Nyheter och bloggat

Här hittar du nyheter och saker vi bloggat om som berör sms-lån och konsumentkrediter. Den här avdelningen har i samband med redesign genomgått vissa förändringar men det kommer snart upp fler artiklar.

Svenskt kreditregister - vägen framåt mot överskuldsättning?

Överskuldsättning (dvs. att inte kunna hantera sina skulder) är ett samhällsekonomiskt problem. Det är även ett problem som riksdagen under lång tid försökt hitta lösningar på. Detta bland annat genom att införa amorteringskrav på bolån samt begränsa snabblånens struktur.

Samtidigt kvarstår problemet och allt fler aktörer efterfrågar ett nationellt kreditregister. Ett liknande register finns redan i Norge och i en utvärdering påvisas goda resultat med bland annat betydligt färre inkassokrav.

Vad är white labels?

I lånebranschen finns det många s.k. white labels som är en tjänst som marknadsförs med en annan etikett.

I den här artikeln får du en utförligare förklaring om vad det innebär.

Liberalerna vill ha hårdare regler – för lån som inte existerar

I början av oktober 2020 lämnade Lina Nordqvist (L) in en motion vars mål anges vara att skapa ”skärpta regler för sms-lån och andra lån utan säkerhet”. Hennes intention att ”skydda utsatta människor” är säkert god – men med ett flertal faktafel och syftningsfel är frågan om hon verkligen är insatt i den lag hon anser ska ändras.

Alla sms-lån förtjänar inte sms-lånets rykte

En nygammal artikel som förklarar problemet med att kalla alla lån utan säkerhet för sms-lån.

Den ger en insikt i vilket som var det största problemet med sms-lån och vad det var som till slut tvingade fram lagen om högkostnadskrediter med begränsad ränta, räntetak och förbud mot fler förlängningar än en.

Effektiv ränta på 49 kvadriljarder procent okej för staten

En lekfull provokativ artikel som ger perspektiv på effektiv ränta och kapitalkostnad och tar Transportsyrelsens hutlösa påminnelseavgift som exempel: hur skulle det se ut om vi räknade på den som man gör med sms-lån?

Här får du svaret: den skulle inte framstå i god dager.

Aftonbladet är övertaggad på sms-lån

För att underlätta för läsarna använder de flesta tidningar ”taggar” som gör att man kan klicka sig vidare till ämnen som artikeln handlar om. En artikel om olika lån kan exempelvis vara taggad med sms-lån, privatlån och privatekonomi. Men ibland går taggningen kanske lite väl fort. Eller har Aftonbladet någon tanke bakom att tagga artiklar med ”sms-lån” trots att de uppenbarligen inte handlar om det?

Resan till toppen inom sms-lån

Den här artikeln förklarar hur SmslånOnline.se uppstod och vad tanken var från första början: rent spel, ärliga intentioner, transparens, korrekt information och lite finurlighet – i en bransch vid en tidpunkt där ärlighet inte stod högst upp på schemat. Saker såg nämligen mycket värre ut 2013 än vad det gör idag. Dagens lån har inte bara blivit billigare via nya lagar – jämförelsesajterna är hårdare hållna och det krävs -med vissa undantag – mer för att få resultat.

15M kr påminnelseavgifter för Transportstyrelsen – per månad!

Sedan trängselskatten infördes har Transportstyrelsen fått in över 1 miljard kronor – bara i tilläggsavgifter (påminnelseavgifter). Det är en hårt kritiserad avgift som knappast fick bättre rykte efter att myndigheten valde att skicka ut fakturor via digitala brevlådan Kivra.

Finansiella tjänster flyttar till nätet - hur påverkas du?

Idag lever vi i en allt mer databeroende värld som har revolutionerats av de mobila enheternas (smarttelefoner och surfplattor) frammarsch under 2000-talet. En historisk omvandling av samhället tar plats, då databehandling och de digitala medierna ytterligare sammanställs och slutligen suddar ut skiljelinjer som finns mellan det fysiska och online-världen. Tro inte på mig, tro på Google som gjorde nyligen en undersökning om människors attityder mot sina telefoner och kom fram till att majoriteten skulle ge upp choklad och öl istället för sina mobiltelefoner.

Där blev Klarna dyrare än snabblånet

När en produkt köps genom en E-butik sker detta idag extremt ofta med betalningslösning från ett större kreditföretag. En av de största är Klarna men de är knappast ensamma. När betalningsalternativ väljs kan man välja att betala allt på en gång eller delbetala över en viss period. Med låg månadsbetalning kan det vara lockande med delbetalning – men smakar det så kostar det.

SmslånOnline.se Logo
Next Lead Sweden AB Logo
Org/Moms nr. 556497-6735 / SE556497673501
Adress Manhemsgatan 3, 93134, Skellefteå
Epost info@nextleadswedenab.se