Kreditupplysning

Majoriteten av alla vuxna människor i Sverige har hört talas om kreditupplysningar. Kreditupplysningar är väldigt vanligt i samband med att du ska ta ett lån, men vad är egentligen en kreditupplysning och vem är det som utför den? Allt detta och mycket mer kommer du att hitta svar på i den här artikeln.

Vad är en kreditupplysning?

Enkelt förklarat kan man säga att det är en upplysning om dig och din ekonomi. Enligt lag behöver ett företag eller en bank alltid ta en kreditprövning på dig om du vill ansöka om en kredit eller ett lån. Orsaken till detta är för att långivaren ska kunna säkerställa att din ekonomi är balanserad nog för att hantera återbetalning och eventuella avgifter, men även för att kontrollera hur hög risk det är på dig som låntagare.

Kreditupplysningen eller kreditprövningen är alltså till för banken, men är även till fördel för dig. Genom bankens kontroll blir du mer trygg i din ekonomiska situation och risken för ekonomiska framtida problem minskar.

Kreditupplysning

Vad för information ger en kreditupplysning?

Det finns flera olika typer av kreditupplysningar som kan tas på dig som privatperson. Det är antingen en personupplysning, en mikroupplysning eller en kreditupplysning. Det är personupplysningen som är den som kommer att ge banken eller långivaren mest detaljerad information om dig som låntagare.

I personupplysningen finns information om eventuella äktenskapsförord, fastighetsinnehav, betalningsanmärkningar, tidigare kreditupplysningar, eventuell skuld hos Kronofogden, aktiva krediter och naturligtvis dina inkomstuppgifter. Hade banken istället tagit ut en mikroupplysning hade de endast fått information om ditt namn och adress, samt skulder hos Kronofogden och betalningsanmärkningar.

Kvinna som undrar

Kreditupplysningsföretagen bakom kreditupplysningarna

Vem är det då som utför dessa kreditupplysningar och finns det bara ett företag att välja mellan? Kort och gott finns det idag ett flertal olika kreditupplysningsföretag som arbetar med samma sak, att erbjuda upplysningar om dig som låntagare. Det är således inte banken i sig eller långivaren som gör upplysningen, utan de kontaktar ett företag för att få hjälp med processen. När din låneansökan har kommit in ansöker de om en upplysning som därefter ligger till grund för om du får lånet beviljat eller inte. Förr utfördes kreditupplysningarna för hand och låneprocessen var lång, men idag ser det annorlunda ut och allt sker automatiserat.

Att göra en kreditupplysning går därför väldigt fort och du får oftast ett preliminärt svar inom loppet av minuter, till och med sekunder om du har tur.

Upplysningscentralen UC

I Sverige är det Upplysningscentralen (UC) som är den största aktören och hit som många företag och banker vänder sig. För bara några år sedan var de det enda företaget i landet som hade rätt att utföra upplysningar överhuvudtaget. Monopolet skulle dock komma att slopas och idag kan du ansöka om lån utan att blanda in UC överhuvudtaget.

Upplysningscentralen kan inte se om du har tagit en kreditupplysning hos ett annat företag, vilket gäller åt båda hållen. Det i sin tur betyder att din kreditvärdighet inte kommer att påverkas på samma sätt.

Har du flera kreditupplysningar hos UC kan du med fördel använda en annan aktör, t.ex. Bisnode eller Creditsafe, för att på så sätt få ditt lån beviljat. Många kreditupplysningar kan nämligen bli ett hinder för den som vill ansöka om ett lån. Det kan visa sig i form av att du får en högre ränta och sämre villkor, eller att du inte får lånet beviljat alls.

Du får alltid information om din upplysning

När ett kreditföretag, långivare eller bank tar en upplysning på dig kommer du alltid att bli informerad om detta. Det gäller även om du till exempel handlar på faktura. Informationen får du hemskickad i brevlådan och där kan du se vem det är som har tagit upplysningen på dig. Skulle det vara så att du får hem ett brev, även om du vet med dig att du inte har ansökt om ett lån, måste du se till att komma i kontakt med kreditupplysningsföretaget på en gång. Fråga då vem det är som har tagit upplysningen på dig. Dock är det viktigt att komma ihåg att en upplysning inte bara behöver tas i samband med att du ansöker om ett lån. Om du vill teckna ett nytt abonnemang eller om du ska signera ett kontrakt för en lägenhet är det vanligt att upplysningar tas.

Publicerad: 21 augusti 2020Uppdaterad: 22 december 2022