SmslånOnline.se - Bästa sättet att jämföra sms-lån

Jag struntade i att betala sms-lånet. Vad hände?

I den här bloggposten undersöker vi vad som händer om du struntar i att betala tillbaka ditt sms-lån och hur enkelt det är att ”glömma betala” på grund av bristande kommunikation från företagets sida. Är företagen så onda så att de direkt skickar dig till Kronofogden och att det närmast är deras vilja att sätta dig i skiten? Många vill påstå just detta.

OBS! Självklart ska detta inte ses som en uppmaning att dra ut på återbetalningen när du lånar pengar.

Sengångare som tar det lugn och knappast bryr sig om att betala några smslån...
I tidigare artiklar förklarade vi  matematiken bakom sms-lånens effektiva räntor och felet med att fokusera på dessa för mycket vid kritik av branschen.  Orsaken är att effektiv ränta och faktiskt kostnad är helt skilda saker för korta låneperioder. Vi visade att 3,5 miljarder procent effektiv ränta inte är mer än 100 kronor i kostnad om du lånar en tusenlapp i två dagar av din kompis och att statens påminnelseavgift på trängelskatt skulle motsvara en effektiv ränta på 49 kvadriljarder procent med samma sätt att räkna. Det är vår åsikt att sms-lån är en helt legitim tjänst förutsatt att företagen tar ordentliga kreditupplysningar på allvar.

kritik

Därför tar vi nu ett 30 dagars sms-lån, struntar i att betala till 13 dagar efter förfallodatum och ser vad som händer. Är det så illa att företaget vill få oss att glömma bort vårt lån?

Dag 1: 10 juni 2015

Lånet har beviljats, besked via sms:

Lån beviljat - besked via sms

Lånet har betalats ut, besked via mail:

Mailet innehåller fakturan, låneavtalet samt standardiserad eu-konsumentkreditinformation, med tydlig info om kostnaderviaconto-bekraftelse
Faktura med tydligt angivet förfallodatum, kostnader och betalningsuppgifter:

Viaconto faktura

Här finns även OCR-uppgifter och kostnader för att kunna förlänga ditt lån om du tycker att det blir tight med förfallodatumet i slutändan. Om förlängningsavgifter är bra eller ej kan diskuteras och jag återkommer till det.

Test av förlängning

Jag testar att förlänga lånet 7 dagar direkt bara för att se hur saker fungerar.

Viaconto förlängning sms
Nytt förfallodatum 2015-07-17 alltså.

Dag 36: 16 juli 2015

Viaconto - förfallodag imorgon

Dag 38: 18 juli 2015

Förfallodatum passerat med 1 dag.

Viaconto sms 18:e juli

Dag 41: 21 juli 2015

Förfallodatum passerat med 4 dagar.

Viaconto sms 21:a juli

Dag 42: 22 juli 2015

Förfallodatum passerat med 5 dagar.

Viaconto SMS 22 juli

Dag 45: 25 juli 2015

Förfallodatum passerat med 8 dagar.

Email som berättar att Viaconto börjar planera för att överlämna ärendet till inkasso.

”Din betalning är redan 8 dagar försenad och vi förbereder överlämnandet till inkasso. Du kan fortfarande betala och stoppa överlämnandet till inkasso. Det är viktigt för oss att kunna hitta en gemensam och positiv lösning till Ditt avtal. Därför ser vi gärna att Du vänder Dig till våra handläggare för att lösa återbetalningen eller förlängningen av Ditt lån. Har Du redan varit i kontakt med våra handläggare och kommit överens om en återbetalning eller förlängning så kan Du bortse från denna påminnelse. 

Om ärendet lämnas till inkasso, innebär det extra avgifter för Dig i form av inkassokostnader.”

Dag 49: 29 juli 2015

Förfallodatum passerat med 12 dagar.

viaconto-29-juli

Det kom även ett email:

”Ditt lån förföll redan för 12 dagar sedan och ärendet kommer tyvärr lämnas till inkasso idag. Registrerar Du en inbetalning idag, kan vi fortfarande stoppa överlämnandet.

Om Du precis har betalat är det mest sannolikt att vi ännu inte hunnit registrera Din betalning. Kontakta oss i så fall för att stoppa överlämnandet till inkasso.

Har Du redan varit i kontakt med våra handläggare och kommit överens om återbetalning eller förlängning, kan Du bortse från denna e-post. Det är dock viktigt att Du betalar enligt överenskommelsen, då inga fler påminnelser kommer att skickas ut.”

Dag 50: 30 juli 2015

Förfallodatum passerat med 13 dagar.

Viaconto sms 30 juli

Slutsats

Ett sms-lån är inget som ett seriöst företag försöker få dig att glömma bort. Här ovanför har företaget kontinuerligt kontaktat mig både via sms och mail. Möjligen även telefon men det får vi aldrig riktigt veta eftersom jag tagit för vana att aldrig svara på okända nummer. Att sms-låneföretagens kundtjänster ofta är enormt snabba har visats redan tidigare. De etablerade företagens seriositet bör till största del baseras på vilka personer som beviljas lån, sekundärt efter deras priser. Jag föreslår som sagt att du kollar igenom den här artikeln som förklarar effektiv ränta samt tittar på det här exemplet. Nästa gång någon upprörs över effektiv ränta så kommer du förmodligen att tänka ”Men… personen har ju inte ens någon aning om hur det fungerar!?”