SmslånOnline.se - Bästa sättet att jämföra smslån

Samla dina lån

Att ta smslån för att betala tillbaka existerande lån är ingen bra lösning då smslån är de mest kostsamma lånen. Här får du tips på hur du kan bära dig åt för att betala av dina kreditskulder på ett smart sätt om dina kreditkostnader börjar äta upp din privatekonomi.

Varför ska du samla dina lån?

Även små krediter kan göra stora hål i plånboken. En anledning till det är den ofta höga räntan för mindre och kortare krediter. Har du då ett antal sådana små lån så kan den totala lånekostnaden bli ganska hög. Det verkar kanske inte så mycket att ta ett litet lån för att köpa en snygg klänning, en ny TV eller ett nytt köksbord - men sammantaget blir det ofta mycket. Därför gäller det att se upp så att inte krediterna stiger dig över huvudet. Om du har tagit flera sms-lån samtidigt som du inte kommer att ha råd att betala tillbaka utan istället väljer att förlänga så kastar du bokstavligen pengarna i sjön. Det är inte roligt om det går så långt att du måste betala mer i ränta än i amortering på dina lån.

En långivare - bättre ränta

När du då samlar dina små och stora krediter i en och samma klump så blir detta plötsligt till ett enda stort lån - med en mycket lägre ränta som följd. Det leder i sin tur till en mycket lägre månadskostnad och att du betalar av på dina lån på ett mycket effektivare sätt. En bonus är är dessutom att det blir lättare att hålla koll på dina utgifter varje månad. Med mindre spretiga utgifter blir det enklare att göra en budget.

Lösningen på smålån som äter upp din ekonomi är alltså att samla dna lån hos en en lånegivare. Du sparar pengar - kreditgivaren tjänar pengar. Det är med andra ord bra för båda parter. Genom att använda en låneförmedlare räcker det med att skicka in en ansökan så får du offerter från en mängd olika banker och kreditinstitut.

3 st. låneförmedlare

Info/ansök
Lånebelopp: 5000 - 500000 kr
Löptid: 1 - 15 mån
Räntor: 3.25 - 18.15 %

Representativt exempel: Låna 500000 i 15 år. Månadsbetalning 4236 kr. Totalt att betala tillbaka 762392 kronor. Kreditkostnaden blir 262392 kronor. Effektiv ränta 6.23 %.

Info/ansök
Lånebelopp: 5000 - 500000 kr
Löptid: 1 - 15 mån
Räntor: 3.5 - 24 %

Representativt exempel: Låna 70000 i 15 år. Månadsbetalning 600 kr. Totalt att betala tillbaka 108346 kronor. Kreditkostnaden blir 38000 kronor. Effektiv ränta 6.54 %. Uppläggningsavgift 495 kronor. Avi-avgiften är 39 kronor.

Info/ansök
Lånebelopp: 5000 - 500000 kr
Löptid: 1 - 15 mån
Räntor: 2.95 - 29.06 %

Representativt exempel: Låna 100000 i 9 år. Månadsbetalning 1437 kr. Totalt att betala tillbaka 120708 kronor. Kreditkostnaden blir 20708 kronor. Effektiv ränta 5.64 %.

Vad bestämmer räntan?

Lån med säkerhet. För att få så låg ränta som möjligt är det bra om du har någon sorts säkerhet när du tar lån. Med säkerhet menas att du äger något av värde som banken kan ta som säkerhet om du inte klarar av att betala av ditt lån. Ju dyrare ägodel - desto större säkerhet. Om du exempelvis är beredd att låna med ditt hus som säkerhet är det något som skulle få banken att ge dig en mycket förmånlig ränta när du samlar dina lån. Det mesta duger som säkerhet så länge som föremålet har ett stort och bestämt värde.

Lån utan säkerhet. Om du inte har någon säkerhet kan det vara svårt att få de allra bästa räntorna när du samlar dina lån men det bör likväl gå att få bättre förutsättningar än om du har lånen spridda. Det är inte speciellt svårt att få lån utan säkerhet - men som sagt, det innebär direkt att räntorna blir mycket högre. Märk väl att även sms-lån ges utan säkerhet men nu pratar vi om högre belopp vilket ger en betydligt lägre årsränta om du lägger upp dem på en löptid med 1 år eller mer.

Exempel - ett extremfall

Antag att du har en total skuld på 50 000 kronor för flera sms-lån som du inte kommer hinna betala och blir tvungen att utnyttja förlängningar. Så här skulle en kostnadsutveckling kunna se ut över ett års tid för dessa lån (blå linje) i jämförelse med ett privatlån utan säkerhet med en exempelränta på 15 % och löptid 1 år.

Jämförelse mellan flera små lån utan säkerhet och ett stort

Exemplet är ett extremfall, men visar den avsevärda skillnaden i kostnad om du inte har koll på dina småkrediter. Observera att ovanstående graf inte tar med själva lånet i beräkningen, bara kostnaderna. Du hittar uppställningen här.

Var kan jag jag samla mina lån?

En bra början kan vara att prata med din bank där du redan har flera av dina större affärer. Skulle de inte vara intresserade att hjälpa dig, eller om de helt enkelt inte erbjuder några bra villkor har du alltid möjlighet att leta vidare. Använd exempelvis en låneförmedlare som nämndes tidigare.

Idag finns det ingen anledning att vara lojal mot sin bank bara av gammal vana, utan de bästa affärerna gör du genom att jämföra vad de andra bankerna har att erbjuda.