Resan till toppen inom smslån – från idé till stor aktör

Den här artikeln förklarar hur SmslånOnline.se uppstod och vad tanken var från första början: rent spel, ärliga intentioner, transparens, korrekt information och lite finurlighet – i en bransch där ärlighet inte stod högst upp på schemat. Saker såg nämligen mycket värre ut 2013 än vad det gör idag. Dagens lån har inte bara blivit billigare – jämförelsesajterna är hårdare hållna och det krävs -med vissa undantag – mer för att få resultat.

Så började det

Den här sidan sammanfattar viktiga datum och händelser i arbetet med SmslånOnline.se. Under resan har det inte gått spikrakt uppåt, negativa saker har inträffat och sabotage har förekommit. Händelser har inträffat där jag faktiskt hade kunnat ge upp och där jag tror att många skulle ha gett upp. Den här artikeln riktar sig till skeptikern som alltid säger att saker inte går. För det finns alltid en väg, om man kämpar och det var det jag ville testa från första början.

Viktiga datum och händelser

Händelserna här nedanför är sorterade från projektets start till närmare nutid.


30 Dec 2012

Den första tanken föds. Google har uppdaterat sina algoritmer på ett sådant sätt att de blivit mycket bättre på att eliminera spam. Min åsikt är att detta öppnar upp för att faktiskt kunna stiga in och dominera segmentet om man bara vågar stå för vad man gör, göra det så öppet, rättvist och korrekt sätt som det bara är möjligt och med gott uppsåt. Det låter kanske inte så märkvärdigt, men faktum är att segmentet domineras av spam, vilseledande information och anonyma personer som enbart tänker på sin egen plånbok och inte på den som faktiskt är i en såpass akut sitation att han eller hon måste ta ett smslån. Det är inte läge att bli lurad då, så varför inte bygga något vettigt som faktiskt hjälper? Ingen har tidigare vågar satsa sitt namn och rykte genom att koppla ihop sitt namn och företag med en affiliatesajt inom smslån men jag tror på idén att göra tvärt emot alla andra. Det är ett sätt att sticka ut samtidigt som det är vad Google påstår sig vilja premiera i toppen.

Tidsmässigt är tanken perfekt tajmad med Googles utveckling. Åsikterna om projektet är en bra idé eller ej går isär bland de som har koll på hur saker fungerar i Google.


28 Jan 2013

Jag tar beslutet att starta projektet med Billigtsmslan.se (som den hette då). Utmaningen är att skapa en bra webbplats som syns inom smslån utan att bryta mot Googles riktlinjer. I korthet innebär det inga köpta länkar eller att nätverksbyggen tillåts. SmslånOnline.se ska skapa synlighet genom tydlig och korrekt information, socialt engagemang och engagerande texter och på så sätt konkurrera ut de mer spammiga alternativen. ”Mission impossible” enligt många, men samtidigt är det ju en nyhet i sig att ens försöka och våga jobba öppet med smslån och det ger en bra start. Inte utan att jag lägger ner tid på att förklara varför jag gör det, såklart, för”vad ska mamma säga?” eller kompisar i allmänhet för den delen. Men faktum är att jag nog tycker att så länge man gör sämre till bättre och håller sig till svensk lag så finns det ingen anledning att skämmas.

Det här är min absolut första post i ämnet

Tweet projektstart

8 Feb 2013

Vi är igång. Projektet har fått en flygande start och stor uppmärksamhet socialt samt fått en del bra länkar. Även om sajten ”bara” syns på plats #22 inom smslån och #24 för sms lån så har både polisen och domstolsverket(?) har varit inne på sajten. Till min förvåning är det min sajt som det bläddras i i introt på nyheterna. Ajdå. Det är då man ställer sig frågan ”gör jag allt korrekt?” en extra gång. Jag antar att de helt gillade färgerna och den glada gubben…


19 Mars 2013

Första bakslaget. Efter att ha varit uppe på position #7 för smslån så tappar sajten en massa rankings i samband med en filteruppdatering: Pandan. Den troligaste orsaken är att innehållet från bloggen dels ligger på nya serverns IP och dels på gamla sajten och att Google ser det som kopierat innehåll vilket aldrig är bra. Gör inte så, det är väldigt nervositetsframkallande. Att klanteriet kom precis i samband med Pandauppdateringen var maximal otur.


9 April 2013

Här kunde jag ha gett upp (!)Webbplatsen har tappat rankings oerhört och jag syns sämre på smslån än jag gjorde innan jag började trots att webbplatsen delats både socialt och fått naturliga länkar. Vid den här tidpunkten tyckte jag att jag hade jobbat jättehårt. Och visst, att det går sämre efter tre månaders jobb än innan är inte skoj. Den egentliga orsaken är att bloggen på SmslånOnline.se drar ner relevansen eftersom den handlar om en komplicerad mix av smslån och Internetmarknadsföring. Relevansen urlakas ju mer jag skriver alltså.

Jag bestämmer mig för att lägga projektbloggen på SimonNystrom.com. I samband med detta redirectar jag BilligtSmslan.se till SmslånOnline.se. Många tror sig se detta som ett bevis på att jag själv använder de spammetoder som jag själv dömer ut men det var aldrig fråga om något straff mot domänen. Det torde vara självklart att SmslånOnline.se klingar bättre än BilligtSmslan.se.

Här hittar du 2013:s bittraste bloggpost. Jag gillar speciellt bilden med texten ”The botten is nådd! Helt meningslöst att fortsätta när synligheten är sämre än vid projektstarten.”

Men i stora hela handlar det bara om snabba beslut, några klanterier och att ha alldeles för bråttom vilket är lätt hänt när man bara har sig själv att rapportera till.

Succé: förväntan vs verklighet

23 Maj 2013

Återfödelse.

Jag slutade blogga en stund. Det kändes inte alls kul när man fick sk*t av Google när man försökte skapa något bra. Men sanningen är ju att Google behöver tid, medan man själv tycker
att om man jobbar 150% så borde det synas direkt. Det fungerar inte så och det visste jag egentligen. Av någon anledning bortser man från det när man är mitt uppe i smeten.

Efter att Google bearbetat förändringarna är webbplatsen vid nästa filteruppdatering starkare
än aldrig förr.


7 Jun 2013

Topp 10 på smslån.


10 Jun 2013

Topp 5 på smslån.


7 Jul 2013

ETTA på smslån.

6 Aug 2013

3% av intäkterna till Barncancerfonden.
Det arbete på sajten som jag lagt ner har visat sig skapa en stark webbplats. Nu kan jag hålla mitt löfte om att ”vara lite bättre” och börjar därför skänka 3% av intäkterna till
Barncancerfonden
. Observera knepigheten med att vilja skänka pengar och göra lite nytta. Jag hade medvetet väntat med detta tills jag tog toppen eftersom jag inte ville att folk skulle tycka att jag utnyttjade Barncancerfonden för eget syfte  att nå höga positioner. Självklart var det en av de första reaktionerna iallafall. Människor alltså… Kan dock påpeka att det inte gett mig några som helst fördelar förutom glädjen att göra lite nytta.


13 Aug 2013

Google fortfarande lätt att lura.

Jag skriver om en konkurrent inom smslån som använder en teknik som av någon anledning alltid fungerar, dock utan att outa vem det handlar om. Personen har satt i system att spamma som en galning, ta toppen, bli straffad av Google, flytta till en ny webbplats och återupprepa
proceduren.


19 Aug 2013

Sabotageförsök 1.

SmslånOnline.se utsätts för ett sabotageförsök och en webbplats med tusentals p***-länkar styrs om så att den pekar mot SmslånOnline.se. Ägaren syns inte på en whois-sökning. En
”anonym” webbplats. Dock är det inte svårare att avslöja förövaren än att skicka en förfrågan till .nu som direkt skickar information om vilket företag som äger domänen. Företaget har en ägare, bevisningen och avslöjandet är ett faktum och SmslånOnline.se slår trafikrekord. Det resulterar dessutom i fler starka länkar från folk som vill stötta mig i arbetet. Så kan det gå.


27 Aug 2013

Sabotageförsök 2 mot SmslånOnline.se

Den här gången är det nästan tusen webbplatser som riktas mot webbplatsen. Med tiden blir det några tusen till. I skrivande stund ungefär 4000. Allt läggs in i Googles disavow-verktyg som ska skydda mot precis sådant här. Intressant är att min webbplats försvinner i Bing, som saknar ett vettigt verktyg som Google Disavow Tool men stannar kvar i Google. En fet känga till dig som gjorde det. Du kan läsa mer i bloggposten ”Ponera att en eventuell spammare ertappats med fingrarna i syltburken”.


Sep 2013 till 13 Mars 2014

En ny stor spamera inom smslån

Nu, och en lång tid framåt handlar mycket om att syna Google och vad som prioriteras inom smslån. Sökresultaten är fulare än någonsin och det är alltid extremspammet som cashar in medan de mer seriösa webbplatserna får stå tillbaka. En hel sektion i bloggen ägnas åt att uppmärksamma hur smutsigt allt blivit inom smslån. Lite tjatigt, samtidigt ganska intressant eftersom det är så väldigt mycket skräp som dominerar. Förhoppningen är att någon med ansvar inom sök i Google ska uppmärksamma problemet. Förutom det läggs massor av tid på webbfunktionalitet.


9 Jan 2013

En fantastisk illustratör

Jag tycker att det är fascinerande vilka talanger som finns där ute och som ibland är alldeles för billiga. I januari 2014 hittade jag av en slump en fantastiskt duktig illustratör. Kvalitén på det den här killen levererar är otrolig. Så, han får självklart ”rita lite” på SmslånOnline.se också.


14 mars 2014

Veckorna före har jag i pysslat med massor av programmering i bakgrunden som resulterar i verktyget och domänen ”
Lånesnoken.se”. Lånesnoken är en direkt konsekvens av spam och attacker mot SmslånOnline.se. Lånesnoken började som ett skämt. Jag valde namnet ”snoken” för att det myllrade av spammiga webbplatser inom lån med ”djurnamn”. Snokens mål är alltså att snoka upp dessa
webbplatser och andra nätverk. Genom att plocka alla sökresultat inom smslån, organisera gemensamma data och kombinera detta med whois-data är det enkelt att få en överblick över bl.a vilka personer som äger flest webbplatser inom smslån och hur dessa webbplatser ser ut. Faktum är att tjänsten är så pass bra att jag förmodligen kan sälja rapporter även inom andra områden som präglas av spam.

Det blev en liten skämtvideo av detta:

[yt id=”https://www.youtube.com/watch?v=r77mfUGA4cM”]

…och har du läst ända hit kan du gott kolla videon också för den är ganska rolig om jag får säga det själv. Det tyckte även de som pekades ut lite diffust… 🙂

Med det här vapnet i arsenalen blev det enklare att visa för andra hur illa spammet verkligen var. Jag skrev ett öppet mail till Googles chef över deras spambekämpningsteam där jag sammanfattade problemen i bloggposten ”Dear Mr Cutts – is this the way to get your attention?”.


8 April 2014

Svar från Matt Cutts!

Det är intressant att saker man skriver snabbt ibland flyger bäst. Jag tror inte att det öppna brevet tog mer än 1-2 timmar att skriva. Bilderna genererades enkelt via Lånesnoken.se och översättningen till skämtvideon hade jag klar sedan förut. Svaret från Matt Cutts på Twitter.

Den natten lade jag mig med 735 följare och vaknar med 30 000 följare dagen efter. Mycket spam – men ändå.


10 April 2014

Spam inom smslån elimineras. Google rensar ut det värsta spammet inom smslån.

Bffs forevö

12 April 2014

SmslånOnline.se tar toppen.SmslånOnline.se ligger i absoluta toppen inom smslån och är starkare än aldrig förr. Nu gäller det att fortsätta på den vägen och fokus kommer under en tid framåt att helt och hållet ligga på webbplatsförbättringar. Och du:

Diamanter

2019

SmslånOnline.se har varit ett till helheten sett lyckat projekt som hela tiden fortskrider. Allt tenderar dock att gå i cykler. År 2019 gjorde Google en stor s.k. core update vilket gjorde att hela spel planen ritades om återigen. Man betonade vikten av auktoritet och avsändare för finanssajter. 6 års heltidsarbete och ett bra track record vägde helt plötsligt återigen slätt mot helt nya anonyma aktörer som även våra(respekterade) konkurrenter störde sig på. SmslånOnline.se tappade däremot 95% av trafiken… Googles regler slog alltså hårdast mot den som lagt ner mest tid och bevisligen påverkat branschen under åren och gav den som jobbade mest emot Googles riktlinjer massivt mycket synlighet. Man kan ställa sig frågan hur man kan vara bäst ena dagen och sämst den andra? Då kanske Google inte har så bra koll på läget.

Nu väntar vi på nästa stora uppdatering…

Publicerad: 20 oktober 2020Uppdaterad: 25 december 2022