Smslån Online

Staten gör rekordvinst på överskuldsattas smslån

Man som lägger fingrarna i kors bakom ryggen

Statens SMS-kredit är ett av statens mest lönsamma bolag. Intäkterna kommer bland annat från smslån och över 50% av omsättningen i bolagen är ren vinst. Samtidigt som det ger ett stort tillskott i statskassan visar en utredning att ungefär 30% av intäkterna kommer från överskuldsatta personer. Skuld- och Finansieringsministern Mikael Schnebel är däremot mycket nöjd med att överskuldsattas pengar ökar på statskassan.

Artikeln är en tankelek kring vad vi säger nej till per automatik medan vi samtidigt accepterar något (minst) lika illa.

Bakgrund

Statliga SMS-kredits omsättning var under tredje kvartalet 2,2 miljarder. Ca 1,2 miljarder var ren vinst. Bara i år har det statliga SMS-låneföretaget genererat en vinst till staten på 3 miljarder.

Detta bör ställas mot de åtgärder som skett mot överskuldsättning med en satsning på enbart 195 miljoner enligt gällande budget. En liten insats med tanke på att drygt 30% av intäkterna kommer från överskuldsatta. Det visar en undersökning av Allmänna Hälsomyndigheten.

”Det är en obehagligt stor andel. Konsekvenserna kan bli katastrofala för de som drabbas, säger Inger Panisko på myndigheten.”

Undersökningen visar även att vissa låneformer, exempelvis smslån, har ännu högre siffor. Där kan det vara upp till 79% som kommer från överskuldsatta. Statens SMS-kredit har även dessa lån i sitt utbud.

Många ställer sig frågan hur staten kan håva in pengar på denna produkt samtidigt som det skapas enorma problem i andra ändan till följd av verksamheten.


Fel utveckling men rätt med vinst

Statens SMS-kredits vd, Lennart Kappräng, tycker utvecklingen går åt fel håll.

”Vi ser att allt färre lånar allt mer pengar, vi vill ha det tvärtom. Fler ska låna mindre pengar”

Bolaget säger att de inte vill ha osunda intäkter från överbelånade och skuldsatta men han förklarar även att det naturligtvis blir så när så många i Sverige tecknar eller har tecknat smslån.

Samtidigt arbetar Statens SMS-kredit med att begränsa överskuldsatthet. Andra bolag, som delvis är belägna utomlands, har liknande åtgärder. Men ingen vet hur dessa åtgärder minskar problemet.

”Vetenskapliga utvärderingar finns inte”, säger Kappräng.

Ändå menar han att det är viktigt att agera mot överskuldsattheten.

”Hållbarhet slår visserligen mot vinst, men då måste man även bevisa det” säger han med en viss kritik mot privata bolag som säger sig motverka överskuldsatthet utan att bevisa några konkreta åtgärder.

Nu verkar finansbranschen stå inför en ändring. Det verkningslösa monopol som Svenska SMS-kredit haft ska försvinna och ett licenssystem ska upprättas för att privata aktörer ska kunna vara verksamma i landet (som de redan är). ”Det är bra!” anser Kappräng. Inkomst- och budgeteringsministern Mikael Nilsson, som ansvarar för statens företag, håller med om detta. Han tycker att de guldglänsande intäkterna som staten får från SMS-företaget är mycket positiva.

”Vi har haft ett statlig alternativ och flera privata aktörer – men de har haft helt olika förutsättningar att agera”

Samtidigt säger han att det är bra att Statens SMS-kredit går med en så stor vinst, inte minst när marknaden ska förändras.

”Nu sker en omreglering och det är mycket viktigt för marknaden”

De enorma vinster som SMS-kredit gör ser han inte som några större problem. Vinsten kan helt enkelt motiveras av de åtgärder som sätts in mot överskuldsatthet.

”Vi ska vara tacksamma för den stora vinsten och att pengarna går till staten”

Men av de 1,2 miljarder i vinst som sms-lånen skapar går bara en liten skärva till att motverka överskuldsatthet. En siffra som även minskat sedan tidigare år. Inger Panisko pekar även på att pengarna distribueras på fel sätt.

”Pengarna från låneföretaget går till olika statsbidrag som sedan gåt ut till organisationer och kunskapsstöd. Men det landar på kommuner och olika landsting att hantera problemet med överskuldsatta. Här saknas det enorma resurser. Det är exempelvis bara 10% av kommunerna som har speciella åtgärder mot detta”


Fake News! Eller Wake Up News?

Artikeln ovan skulle kunna klassas som fake news. Det finns nämligen en hel del fakta som är totalt felaktigt.

Namn/Företag och ministrar – Varken Allmänna Hälsomyndigheten finns eller Inkomst- och budgetminister. De som söker efter Statens SMS-kredit i Allabolag kommer inte heller att få någon träff.

Utlåning – Staten bedriver inte heller någon utlåning av smslån. Inte oväntat då de via flera olika nya lagar vill begränsa denna låneform.

Större andel – Smslån står som inte ansvarig för 79% av de skulder som leder till överskuldsatthet. I utredningen om ny snabblånelag (s 169) går det att läsa att:

Konsumentkreditinstitut som lämnar fristående krediter, men som inte av utredningen betraktas som snabblånebolag, lämnar en lika stor andel ansökningar om betalningsförelägganden, om man sätter dessa i relation till antalet beviljade krediter, som snabblånebolagen” (s.167)”

Men sanningen är…

Visst skulle många bli upprörda om staten valde att lansera Statens SMS-kredit och förklara att detta sker för att få in pengar till statskassan? Hur skulle media, om till 99% skriver negativa artiklar om sms-lån,  reagera om staten valde att erbjuda lånen?

Ändå accepteras det att staten driver ett företag där minst 30% av vinsten kommer från personer som inte borde accepteras som kunder. I vissa fall, beroende på produkt, är procentsatsen hela 78%.

Läs artikeln ovan igen och byt ut Statens SMS-Kredit mot ”Svenska Spel”, överskuldsatta mot ”spelmissbruk” och namnen till gällande ministrar och Svenska spels VD. Då presenteras sanningen. Eller läs artikeln i originalursprung här.

Boktips till jullovet

Spelmarknaden ger staten stora vinster, samtidigt som det ofta är svårt för spelberoende att få hjälp.Spela Lagom – Hur drömmen om snabba pengar gjorde Sverige spelberoende” ger en historisk förklaring till Svenska Spels dubbelmoral.

Ett räntetak för snabblån och andra åtgärder för att minska risken att konsumenter tar dyra lån som de sedan inte har råd att betala tillbaka – det är förslag som presenteras i utredningen. Stärkt konsumentskydd på marknaden för högskostnadskrediter. SOU 2016:68. Betänkande från Utredningen om vissa konsumentkrediter” – ger en inblick i utredningen som ligger till grund för kommande smslånelag.

Summering
Staten gör rekordvinst på överskuldsattas smslån
Artikel
Staten gör rekordvinst på överskuldsattas smslån
Beskrivning
Vi accepterar att staten driver ett företag där minst 30% av vinsten kommer från personer som inte borde accepteras som kunder. Hur vore det om det istället vore smslån?
Författare
Publicerat av
SmslånOnline.se