Smslån Online

P2P-utlåning

Ett allt vanligare fenomen på den svenska lånemarknaden är det som kallas för P2P-lån. Här lär du dig mer om vad det egentligen innebär och hur du själv kan spara pengar på att andra tar smslån.

Vad menas med P2P-utlåning?

P:et står för ”peer” och uttrycket betyder ”peer-to-peer”, alltså "person till person". För ett vanligt smslån lånar du från ett företag som tar både risken och förtjänsterna av utlåningen. Med P2P-utlåning är det istället privatpersoner som står för kapitalet som sedan lånas ut. Förutom lånebeloppet får privatpersonen även räntan från lånet när det betalas tillbaka. Savelend är ett exempel på ett företag som använder sig av P2P.

Innebär det någon skillnad om jag vill låna?

För dig som vill låna spelar det inte så stor roll. Ansökningsprocessen är väldigt lik den du har hos en vanlig kreditförmedlare och den totala kostnaden liknar den för vanliga smslån, t.o.m något högre hos de företag vi jämfört. Detta är dock något som rimligtvis borde kunna variera.

Eftersom företagen är beroende av att privatpersoner har pengar insatta på kontona för att kunna bevilja ett lån är insatt kapital något som kan påverka hur snabbt lånet betalas ut.

Jämfört med en vanlig bank är avkastningen ganska mycket högre, upp mot 20% på årsbasis på det kapital du sätter in som ”sparare” hos dessa bolag.

Låna ut pengar - så fungerar det

För att låna ut pengar börjar du med att registrera ett konto. Därefter gör du en insättning till företagets klientmedelskonto enligt de instruktioner som ges. Detta är viktigt eftersom det betyder att pengarna aldrig kommer i Savelends ägo. Pengarna som du sätter in omfattas dessutom av insättningsgarantin hos banken där klientmedelskontot finns.

När pengarna väl är insatta på kontot så finns det en kö för utlåning. När någon ansöker om lån och beviljas det så tas pengar från flera olika sparare för att sprida ut riskerna. I första hand försöker man ta 50 kr från varje person och när det lånet betalas tillbaka så får du 10% i ränta (för ett lån på 30 dagar) på den summan, alltså 5 kr. Efter det lånas pengarna ut igen om du inte väljer att stoppa utlåningen.

Finns det risk för förluster?

Det som är viktigt att veta är att risken för kreditförluster även den tas av den som sätter in pengarna. En konstaterad kreditförlust, dvs om en person inte betalar tillbaka efter att det har gått en tid hos kronofogden och alla andra försök att få tillbaka pengarna har misslyckats, delas mellan alla sparare som har kapital hos företaget vid tidpunkten för förlusten. Kreditförlusterna hos de företag som sysslar med denna typ av utlåning ligger historiskt sett på mellan 1% och 3% per.

När man vill ta ut sina pengar gör du precis som hos din vanliga bank och ber helt enkelt om att få pengarna utbetalda. För snabb utbetalning krävs att företagen alltid behåller en del av pengarna outlånade för de fall där folk vill begära uttag. En liten del av det utlånade kapitalet är låst till dess att lånet är tilbakabetalt.

För mer information - besök Savelend.