SmslånOnline.se - Bästa sättet att jämföra sms-lån

Aftonbladet är övertaggad på sms-lån

För att underlätta för läsarna använder de flesta tidningar ”taggar” som gör att man kan klicka sig vidare till ämnen som artikeln handlar om. En artikel om olika lån kan exempelvis vara taggad med sms-lån, privatlån och privatekonomi. Men ibland går taggningen kanske lite väl fort. Eller har Aftonbladet någon tanke bakom att tagga artiklar med ”sms-lån” trots att de uppenbarligen inte handlar om det?

Ämne taggat som smslånÄr bankverksamhet synonymt med pengatvätt? I vissa fall finns ett samband men Aftonbladet väljer inte att ”tagga” varje artikel om banker med ordet pengatvätt. Enbart de som verkligen handlar om det.
Är spelberoende synonymt med sms-lån? I vissa fall finns ett samband men här väljer däremot Aftonbladet att inte göra en lika tydlig distinktion kring artiklarnas ämne. De väljer nämligen att tagga artiklar med ”Sms-lån” trots att artikeln inte handlar om lån eller ens har ordet ”lån” med en enda gång i texten.
Ett misstag? Troligtvis inte eftersom det är något som återkommer i de två senaste artiklarna som taggats med ”sms-lån”

Stödlinje kräver varningstext på speltexter

Den andra april 2019 publicerade Aftonbladet nyheten ”Stödlinje kräver varningstexter på spelsajt”. Idén är inte helt fel då det idag finns varningstext på cigaretter och snus. Det finns även en forskning som visar att varningstexter på sms-lån eventuellt skulle ge en positiv effekt.
Med tanke på att nästan 20 % fler kontaktade Stödlinjen under 2018 mot 2017 är det ett växande problem i samhället. Med den extremt större mängden av spelreklam sedan nyår (efter nya spellagen) kommer knappast Stödlinjen få färre som kontaktar dem under 2019.
Artikeln handlar bland annat om hur offensiv spelreklamen är, att kommunerna allt mer intresserar sig för att hjälpa människor i spelmissbruk och hur den nya spellagen är utformad.
Men det står inget om att låna pengar. Ordet ”låna” nämns aldrig. Därmed inte heller sms-lån. Men Aftonbladet har uppenbarligen dragit en egen slutsats. Är det spelmissbruk så är det sms-lån med i bilden. För de har taggat denna artikel med just sms-lån.
Taggade ämnesord

Men det kanske var ett misstag?

Den näst senaste artikeln under samma taggning är ”Naivt att släppa loss spelbolagen”. Här nämns i alla fall smslån.

Tillgången till snabba sms-lån gör allting värre – särskilt när man snabbt vill vinna tillbaka det man förlorat. Med förlusterna kommer skam, ångest, bråk om pengar i familjen och kanske alkoholproblem. Ibland kan behovet av snabba pengar ge upphov till kriminalitet.

Orden nämns EN gång på 700 ord. Inte i en längre utläggning om lån utan som en kort kommentar. Detta i en debattartikel som bland lägger fokus på att Folkhälsomyndigheten ”varnar för otillräcklig reglering kan leda till ökade spelproblem”. En artikel skriven av en vänsterpartist.
Taggade ämnesord 2
Självklart gör tillgången till sms-lån allting värre – i likhet med att tillgången till andra lån gör saken värre. Man ska aldrig låna till spel, oavsett låneform.
Men Aftonbladet verkar dragit sin egen slutsats. Personer som är spelberoende lånar pengar till att spela. De lånar pengar via sms-lån. Eftersom pengarna går till spelandet bör artiklar om spelberoende taggas med ”sms-lån”. Det är alltså relevant vad pengarna går till. Men det verkar det inte vara för alla banker…

Använda lånade pengar till spel?

Ett flertal låneföretag och jämförelsesidor inom lån skriver uttryckligen att man inte bör låna till spel. Flera spelbolag nämner det även på sina sidor om ansvarsfullt spelande och i deras Självtester. Men det finns även banker som väljer en annan approach. Kanske är det dags för Aftonbladet att tagga Handelsbanken varje gång som de skriver om spelberoende.
” När Lukas spelade som mest strömmade fyra miljoner kronor i månaden från hans bankkonto. Alla andra banker stängde av Lukas – men inte Handelsbanken.”  Aftonbladet 2018-10-14
Varför agerade inte Handelsbanken som de andra? Mats Olsson på bankens pressavdelning förklarade till Aftonbladet att:
Citat från Handelsbanken
En kommentar som fått skarp kritik (vilket är lätt att förstå) och som banken sedan tagit avstånd från. Till Aftonbladets favör ska sägas att de lyckades bättre med taggningen denna gång. De skriver inte om sms-lån och taggar därmed inte sms-lån. Men det kanske var ett undantag…
Taggade ämnesord 3