Aasa Kredit smslån – ska vi skratta, gråta eller avvakta?

Brist på tydlighet i kombination med ett okänt varumärke och höga priser brukar vara det främsta skälet till att recensioner av nya smslån ibland dröjer. Tydlighet är inget ovanligt, även etablerade företag är mer eller mindre ofta otydliga i varierande grad. Men – som ny aktör har du inte råd att vara så otydlig som Aasa Kredit, vare sig det är av misstag eller p.g.a. översättningsmissar. Aasa Kredit är nämligen så otydliga att det blir stor humor.

Aasa Kredit - ska man skratta, gråta eller avvakta?Hur otydlig är ”normalt”?

Ett utelämnat organisationsnummer. Händer. Leder till tanken: ”Har de något att dölja?” vilket kräver mer arbete direkt. Är företaget seriöst?

Inga öppettider till kundtjänst. Främst irriterande. Bryr sig företaget inte om sina kunder? Går det så dåligt för dem att de inte har råd med kundtjänst?

Långivare med all  information dold bakom ett inloggningsformulär. Sjukt. Irriterande.

Utelämnad effektiv ränta. Visst – effektiv ränta säger inte mycket om kostnaden för kortsiktiga lån, men den skvallrar om lånets aggressivitet och ger en liten hint om vad som händer om du inte betalar tillbaka ett kortsiktigt smslån i tid. Se artikeln ”se upp med förlängningsavgifter”. Många slarvar med effektiv ränta, men väldigt få struntar helt i den och det finns alltid som minst ett eller flera exempel. Om vi kan redovisa effektiv ränta för alla företag (vissa mer problematiska)  kanske företagen ändå kunde bli bättre på att redovisa sina egna effektiva räntor?

Det var exempel på normala små otydligheter som förekommer mer eller mindre hela tiden. Sammantaget  är det frustrerande, men om man ser varje problem för sig så är det troligtvis  inte skäl för att företaget ska kastas på skräphögen per automatik.

Hur otydliga är då Aasa Kredit?

Till saken hör att Aasa Kredit egentligen inte skulle behöva framställas som sämre än andra rent produktmässigt om man enbart ser till vad ett smslån kostar i genomsnitt. Egentligen skulle de t.o.m kunna vara ett något billigare alternativ än många andra – iallafall om du behöver pengarna en längre stund och lånar ett större belopp. Löptiderna är 6 till 24 månader. Lånebeloppen 10 000 till 30 000 kronor.

Men: som ny aktör på en konkurrensutsatt marknad duger det helt inte att vara så otydlig som Aasa Kredit. Vi ser humorn i detta, kanske inte Aasa… men – det finns alltid en chans till upprättelse med tiden.

Problemen

  1. Aasa kredit har som många andra en prisslider där du kan välja lånebelopp och sedan se kostnaden för lånet. Den är dock väldigt kryptiskt formulerad. Ex: en sökning på 20 000 kronor med löptid 12 månaden berättar för oss att första månadsbetalningen kommer att vara 2289 kronor med tillägget ”nästa betalning kommer att vara lägre”. Inga mer uppgifter så – varken årsränta eller effektiv ränta. Kanske inte helt optimalt om målet är att inge förtroende. Bättre hade då varit att berätta att det lån som erbjuds använder rak amortering och ange årsaräntor samt effektiv ränta. Rak amortering är en något ovanligare form av amortering, iallafall för konsumtionslån,  eftersom månadsbetalningen ändras över tid.  Rak amortering har dock den fördelen att det faktiskt blir något billigare. Men näpps. Ingen sådan information. Och varken information om årsränta eller  effektiv ränta. Med hjälp av vår egen lånekalkylator för rak amortering räknar vi ut att de effektiva räntorna ligger mellan cirka 45.91% och 88.71%.
  2. Villkoren är minst sagt kryptiska. Här får du veta att för att bli beviljad ett lån måste du ha ”en stadig inkomst” (En stadig inkomst säger du? hur mycket?)  och ”ett aktivt bankkonto” (no shit?). Dessa villkor avslutas med det lustiga ”Aasa Kredit Svenska erbjuder lån till kunder som inte förekommer i kreditupplysningen UCs register”. Betydelsen av detta, om man läser det bokstavligt, är att om du exempelvis jobbat och deklarerat och därmed har en inkomst så får du INTE låna hos Aasa Kredit. Vad de egentligen menar är nog att du inte får ha en betalningsanmärkning eller skuldsaldo hos Kronofogden för att få lånet beviljat. Vad som egentligen gäller tja – om det tvista de lärde…
  3. Nu kanske du tycker att jag är för hård mot Aasa Kredit. Och visst – lite kanske MEN:  förtroendet ökar inte av att de valt att benämna uppläggningsavgift som ”lånets regleringsprovision” (490 kronor, dyrt) och avi-avgift – en DYR sådan, som ”kontoförvaltningsavgift (90 kronor per månad).  Formuleringarna här får en att börja fundera på om målet är att dölja kostnaderna och göra det svårare för låntagaren att förstå vad det är som de skriver under. Förtroendet ökar inte heller med rubriken ”Aasa KredYt Svenska”.
  4. Finalen måste ju nästan vara när vi går in på sidan ”Om oss” och läser den smått underbara omkastningen av orden om företaget: ”Aasa Kredit Svenska AB är en del av Luxemburg som är baserat i Supernova. Vi finns i Finland och Polen.

Med tanke på hur saker formuleras så verkar korrekt översättning vara det största egentliga problemet med Aasa Kredit. Förutsatt att man då försöker visa någon slags god vilja vid bedömningen. Och det är då finalen kommer:

”Aasa Kredit Svenska, ett företag med svenska rötter, har varit verksam på den svenska marknaden sedan 2012.”

Ridå.

Summering
Aasa Kredit smslån - Ska man skratta, gråta eller avvakta?
Artikel
Aasa Kredit smslån - Ska man skratta, gråta eller avvakta?
Beskrivning
Otydlighet i all ära. Vissa långivare är otydligare än andra.
Författare
Publicerat av
SmslånOnline.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *