Smslån Online

Byta bank

Att byta bank innebär främst att vardagstjänster flyttas över till en ny bank. Det är bland annat in- och utbetalningar samt överföringar. En flytt som generellt tar tre till fem arbetsdagar.
Självklart kan även bolån, kreditkort och sparande flyttas men det finns inget krav på det. Med olika fördelar hos olika banker väljer allt fler att ha en bank för löpande transaktioner och andra banker för lån, sparande osv.

Vi presenterar hur du enkelt byter bank. En process som inte tar lång tid och som både kan spara pengar och skapa mer flexibla lösningar.

Byta bank

Byta bank – I tre steg

Att byta bank tar 3 – 5 arbetsdagar. Har du aktier eller fonder kan det ta några dagar extra men generellt ger nya banken all hjälp som behövs för att flytten ska gå så smidigt som möjligt.

1. Skapa konto hos nya banken

1.1 Kontakta nya banken

Ansök om att starta upp personkonto på den nya banken. De flesta vill även ha ett bankkort kopplat till kontot. Ofta finns färdiga paket med de vanligaste banktjänsterna så som kort, konto och betalningsmöjlighet. Så fort kontot är öppnat kan du föra över pengar hit från ditt tidigare konto.

Ta med kontoutdrag för de senaste 13 månaderna samt årsbesked när konto ska öppnas. På dessa utdrag kan nya banken se vilka regelbundna insättningar som skett samt eventuella stående överföringar.

1.2. Ansök om att flytta lån

Vill du ha alla tjänster (lån, sparande, transaktionskonto, kort m.m.) hos en och samma bank? I så fall är det bäst att först ansöka om att flytta lånet till nya banken. Om du får nekande svar på låneansökan kanske inte bankbyte längre är aktuellt.

1. 3. E-fakturor och överföringar

Notera vilka företag du får E-fakturor från eftersom du måste aktivera detta på nytt hos nya banken. Stoppa eventuella överföringar och notera dessa. Lägg upp de från nya kontot du nyss skapat. Det kan exempelvis gällande månadssparande.

Det är enklast om bankbyte sker i början av en månad. Detta utifrån att lön, bidrag och andra inbetalningar generellt sker i slutet av månaden. De flesta betalar även sina räkningar i samband med detta. Därmed finns tid att få igång nya konton, överföringar och autogiron innan nästa betalning ska ske.

Det kan även vara en fördel att öppna konto hos nya banken och se till att alla tjänster fungerar innan konton, kort m.m. sägs upp hos tidigare bank. Detta för att inte stå utan fungerande bankkort. Just bankkort tar ofta några dagar extra att aktivera eftersom kort och kod aldrig skickas ut samtidigt.

Har du bunden ränta på bolånet kan det bli dyrt att flytta det till nya banken. Flytt av dessa lån innebär en avgift (ränteskillnadsersättning). Men du kan du alltid flytta resterande tjänster i ett första steg och sedan flytta bolånet när bindningstiden löpt ut.

Det finns en fördel att spara ner E-fakturor, transaktionshistorik senaste året och eventuella överföringar. Skulle frågor uppstå kring betalningar eller överföringar blir det enklare att se detta då all historik försvinner vid bankbyte.

2.  Säg upp tidigare bank

När allt fungerar hos din nya bank är det dags att stänga ner konton och engagemang hos din tidigare bank.

2.1. Nya banken säger upp tidigare engagemang

Ge din nya bank ett avslutningsuppdrag (skriftligt) som innebär att de får rätten att säga upp ditt engagemang i din gamla bank. All kommunikation kommer ske bankerna mellan. Banken kommer därmed kontakta dig om de behöver mer information för att genomföra flytten.

Kontrollera vilka tjänster du idag har hos banken och vad du därmed vill säga upp och flytta. Bankföreningen anger att man kan kontrollera följande: Finns flera kontohavare, kort, kontokredit, autogiron, E-fakturor, lån, VP-depå, IPS, bankfack, paketlösningar, fondsparande?

2.2. Flytt av bolån och värdepapper

Har du bolån och/eller värdepapper som ska flyttas kommer nya banken att hjälpa till med denna flytt. Detta i likhet med hur de agerar för att avsluta konton och överföra pengar till ditt nya konto.

I detta fall behöver du spara avräkningsnotor och alla anskaffningsvärden. Det är inget som förs över till nya banken.

3. Efter bytet

3.1. Informera om nytt bankkonto

Ange att du fått nytt kontonummer till bland annat arbetsgivare, Försäkringskassan, CSN och Skatteverket.

3.2. Autgiro

Har du autogiro kan nya banken hjälpa dig att överföra dessa till nya kontot.

3.3. E-faktura

Tar du emot E-fakturor behöver dessa aktivera på nytt hos din nya bank. Det är orsaken att du i ett tidigare skede skrivit ner vilka företag du får E-faktura från.

3. 4. Dispositionsrätt

Har någon haft dispositionsrätt över ditt konto kan även detta behöva skapas hos nya banken. Det brukar vara relativt enkelt tack vare signering med Bank-ID.

3.5. Swish

Swish kommer automatiskt att sluta fungera när konton sägs upp hos tidigare bank. Därmed behöver du aktivera tjänsten hos nya banken.

3.6. E-legitimation

En E-legitimation kommer att gälla även om du byter bank. Men enklast är att avanmäla detta och därefter aktivera det på nya banken. Därmed blir det enklare att hantera inställningar och aktivering.

Varför byta bank?

  • Dålig service

En orsak till bankbyte kan vara dålig service, kundsupport eller att man inte får tillgång till alla tjänster som önskas.

  • Du vill inte gynna vissa banker

När Swedbank misstänktes för penningtvätt var det flera kunder som valde att byta till annan bank. En orsak kan alltså vara att du inte vill gynna en speciell bank pga. höga arvoden, penningtvätt osv.

  • Kan ge lägre bolåneränta

Banker ger i vissa fall lägre ränta om kunden har flera olika tjänster hos dem. Genom att flytta över lönekonto och sparande kan därmed bolåneräntan pressas något vilket kan göra stor besparing på räntekostnaden.

  • En lokal bank önskas

Många banker skär ner på antalet bankkontor samtidigt som vissa personer vill kunna gå till banken och träffa en bankman. Om du flyttar, eller om bankkontor läggs ner, kan bankbyte därmed bli aktuellt.

Flytta lånen är inte bankbyte

När man talar om att byta bank är det framförallt flytt av transaktionskonto som menas. Med andra ord att du använder den nya banken till att betala räkningar, föra över pengar till sparande samt får lön och bidrag till dessa konton.

Att flytta ett lån, för att få bättre ränta, är alltså inte samma sak som att ”byta bank”. Att exempelvis flytta ett lån är extremt lätt. Ansök om flytt av bolån/privatlån hos den nya banken och ange var lånet finns idag. De sköter sedan resten. Flytt av transaktionskonto kräver däremot något mer av dig genom att du bland annat måste aktivera E-fakturor, swish och överföringar samt meddela arbetsgivaren om nytt konto.

Frågor och Svar

Kan jag flytta bolånet utan att byta bank på lönekonto?

Ja, det är en fördel att flytta bolån eller privatlån om du får bättre ränta hos en annan bank. Det är mycket enkelt och genomförs av den nya banken på några dagar. Det som då sker är att du tecknar ett nytt lån hos dem som sedan används för att lösa det gamla lånet. Denna transaktion hjälper banken till med så att de med säkerhet vet att pengarna används till detta ändamål.

Vad händer om någon överför pengar till mitt gamla konto?

Betalningar till kontonummer som inte är aktiva kommer återbetalas automatiskt. Är det inom samma bank stoppas de oftast redan när de försöker genomföras och ett meddelande ges. (internetbank).

Behöver jag ändra något för PG/BG-inbetalningar?

Nämn till din nya bank att du tar emot dessa inbetalningar så hjälper de dig att lösa detta.

Kostar det att byta bank?

Nej, bankerna tar inte någon avgift för att du ska bli kund hos dem eller för den hjälp de bistår med vid flytten. Däremot kan de ha avgifter för exempelvis flytt av fonder eller aktier. Ska värdepapper flyttas bör du fråga om eventuella avgifter först.

Hur lång tid tar det?

Efter att du sagt till din nya bank att du vill flytta över tjänsterna till dem bör det ta ca tre arbetsdagar innan flytten är genomförd.

Det finns däremot vissa tjänster som tar längre tid att flytta. Det gäller exempelvis bolån, aktier, fonder och pensionssparande.

Finns det någon nackdel att byta?

Enda nackdelen är att det kan kännas lite krångligt att aktivera alla överföringar, autogiron, E-fakturor osv.

Hur gör vi om det är två kontotecknare?

Då måste bägge vara överens om flytten och bägge behöver skriva avtal med nya banken. Antingen går bägge till banken eller så lämnas fullmakt.

Måste jag ha privatkonto hos en bank för att få ha bolånet där?

Nej, en bank får aldrig kräva att andra tjänster måste tecknas för att man ska få deras bolån.

Summering
Byta bank? 3 steg som hjälper dig byta bank
Artikel
Byta bank? 3 steg som hjälper dig byta bank
Beskrivning
Vi presenterar hur du enkelt byter bank. En process som inte tar lång tid och som både kan spara pengar och skapa mer flexibla lösningar.
Författare
Publicerat av
SmslånOnline.se