SMS lån utan UC

Här nedanför kan du jämföra olika lån utan UC och hitta det bästa alternativet för just dig. Ett lån utan UC innebär att långivaren inte gör en kreditkontroll via UC, utan använder andra metoder för att bedöma din kreditvärdighet. Det är ett alternativ för personer med dålig kreditvärdighet eller som inte vill att en kreditkontroll via UC inte ska påverka deras kreditvärdighet. Här hittar du enkel och snabb jämförelse av lån utan UC, välj det lån som passar dig bäst och ansök direkt!

GÖR DINA VAL:

Loading...

Vad är ett lån utan UC?

Ett lån utan UC är en form av lån där långivaren inte använder sig av UC (Upplysningscentralen) för att göra en kreditupplysning på låntagaren. UC är en av de vanligaste kreditupplysningsföretagen i Sverige och används av de flesta banker, kreditgivare och långivare för att få en bild av en persons kreditvärdighet och kredit historia.

När man ansöker om ett lån med UC, så kommer detta påverka ens kreditvärdighet och det kan få konsekvenser om man ansöker om flera lån samtidigt eller inom en kort tidsperiod.

Ett lån utan UC är alltså ett lån där långivaren inte gör en kreditupplysning hos UC, utan istället använder sig av andra metoder för att bedöma en persons kreditvärdighet. Detta kan till exempel ske genom att långivaren tar en säkerhet i form av en fastighet eller bil, eller genom att man får fylla i en ansökan med personlig information.

Det finns olika typer av lån utan UC, som till exempel:

 • SMS-lån
 • Snabblån
 • Privatlån
 • Lån mot säkerhet

Notera att lån utan UC ofta har högre räntor jämfört med lån med UC eftersom långivaren tar en högre risk genom att inte göra en kreditupplysning.

Varför välja ett lån utan UC?

Det finns flera skäl till varför man ska välja ett lån utan UC. Här är några av de vanligaste:

 1. Diskretion: Ett lån utan UC gör att låntagarens kredit historia inte påverkas av att man ansöker om lånet. Detta är bra för personer som inte vill att andra ska veta om att man tar ett lån eller för personer som redan har en dålig kredit historia och inte vill att det ska påverka deras möjligheter att få ett lån i framtiden.
 2. Snabbt och enkelt: Ett lån utan UC kan vara enklare och snabbare att ansöka om och få beviljat jämfört med ett lån med UC. Detta eftersom långivaren inte behöver göra en kreditupplysning hos UC utan kan basera sin bedömning på annat, till exempel säkerhet eller personlig information.
 3. Möjlighet att få lån med dålig kredit: Personer med dålig kredit historia kan ha svårt att få ett lån beviljat hos en vanlig bank eller långivare eftersom de använder UC för att göra kreditupplysningar. Ett lån utan UC ger dessa personer en möjlighet att ändå få ett lån, eftersom långivaren inte använder UC för att göra en kreditbedömning.
 4. Möjlighet att få ett lån utan säkerhet: Många lån utan UC erbjuder möjligheten att få ett lån utan att lämna någon form av säkerhet. Detta kan vara ett bra alternativ för personer som inte har någon fastighet eller bil att lämna som säkerhet eller för personer som inte vill riskera att förlora sin fastighet eller bil om man inte kan betala tillbaka lånet.
 5. Lån utan UC är inte alltid dyrare: Många tror att lån utan UC alltid har högre räntor än lån med UC, men det är inte alltid fallet. Det finns många seriösa långivare som erbjuder lån utan UC till konkurrenskraftiga räntor.

Det är viktigt att notera att det är viktigt att jämföra olika långivare och deras erbjudanden noga innan man ansöker om ett lån utan UC.

Vilka typer av lån utan UC finns det?

 1. SMS-lån: SMS-lån är korta kreditlån som man kan ansöka om och få beviljat via SMS eller online. Långivaren gör vanligtvis inte en kreditupplysning hos UC utan baserar sin bedömning på annat, till exempel inkomst eller personlig information. SMS-lån är vanligtvis små belopp och har kort löptid.
 2. Lån utan säkerhet: Lån utan säkerhet är lån där man inte behöver lämna någon form av säkerhet som en fastighet eller bil för att få lånet beviljat. Långivaren gör vanligtvis inte en kreditupplysning hos UC utan baserar sin bedömning på annat, till exempel inkomst eller personlig information.
 3. Kontokrediter: Kontokrediter är lån där man får ett beviljat lånebelopp som man kan använda som man vill. Långivaren gör vanligtvis inte en kreditupplysning hos UC utan baserar sin bedömning på annat, till exempel inkomst eller personlig information.
 4. Mikrolån: Mikrolån är små lån med en kort löptid och vanligtvis höga räntor. Långivaren gör vanligtvis inte en kreditupplysning hos UC utan baserar sin bedömning på annat, till exempel inkomst eller personlig information.
 5. Lån med betalningsanmärkning: Lån med betalningsanmärkning är lån som kan beviljas även om man har en betalningsanmärkning. Långivaren gör vanligtvis inte en kreditupplysning hos UC utan baserar sin bedömning på annat, till exempel inkomst eller personlig information.

Det är viktigt att notera att det finns många olika långivare som erbjuder lån utan UC och att villkoren och räntorna kan variera kraftigt mellan olika långivare. Det är därför viktigt att jämföra olika långivare och deras erbjudanden noga innan man väljer att ansöka om ett lån utan UC.

Hur ansöker man om ett lån utan UC?

För att ansöka om ett lån utan UC, kan man följa dessa steg:

 1. Jämför olika långivare och deras erbjudanden: Det finns många olika långivare som erbjuder lån utan UC, så det är viktigt att jämföra olika erbjudanden för att hitta det bästa alternativet för ens personliga situation.
 2. Fylla i ansökningsformuläret: När man har hittat en långivare man vill ansöka hos, måste man fylla i ansökningsformuläret med information som personnummer, inkomst, adress och kontaktuppgifter.
 3. Lämna in dokumentation: Vissa långivare kan kräva att man lämnar in dokumentation som lönebesked eller bankuppgifter för att verifiera ens inkomst och identitet.
 4. Vänta på besked: Efter att man har skickat in ansökan och eventuell dokumentation, måste man vänta på besked från långivaren. Det kan ta några dagar eller veckor beroende på långivarens processer.
 5. Godkännande och utbetalning: Om ansökan godkänns, kommer långivaren att skicka över det beviljade lånebeloppet till ens bankkonto.

Det är viktigt att notera att ansökningsprocessen kan variera mellan olika långivare och att det kan finnas ytterligare krav eller information som krävs för att ansöka om ett lån utan UC.

Vilka krav ställs på en person som ansöker om ett lån utan UC?

Kraven varierar mellan olika långivare, men här är några vanliga krav som kan ställas på en person som ansöker om ett lån utan UC:

 1. Inkomstkrav: De flesta långivare kräver att man har en stabil inkomst för att ansöka om ett lån. Detta kan vara i form av ett fast arbete eller en annan regelbunden inkomstkälla.
 2. Ålderskrav: Många långivare har ålderskrav, vanligtvis 18 eller 21 år, för att ansöka om ett lån.
 3. Bosatt i Sverige: De flesta långivare kräver att man är bosatt i Sverige för att ansöka om ett lån.
 4. Bankkonto: Många långivare kräver att man har ett svenskt bankkonto för att kunna utbetala lånet.
 5. Mobiltelefonnummer och e-postadress: För att långivaren kan kontakta dig och skicka information om lånet, kräver de oftast att du har ett fungerande mobiltelefonnummer och e-postadress.
 6. Inte skuldsatt: Långivaren kan kräva att du inte är skuldsatt hos kronofogden eller har andra betalningsanmärkningar.

Det är viktigt att notera att dessa krav kan variera mellan olika långivare och att det kan finnas ytterligare krav eller information som krävs för att ansöka om ett lån utan UC.

Att tänka på när du jämför lån utan UC

Jämföra olika långivare som erbjuder lån utan UC innebär att man undersöker och sammanställer information om olika långivares erbjudanden och villkor för att hitta det bästa lånet för ens individuella situation. Detta kan innefatta jämförelse av lånebelopp, räntor, avbetalningsplaner, avgifter, krav och andra faktorer som är relevanta för lånet.
Det är viktigt att jämföra långivare eftersom det kan finnas stora skillnader i villkoren mellan olika långivare. Genom att jämföra långivare kan man hitta ett lån med lägre ränta, längre avbetalningstid eller andra fördelaktiga villkor som passar ens ekonomiska situation bättre.
Jämförelse kan göras manuellt genom att undersöka olika långivares webbsidor och jämföra deras erbjudanden, eller genom att använda en låneförmedlare som samlar information om olika långivare och jämför dem åt dig.
Det är viktigt att notera att man bör undersöka varje långivares räntor, avgifter och villkor noga innan man ansöker om ett lån. Man bör också ta hänsyn till sin egen ekonomiska situation och se till att man kan betala tillbaka lånet enligt avtalet.

Råd och tips för att få ett lån utan UC beviljat

Här är några råd och tips som kan hjälpa dig att få ett lån utan UC beviljat:

 1. Ha en fast inkomst: Långivare vill se att du har en stabil inkomst som visar att du har förmåga att betala tillbaka lånet.
 2. Ha en god kreditvärdighet: Även om ett lån utan UC inte kräver en kreditkontroll, kan det vara till fördel att ha en god kreditvärdighet. Det kan visa på att du har en historik av att betala tillbaka lån och skulder.
 3. Var tydlig med din ansökan: Var noga med att fylla i alla detaljer i din ansökan och var tydlig med din ekonomiska situation och det lånebelopp du söker.
 4. Ansök hos flera långivare: Ansök hos flera långivare för att öka chansen att få ett lån beviljat.
 5. Var ärlig: Var ärlig om din ekonomiska situation och var inte rädd för att berätta om eventuella problem eller utmaningar du har. Det kan hjälpa långivaren att förstå din situation bättre och ge dig bättre möjligheter att få ett lån.
 6. Var förberedd på att betala högre ränta: Eftersom lån utan UC ofta inte kräver en kreditkontroll, kan det betyda högre räntor. Var beredd på detta och jämför långivares räntor noga.
 7. Var realistisk med lånebeloppet: Var realistisk med det lånebelopp du söker och se till att du har möjlighet att betala tillbaka det enligt avtalet.
 8. Läs igenom villkoren noga: Läs igenom alla villkor och avgifter noga innan du accepterar ett lån. Var säker på att du förstår allt och att du är bekväm med villkoren.

Konsumentkreditlagen kräver kreditupplysning

Konsumentkreditlagen kräver att en kreditgivare gör en kreditprövning innan ett lån beviljas. En kreditupplysning är information om en person eller ett företags ekonomiska situation. Kreditupplysningen är ett underlag som används för att kalkylera låntagarens möjligheter att kunna betala tillbaka ett eventuellt lån.

Långivarna kan inte göra dessa bedömningar på egen hand utan behöver hjälp. De använder därför ett kreditupplysningsföretag så som UC. Förutom UC så finns det några andra kreditupplysningsföretag som exempelvis Bisnode, Creditsafe, Decidas, Safenode, Sergels kreditjjänster, Syna m.fl.  Soliditet m.fl. Många långivare väljer att använda andra alternativ än UC eftersom det är billigare.

Många kreditansökningar på kort tid kan påverka din kreditvärdighet negativt vilket gör att du kan få problem att beviljas lån i framtiden. Storbankerna har tillgång till UC:s register vilket kan påverka dina chanser att beviljas andra lån om du har sänkt kreditvärdighet på grund av många ansökningar.

Frågor och svar

Vad är UC?

UC står för ”Upplysningscentralen” och ägs bl.a av svenska storbankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB. Detta gör dem också till Sveriges största tjänst inom kreditupplysning. Många företag väljer UC för att kunna bedöma kreditvärdigheten hos sina kunder.

Vad är en kreditupplysning?

Varje gång du ansöker om ett lån eller handlar på avbetalning tas det någon form av kreditupplysning. Kreditupplysningstjänsterna hämtar sin information från en rad olika källor, men främst från Skatteverket, Kronofogden och Bolagsverket. I korthet vill frågeställaren, i detta fall långivaren, veta:

 • Din (eller hushållets sammanlagda) årsinkomst
 • Din familjesituation (om du är gift, har barn etc.)
 • Om du har några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Denna information används sedan till att bedöma risken av att låna ut pengar till dig, baserat på det lånebelopp du angivit i ansökan. Detta ligger samtidigt till grund för den räntesats du kommer erbjudas; ju högre risk desto högre ränta.

Hur ofta uppdateras UC?

Om du nyligen fått ändrad inkomst tar det alltid ett tag innan den informationen syns. Upplysningscentralen uppdaterar sina uppgifter om inkomst i juni, augusti, september och december – med andra ord fyra gånger per år. Det gäller att du har använt dig av en förenklad deklaration (d v s utan ändringar eller tillägg) samt att ha skickat in din deklaration i tid för att en så aktuell årsinkomst som möjligt ska visas. Exempelvis syns 2019 års taxering i början av juni året därpå.

Vilka uppgifter lagras hos UC?

De uppgifter som finns lagrade om dig hos UC baseras på några olika kategorier, där din ekonomiska historia, förmåga att betala och din livssituation är centrala. Uppgifterna som finns hos UC är enligt nedan:

 • Den kommun där du är folkbokförd.
 • Din folkbokföringsadress, för att verifiera att adressen stämmer.
 • Din inkomst baserat på senaste taxeringen.
 • Anställningsform, det vill säga om du är fast anställd, om du har en visstidsanställning eller ett vikariat.
 • Befintliga lån och krediter; storlek på dessa och uppgifter om långivare.
 • Eventuella ärenden hos Kronofogden, det vill säga om du har en skuld och hur stor denna i så fall är.
 • Historik kring förfrågningar hos UC som skett under de senaste 12 månaderna.
 • Betalningsanmärkningar (om sådana finns); hur många som finns registrerade, storleken på dessa, samt vilka datum de registrerades. Om du har några anmärkningar så lagras dessa i tre år för att sedan helt tas bort.
 • Familj och civilstånd. Här finns information som rör om du är gift eller inte. Din eventuella partner har stor påverkan på den totala ekonomiska bilden. Likaså påverkar antalet hemmavarande barn din betalningsförmåga och bedöms därefter, eftersom barn innebär en högre ekonomisk belastning.
 • Tidigare utmätningar som gjorts av Kronofogden, där varje försök till utmätning resulterat i en betalningsanmärkning.

Vad är UC-score?

UC-score är ett sätt för Upplysningscentralen att mäta din kreditvärdighet. Det här måttet används för både privatpersoner, företag och verksamheter och visar förmågan att kunna betala räkningar i tid. Det här är uppgifter som långivare använder sig av för att bedöma risken med att låta dig ta ett lån, eftersom alla förstås är måna om att kunna få tillbaka sina pengar.

Vad är ett bra UC-score?

UC-score använder sig av en skala från 0 – 999, där det gäller att ha ett så högt värde som möjligt för att anses ha bra kreditvärdighet. Det här avgör i sin tur dina möjligheter att bli beviljad krediter i samband med en låneansökan. Samtidigt påverkar informationen den ränteprocentsats du kan få på dina lån, där en hög kreditvärdighet möjliggör lägre ränta.

Hur uppstår UC-förfrågningar?

Om du är slarvig med att betala eller inte har möjlighet att betala en vara eller tjänst gör företaget som du är skyldig pengar många gånger en kreditupplysning på dig. En kreditupplysning görs även om du köper på avbetalning, lånar pengar eller helt enkelt skapar en ny företag/kund-relation i största allmänhet där företaget bakom är intresserad av hur din ekonomi ser ut.

Om du har många förfrågningar kan det tyda på att du har en ovana att inte betala dina räkningar. Det kan även skvallra om att du har öfr vana att låna på kredit alldeles för ofta och därför ses som en kund som ger företaget en större risk.

Hur länge ligger UC-förfrågningar kvar?

Det finns regler för hur länge uppgifterna om kreditupplysningar med mera får ligga kvar hos UC. Trots allt kan många UC-förfrågningar göra att det kan vara svårt att bli beviljad ett lån enbart av den anledningen, så därför tas de bort efter en tid. En kreditupplysning finns kvar i systemet i ett år från det att en förfrågan gjorts.

När försvinner en betalningsanmärkning hos UC?

En betalningsanmärkning hos en privatperson försvinner efter 3 år och för företag efter 5 år. Du som privatperson kan dock se till att din betalningsanmärkning omfattas av sekretess ifall det är första gången. Detta gör du genom att betala av din skuld direkt brevet från Kronofogden skickas hem till dig. Du kan läsa mer om detta på Kronofogdens webbplats.

Vad är mitt UC-score?

Det kan vara mycket användbart på flera sätt att känna till sin egen UC-score. På kreditkollen.se har du möjlighet att få uppgifter om din bedömda kreditvärdighet, så att du kan få en bättre koll över dina finansiella möjligheter. Det här låter dig sätta upp egna mål för att förbättra din egen kreditvärdighet över tiden och på så sätt utmana dig själv. Du ser också vilka uppgifter om inkomst som finns registrerade på dig, om du har några lån samt om du har några anmärkningar.

Varför upptäcktes min betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning syns alltid oavsett vilket kreditupplysningsföretag som används. Det beror på att denna information hämtas från Kronofogden, inte från UC.

Finns det nackdelar med att låna utan UC?

Du bör vara uppmärksam på att de flesta långivare, men inte alla, som inte tar UC erbjuder högkostnadskrediter.

Alternativa kreditupplysningsföretag är starkt förknippat med SMS lån vilket leder till risk för ogenomtänkta impulsköp. Detta kan i sin tur leda till att kostnaderna skenar iväg i onödan om du gör ett impulsköp som du inte har råd att betala tillbaka inom rimlig tid.

Att låna höga belopp utan UC är alltid en nackdel om det är en högkostnadskredit, men det är som sagt inte kreditupplysningstjänsten i sig som är problemet.