Artiklar som förklarar grunderna inom lån.
Här hittar du allt från det mest enkla som hur det går till att låna på nätet till hur lån fungerar och vad ord som amortering, annuitet, effektiv ränta m.m. innebär.
Om man upprepar saker tillräckligt många gånger så tas det som en sanning även om det inte är sant.
Här får du en genomgång av sms-lånet som sådant och hur det sett ut genom åren.
När du har läst den här artikeln kommer du att få förståelse för vad det var som var det egentliga problemet med sms-lånet och varför det krävdes nya lagar för att få bukt problemet i september 2018: förlängningar och affärsmodeller som baserades på att lånet inte skulle betalas tillbaka i tid…
Två ord som du kanske hade koll på men som egentligen att förstå sig på när lånet amorteras varje månad.
Tvärtemot vad många tror är effektiv ränta ett ämne som inte många enkelt kan räkna ut – vilket du också kommer att bli varse om – iallafall förutsatt att du inte redan är ekonom eller synnerligen väl insatt i ämnet.
Det behöver inte vara fel att ta ett lån, ett lån gör dig varken rik eller fattig. Men lånet påverkar din personliga ekonomi, och det är bra om du förstår hur det hänger ihop.
Det här är en grundläggande förklaring av hur lån och skulder fungerar.
Grundläggande kunskap i de vanligaste sätten att amortera ett lån: annuitet och rak amortering.
De flesta lån som ges utan säkerhet använder annuitet – så se till att du greppar grunderna inom detta för att själv få god förståelse av skillnaden mellan amortering och räntekostnad.
Läs:
Så amorteras lån
Vad är en kreditupplysning? Här lär du dig det mesta du behöver veta om kreditupplysning och vad som ingår i en kreditupplysning.
Kort och gott är det en obligatoriska process som sker för att långivaren ska kunna bilda sig en uppfattning om din ekonomiska situation och bestämma sig för att antingen neka eller avslå din ansökan.
Artikeln leder vidare till vidare läsning om UC – Sveriges största kreditupplysningstjänst.
Läs:
Kreditupplysning
En något komplicerad artikel som ändå bör ge lite insikt om svårigheten i att jämföra olika låneprodukter med varandra.
Här få du lära dig det svåra i att jämföra exempelvis en kontokredit med ett årslån där löptiderna är helt olika.
Här får du även ett exempel på att låns olika amorteringstakt kan få ett lån med högre effektiv ränta att bli billigare än ett lån med lägre effektiv ränta (?).
Läs:
Så räknar vi
I den här artikeln lär du dig om riskbaserad prissättning vilket utgör grunden för vad du betalar för att få låna pengar.
Ibland kan ett förlorat jobb eller en stor oväntad utgift plötsligt göra det svårt att få vardagen att gå ihop. När fordringsägare börjar ringa och du är i en situation där du inte kan göra betalningar på skulder eller räkningar du är skyldig är det viktigt att vidta åtgärder direkt. Lyckligtvis finns det lösningar som kan hjälpa dig att komma på rätt spår.
Här får du hjälp med att planera ett juridiskt bindande lånekontrakt som är seriöst för båda parter och där långivaren kan känna sig trygg med att du betalar tillbaka pengarna.
Om du vill göra ett köp som kräver mer pengar än du har för stunden, köpa en ny bil eller kanske t.o.m. börjar fundera på att köpa hus behöver du låna pengar. För att undvika att göra dyra ekonomiska misstag är det därför bra om du lär dig grunderna i hur ett lån fungerar.
Den här artikeln förklarar hur ett lån fungerar och vad du bör tänka på för att inte betala mer än nödvändigt när du jämför lån.
Läs:
Jämföra lån
När det gäller att förstå kostnader för olika lån gäller det att ta hänsyn till mer än bara effektiv ränta. Minst lika viktigt är att aldrig låna längre än du behöver och att inte teckna ett lån bara för att det har en låg månadsbetalning. Här lär du dig varför.
Bara du vet vilken tidsram du har möjlighet att betala av tillbaka ditt lån. Om du med säkerhet vet att du kan betala av ett litet lån på väldigt kort tid är det betydligt bättre att du har koll på saker som kapitalkostnad och hur lånet amorteras.
”Lisa sparade 2500 kronor i månaden på att lägga om sitt lån” är typiska reklambudskap från låneförmedlare. Men gjorde hon verkligen det? Eller är det helt enkelt så att hon bara fick en lägre månadsbetalning och en längre löptid som i själva verket ökade kostnaderna? Lär dig syna långivare och låneförmedlares påstpåenden med kunskap om hur lån fungerar i praktiken.
Med grundkunskaper inom hur lån fungerar sparar du helt enkelt pengar genom att inte teckna ett lån som blir dyrare än nödvändigt.
Du lånar med andra ord både smartare och billigare på egen hand än att förlita dig enbart på andras information.