Därför jobbar jag med skit som sms-lån

Tanken bakom SmslånOnline.se

Tanken med SmslånOnline.se från första början i korthet: transparens och ärliga intentioner i en sunkig bransch. På den tiden då sms-lån var fult – på riktigt! Saker har en tendens att glömmas bort över tid, vilket är synd, men om du läser efterföljande text så förstår iallafall lite grann vad som var tanken bakom. Om du dessutom bemödar att följa länkarna till vidare läsning så kommer du snart att se att sajten varit med och påverkat mer än vad du kanske tror när du bara  snabbt besöker sidan.

Det kan vara bra att veta att sms-lånen var betydligt mer aggressiva när bloggposten ursprungligen publicerades 2013 och lagen om högkostnadskrediter var ännu icke-existerande. Det är ur det perspektivet artikeln och vidare läsning ska ses.

Hej hopp – då kör vi!

Gammal version av SmslånOnline.se - vem skulle du lita på?

Eftersom SmslånOnline.se börjat synas mer och mer i Google sammankopplat med mitt namn och företag är det läge att berätta min syn på smslån och branschen i sig. Varför jag gör detta. Faktum vara att även jag tyckte att ”sms-lån var skit” när jag började. Nuförtiden tycker jag mer att sms-lån kan vara skit, men att ämnet är mer komplext än så och att generaliseringar är dumt.

Varför just sms-lån?

När jag började med detta var sms-lånebranschen full av hemlighetsmakeri och hyschpysch, inte minst bland jämförelsesajterna. De flesta (alla?) var anonyma och ljög i sina rekommendationer så det stod härliga till enbart för att dra in pengar till sig själva via hänvisningsprovisioner. Jag tyckte att det borde vara en enorm fördel att våga stå för sitt arbete och byggde därför en webbplats som skulle baseras på korrekt information och transparens. Sms-lån var och är en laglig verksamhet och kommer att finnas kvar. Alltså kunde det lika gärna vara jag som styrde upp och skapade den bästa webbplatsen som jämför sms-lån.

Min tanke var att öppenhet skulle förbättra branschen i långa loppet eftersom de andra måste bli mer trovärdiga för att motivera sin egen existens. Jag ville städa upp i Google och ta position på ”sms.lån” helt enkelt. På vägen dit ville jag skapa engagemang inom ett ämne där ingen lyckats skapa det tidigare. Det ansågs mer eller mindre vara omöjligt. Jag ansåg att det var omöjligt enbart för att ingen ens försökte jobba seriöst.

Klart att även pengarna är intressanta, men inte för pengarnas skull utan mest för att de möjliggör att kunna leva på det man tycker om att göra.

Vem är jag då?

Jag har på ett eller annat sätt jobbat med Internetmarknadsföring sedan 2005. Sms-lån är en jäkligt tuff bransch och jag hade inte inte satsat på det tidigare. Det började som ett experiment. Att ta position i Google utan att bryta några som helst av Googles riktlinjer var en utmaning i sig som var intressant för många att följa.

Läs här:
https://simonnystrom.com/smslan-i-google/.

Lyckades jag så skulle det vara stort. Lyckades jag inte så skulle det innebära dumstrut för då hade jag inte klarat målet och dessutom skulle mitt namn vara sammankopplat med sms-lån. Inte alltför smickrande.

Smslån är en dålig affär – I know!

Jag tänker aldrig säga att sms-lån är en bra affär. Det har jag heller aldrig gjort, men kritiken baseras ofta på okunskap och är i många fall överdriven och generaliserande. Ofta förstår kritikerna inte matematiken eller hur saker fungerar i övrigt. Man jämför äpplen och päron. Man struntar många gånger i uppenbara felaktigheter i sin kritik och verkar oftast bara vara ute efter en chockrubrik. Kritiken blir ibland absurd.

Min syn på sms-lån är kort och gott: ibland behöver människor pengar snabbt och har råd att betala. Om du inte har råd så tar du inget lån helt enkelt. Är jag cynisk? Kanske. Jag tycker helt enkelt att om du försvarar sprit, spel och tobak så är detta inte värre. Folk trillar dit på olika sätt – alltid. Det handlar om ansvar och social acceptans. Sen får staten reglera hur den vill.

Jag listar bara företag som har tillåtelse att bedriva snabblåneverksamhet på webbplatsen.

Det är inte samma sak som att blunda för de riktiga fulheterna, vilka också redovisas.

Jag har skrivit några kontroversiella artiklar om sms-lån som dödar en del felaktiga påståenden om branschen som du kanske finner läsvärda.

Det skulle bli något bra

Pengar är inte allt för mig. Däremot använder jag intäkterna på den här sajten till att sätta upp projekt inom mer accepterade områden. Iallafall var det tanken från första början. Eftersom projektet tog mer tid  än beräknat så började jag istället skänka en del av intäkterna till välgörande ändamål. Jag ville helt enkelt göra något bra direkt utan att det krävde ännu mer tid.

Det är därför SmslånOnline.se och Språksam AB (som Next Lead Sweden AB hette på den tiden)  i  oktober 2015 blev Guldvänföretag till Barncancerfonden och senare även till ECPAT.

Mitt projekt som började med i stort sett ingenting kom senare att ha skänkt totalt 500 000 kronor till Barncancerfonden och cirka 100 000 till ECPAT.

I min privata blogg kan du läsa alla poster som hör till det här arbetet.

Publicerad: 14 oktober 2020Uppdaterad: 25 december 2022