uppläggning 280 kr. Avi 45 kr.
Fairlo: Låna upp till 100 000 kr. Ränta fr. 13.18 till 17.52 %. Uppläggning 0 kr. Avi 0 kr.
Lumify: Låna upp till 70 000 kr. 39.5 % ränta. Uppläggning 685 kr. Avi 60 kr.

Statistik räntor

Här presenteras årsräntorna för de populärast snabblånen på vår webbplats där du kan låna utan UC.

Topp 10 snabblån utan UC: räntor
40.08%
40.25%
26.5%
19.5%39.5%
13.18%17.52%
39.5%

Varför låna utan UC?

Genom att ansöka om ett lån utan UC så sparas dina ansökningar hos ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen. De delar inte med sig av informationen till storbankerna vilket innebär att din låneansökan kommer att påverka ditt kreditbetyg.

Konsumentkreditlagen kräver att en kreditgivare gör en kreditprövning innan ett lån beviljas. En kreditupplysning är information om en person eller ett företags ekonomiska situation. Kreditupplysningen är ett underlag som används för att kalkylera låntagarens möjligheter att kunna betala tillbaka ett eventuellt lån.

Långivarna kan inte göra dessa bedömningar på egen hand utan behöver hjälp. De använder därför ett kreditupplysningsföretag så som UC. Förutom UC så finns det några andra kreditupplysningsföretag som exempelvis Bisnode, Creditsafe, Decidas, Safenode, Sergels kreditjjänster, Syna m.fl.  Soliditet m.fl. Många långivare väljer att använda andra alternativ än UC eftersom det är billigare.

Många kreditansökningar på kort tid kan påverka din kreditvärdighet negativt vilket gör att du kan få problem att beviljas lån i framtiden. Storbankerna har tillgång till UC:s register vilket kan påverka dina chanser att beviljas andra lån om du har sänkt kreditvärdighet på grund av många ansökningar.

Att låna utan UC döljer inte betalningsanmärkningar

Information om eventuella betalningsanmärkningar hämtas från Kronofogden. Det är därför inte nödvändigt att välja ett lån utan UC för att försöka ”dölja” denna betalningsanmärkning.

Bättre är i så fall att välja en långivare som prövar din ansökan trots att du har en betalningsanmärkning.

Låna utan UC: prisexempel

15 000 kronor utan UC hos Ferratum

Årsränta 40.08 %. Uppläggning: 0 kr. Avi 0 kr.

MånaderMånadsbetalning (kr)Tot. återbetalning (kr)Eff. ränta
121 53818 45248.33 %

15 000 kronor utan UC hos Flexkontot

Årsränta 39.48 %. Uppläggning: 475 kr. Avi 25 kr.

MånaderMånadsbetalning (kr)Tot. återbetalning (kr)Eff. ränta
121 53319 17359.99 %

15 000 kronor utan UC hos Saldo

Årsränta 40.25 %. Uppläggning: 0 kr. Avi 60 kr.

MånaderMånadsbetalning (kr)Tot. återbetalning (kr)Eff. ränta
121 53919 18860.24 %

Frågor och svar

Vad är UC?

UC står för ”Upplysningscentralen” och ägs bl.a av svenska storbankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB. Detta gör dem också till Sveriges största tjänst inom kreditupplysning. Många företag väljer UC för att kunna bedöma kreditvärdigheten hos sina kunder.

Vad är en kreditupplysning?

Varje gång du ansöker om ett lån eller handlar på avbetalning tas det någon form av kreditupplysning. Kreditupplysningstjänsterna hämtar sin information från en rad olika källor, men främst från Skatteverket, Kronofogden och Bolagsverket. I korthet vill frågeställaren, i detta fall långivaren, veta:

 • Din (eller hushållets sammanlagda) årsinkomst
 • Din familjesituation (om du är gift, har barn etc.)
 • Om du har några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Denna information används sedan till att bedöma risken av att låna ut pengar till dig, baserat på det lånebelopp du angivit i ansökan. Detta ligger samtidigt till grund för den räntesats du kommer erbjudas; ju högre risk desto högre ränta.

Hur ofta uppdateras UC?

Om du nyligen fått ändrad inkomst tar det alltid ett tag innan den informationen syns. Upplysningscentralen uppdaterar sina uppgifter om inkomst i juni, augusti, september och december – med andra ord fyra gånger per år. Det gäller att du har använt dig av en förenklad deklaration (d v s utan ändringar eller tillägg) samt att ha skickat in din deklaration i tid för att en så aktuell årsinkomst som möjligt ska visas. Exempelvis syns 2019 års taxering i början av juni året därpå.

Vilka uppgifter lagras hos UC?

De uppgifter som finns lagrade om dig hos UC baseras på några olika kategorier, där din ekonomiska historia, förmåga att betala och din livssituation är centrala. Uppgifterna som finns hos UC är enligt nedan:

 • Den kommun där du är folkbokförd.
 • Din folkbokföringsadress, för att verifiera att adressen stämmer.
 • Din inkomst baserat på senaste taxeringen.
 • Anställningsform, det vill säga om du är fast anställd, om du har en visstidsanställning eller ett vikariat.
 • Befintliga lån och krediter; storlek på dessa och uppgifter om långivare.
 • Eventuella ärenden hos Kronofogden, det vill säga om du har en skuld och hur stor denna i så fall är.
 • Historik kring förfrågningar hos UC som skett under de senaste 12 månaderna.
 • Betalningsanmärkningar (om sådana finns); hur många som finns registrerade, storleken på dessa, samt vilka datum de registrerades. Om du har några anmärkningar så lagras dessa i tre år för att sedan helt tas bort.
 • Familj och civilstånd. Här finns information som rör om du är gift eller inte. Din eventuella partner har stor påverkan på den totala ekonomiska bilden. Likaså påverkar antalet hemmavarande barn din betalningsförmåga och bedöms därefter, eftersom barn innebär en högre ekonomisk belastning.
 • Tidigare utmätningar som gjorts av Kronofogden, där varje försök till utmätning resulterat i en betalningsanmärkning.

Vad är UC-score?

UC-score är ett sätt för Upplysningscentralen att mäta din kreditvärdighet. Det här måttet används för både privatpersoner, företag och verksamheter och visar förmågan att kunna betala räkningar i tid. Det här är uppgifter som långivare använder sig av för att bedöma risken med att låta dig ta ett lån, eftersom alla förstås är måna om att kunna få tillbaka sina pengar.

Vad är ett bra UC-score?

UC-score använder sig av en skala från 0 – 999, där det gäller att ha ett så högt värde som möjligt för att anses ha bra kreditvärdighet. Det här avgör i sin tur dina möjligheter att bli beviljad krediter i samband med en låneansökan. Samtidigt påverkar informationen den ränteprocentsats du kan få på dina lån, där en hög kreditvärdighet möjliggör lägre ränta.

Hur uppstår UC-förfrågningar?

Om du är slarvig med att betala eller inte har möjlighet att betala en vara eller tjänst gör företaget som du är skyldig pengar många gånger en kreditupplysning på dig. En kreditupplysning görs även om du köper på avbetalning, lånar pengar eller helt enkelt skapar en ny företag/kund-relation i största allmänhet där företaget bakom är intresserad av hur din ekonomi ser ut.

Om du har många förfrågningar kan det tyda på att du har en ovana att inte betala dina räkningar. Det kan även skvallra om att du har öfr vana att låna på kredit alldeles för ofta och därför ses som en kund som ger företaget en större risk.

Hur länge ligger UC-förfrågningar kvar?

Det finns regler för hur länge uppgifterna om kreditupplysningar med mera får ligga kvar hos UC. Trots allt kan många UC-förfrågningar göra att det kan vara svårt att bli beviljad ett lån enbart av den anledningen, så därför tas de bort efter en tid. En kreditupplysning finns kvar i systemet i ett år från det att en förfrågan gjorts.

När försvinner en betalningsanmärkning hos UC?

En betalningsanmärkning hos en privatperson försvinner efter 3 år och för företag efter 5 år. Du som privatperson kan dock se till att din betalningsanmärkning omfattas av sekretess ifall det är första gången. Detta gör du genom att betala av din skuld direkt brevet från Kronofogden skickas hem till dig. Du kan läsa mer om detta på Kronofogdens webbplats.

Vad är mitt UC-score?

Det kan vara mycket användbart på flera sätt att känna till sin egen UC-score. På kreditkollen.se har du möjlighet att få uppgifter om din bedömda kreditvärdighet, så att du kan få en bättre koll över dina finansiella möjligheter. Det här låter dig sätta upp egna mål för att förbättra din egen kreditvärdighet över tiden och på så sätt utmana dig själv. Du ser också vilka uppgifter om inkomst som finns registrerade på dig, om du har några lån samt om du har några anmärkningar.

Varför upptäcktes min betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning syns alltid oavsett vilket kreditupplysningsföretag som används. Det beror på att denna information hämtas från Kronofogden, inte från UC.

Finns det nackdelar med att låna utan UC?

Du bör vara uppmärksam på att de flesta långivare, men inte alla, som inte tar UC erbjuder högkostnadskrediter.

Alternativa kreditupplysningsföretag är starkt förknippat med SMS lån vilket leder till risk för ogenomtänkta impulsköp. Detta kan i sin tur leda till att kostnaderna skenar iväg i onödan om du gör ett impulsköp som du inte har råd att betala tillbaka inom rimlig tid.

Att låna höga belopp utan UC är alltid en nackdel om det är en högkostnadskredit, men det är som sagt inte kreditupplysningstjänsten i sig som är problemet.