Vad är white labels?

Kanske du har hört talas om så kallade white labels? De senaste åren har antalet white labels-aktörer blivit allt fler och lösningarna likaså.

Det här är white labels

Många gånger talar man om white labels när det handlar om lån eller nätcasinon men det är även vanligt förekommande inom andra delar av näringslivet.

Exempel: Ett företag A, exempelvis låneförmedlaren Freedom Finance, kan växa sig större genom att skapa eller använda andra varumärken baserade på grundtjänsten. De kan även upplåta möjligheten till andra företag (B) och deras varumärken att använda sig av deras tjänst.

Ett enklare exempel: Om du tar bort färgen på en Coca Cola-burk och klistrar dit etiketten ”Farfars Styrkedryck” har du skapat ett slags white label. Det är knappast tillåtet men det förklarar principen.

White Label

Anledning till white label-lösningar

Vad är då anledningen bakom utvecklingen av white labels? Finns det inte tillräckligt med privatlån? Förvisso gör det det, men eftersom fler och fler väljer att ta smålån, privatlån eller blancolån till olika syften, finns det många aktörer som ser sin chans till en bättre och strategisk marknadsföring genom att erbjuda ”nya” produkter. Den uppvisade produkten med nytt namn marknadsför samtidigt det stora företaget bakom och visar upp sitt samarbete på ett tydligt sätt.

White labels är ett sätt att sticka ut som en nisch och vinna mark gentemot konkurrenterna. Eftersom den ursprungliga tjänsten redan fått licens från Finansinspektionen behöver de inga ytterligare tillstånd att ge sina produkter ett nytt ansikte. På så sätt utökar de sin utlåning genom att ta hjälp av andra varumärken.

Att använda sig av en white label är med andra ord ett litet latmansgöra och är betydligt enklare än att sätta uppen tjänst eller tillverka en vara själv.

Exempel på white labels

Några exempel på white labels är Arcadia Finans samt Pengino som är white labels till Freedom Finance eller Zmarta. Man kan säga att de erbjuder samma produkt men med en ny utsida och hemsida, dels för att ge ett fräschare intryck av något nytt men samtidigt för att få kunden att känna sig trygg i och med att det är en känd låneförmedlare som står bakom tjänsten och som redan har tillstånd från Finansinspektionen att förmedla lån.

Ytterligare några exempel på white labels

Andra branscher som använder sig av white labels

White labels är stora inom lån men det förekommer även i andra branscher. En bransch där det är övervägande är inom elektronikutveckling av hårdvaror som TV-apparater och webbappar. Det kan till exempel röra sig om att det ena företaget inte har tillgång till fabriker för tillverkningsprocessen medan ett annat företag har det. Dock har de rätt strategi gällande marknadsföring och ett ansikte utåt som det andra företaget kan använda sig av. De båda företagen tar då hjälp av varandra och det uppstår en win-win situation.

Publicerad: 28 oktober 2020Uppdaterad: 28 oktober 2020
Författare: Simon Nyström
Simon Nyström

Heltidsarbete med konsumentkrediter sedan 2013. Skapare av SmslånOnline.se och grundare av Next Lead Sweden AB.

SmslånOnline.se Logo
Next Lead Sweden AB Logo
Org/Moms nr. 556497-6735 / SE556497673501
Adress Manhemsgatan 3, 93134, Skellefteå
Epost info@nextleadswedenab.se