SmslånOnline.se - Bästa sättet att jämföra sms-lån

Chockstatistik över sms-lån delvis felaktig

På senare tid har vi återigen matats med chockrubriker om sms-lån. Den här gången sätter vi tänderna i statistiken som visar att antalet sms-lån som går till Kronofogden ökat med 123% sedan 2007 och ger en möjlig förklaring till dessa siffror.

Graf över statistik av obetalda sms-lån

Fig. 1. Skärmdump från Kronofogdens webbplats.

Varför ökar antalet ärenden hos Kronofogden?

Anledningen är enkel. Man har lagt till  en stor grupp lånebelopp som inte tagits med i statistiken tidigare och jämfört det nuvarande antalet med det gamla. Så här.

Kronofogden snabblån statistik

Fig. 2. Skärmdump från Kronofogdens webbplats.

Självklart ökar antalet ärenden och problemen om man baserar sina slutsatser på den datan.
Man skulle kanske kunna tänka sig att större lånebelopp över 4000 kronor  inte erbjöds som snabblån förut – men det är fel:

Folkia - en återblick över lånestorlekar

Fig. 3. Skärmdump från tidigare Folkia (nu Monetti) via WaybackMachine.org, ger en återblick från 2011. Monetti har länge varit en av de största aktörerna i sms-lånebranschen.

Är de utelämnade lånebeloppen viktiga?

Direkt vi stiger utanför den tidigare gränsen 4000 kronor så hittar vi det mest sökta lånebeloppet inom sms-lån: 5000 kronor. Även 10 000 kronor är ett vanligt förekommmande belopp. För SmslånOnline.se som har många besökare som letar efter ett sms-lån ser sökvolymerna ut så här för en 30-dagars period. (den bjuder vi på, konkurrenter!).

Sökningar lånebelopp

Fig. 4. Sökvolymer SmslånOnline.se

Listan ovan är egentligen betydligt längre med variationer av beloppen ovan. Vad jag vill komma till: det är inte så konstigt att antalet blir fler när man lägger till lånebelopp som man inte tagit med tidigare. Speciellt om dessa belopp tillhör de mest efterfrågade.

Resultatet i media

….blir ungefär som vanligt.
tidningsrubrik-aftonbladet-2
Tidningsrubrik om sms-lån i DN
 
Tidningsrubrik om sms-lån SVR
tidningsrubrik-aftonbladet-2
Observera att rubrikerna är plockade från det senaste året då statistiken plockats upp.

Att ”ta parti” för sms-lån

Som vanligt är det här inte meningen att framstå som någon sorts djävulens advokat, men sms-lån är enligt mig en helt legitim tjänst om det sköts rätt. Att sprida desinformation gör att kunskapen om de faktiska problemen försvinner i mängden vilket i slutändan missgynnar seriösa aktörer. Om jag själv skulle rekommendera att leva på kredit? Inte en chans. Men man an behöver inte heller sälja sin själ för att sälja. Man bör leta efter sanningar istället för skandalrubriker. Kritik som baseras på sanningar kan nämligen åtgärdas.
Här hittar du Kronofogdens snabblånsrapport.
[Uppdatering 2016-10-10: Kronofogden har slutat sammanställa snabblånsrapporter.]