Svårt att få lån? 7 tips för att lyckas

Tipsen på den här sidan är till för dig som har svårt att få lån och går igenom ett antal punkter som ökar dina chanser att beviljas ett lån. Förhoppningsvis inte i en alltför avlägsen framtiden, kanske t.o.m idag, beroende på vad du söker.

  • Konkreta tips när du nekas lån.
  • Effektiva sätt att söka lån där du blir godkänd.
  • Alternativa sätt att låna pengar där du inte utsätter dig för ökad risk.

Du kan nekas lån av många anledningar. Allt från för låg kreditvärdighet orsakad av dålig ekonomi till betalningsanmärkningar som uppstått p.g.a slarv eller bara för många förfrågningar hos UC fastän din ekonomi egentligen är tillräckligt god. Ibland finns giltiga skäl – ibland har fler slutsatser dragits. Att handläggandeprocessen många gånger sker automatiskt  ökar risken för felaktig beslut.

Kvinna som läser brev

7 tips för dig som nekas lån


1. Prova en låneförmedlare

Med en låneförmedlare ansöker du om lån hos många anslutna banker och långivare med en enda ansökan. De större låneförmedlarna som mest fokuserar på små och stora privatlån ger dig besked om vilka anslutna banker och långivare som är villiga att erbjuda dig ett lån inom 24 timmar. Ibland går det snabbare.

Om du behöver ett mindre lån och du har problem med många förfrågningar hos UC kan du prova Klara Lån som pingar anslutna långivare och ger dig besked direkt på skärmen om det är någon som är villig att ge dig lån. Dessa lån består till större del av högkostnadskrediter men är enklare att få beviljade ifall du har låg kreditvärdighet.

Låneförmedlare för privatlån Låneförmedlare för snabblån


2. Lån trots betalningsanmärkning

Ibland ställer en betalningsanmärkning till det mer än nödvändigt. Om du har en betalningsanmärkning och ansöker om lån kommer du hos många långivare att nekas per automatik även om din ekonomi i själva verket är god och du har en fast inkomst. Lösningen här är att ansöka hos en långivare som prövar din ansökan även om du har en betalningsanmärkning. Det bör lösa problemet enkelt ifall din ekonomi är i ordning i övrigt.

Lån med betalningsanmärkning

3. Pantbanken

Pantbanken är ett riktigt bra alternativ om du redan har låg kreditvärdighet eftersom du inte riskerar att sätta dig mer i klistret än du redan är och du risker heller inte att sätta dig i mer skuld. Du behöver bara ett föremål som du är villig att ge upp ifall du inte betalar tillbaka de pengar som pantbanken är villig att betala för föremålet. Du riskerar aldrig att bli skyldig pengar ifall du struntar i att betala tillbaka.

Pantbanken är något som ökat avsevärt i corona-tider (2020) och det är enklare än man tror även om du ansöker online.

Pantbank Sefina Pantbank


4. Låna med medsökande

Om du väljer att ansöka om ett lån tillsammans med någon annan med god kreditvärdighet kommer du att få det betydligt enklare att få lånet beviljat. Tänk dock på att din medsökande blir lika ansvarig för att lånet betalas tillbaka som du själv och att du knappast lär bli populär om du underlåter att betala tillbaka lånet som avtalat.

Lån med medsökande

5. Låna pengar utan UC

Faktum är att de största sökvolymerna inom små konsumentkrediter handlar om att låna utan UC. Om ditt problem främst handlar om att du har mängder av förfrågningar hos UC (vilket sänker din kreditvärdighet) kan det vara en idé att ansöka om ett lån hos en långivare som inte använder UC. Nästan alla långivare i denna kategori är högkostnadskrediter men det finns undantag.

Sms-lån utan UC

6. Höj din kreditvärdighet

Kanske ett något irriterande tips eftersom det inte är en snabb lösning utan löser problemet på längre sikt. Förhoppningsvis förstår du vilka problem som låg kreditvärdighet ställer till med vid det här laget och vill ta dig ur problemet. Vi har skrivet en artikel i ämnet.

Höj din kreditvärdighet

7. Låna pengar utan (deklarerad) inkomst

Om du saknar deklarerad inkomst blir det svårt att låna pengar, speciellt högre lånebelopp. Om du har en fast inkomst nu som inte har tagits upp i deklarationen bör du kontakta långivaren – så länge du kan bevisa att du har inkomst så bör även dina möjligheter till lån öka.

Observera att om du saknar inkomst överhuvudtaget så kommer du att få mycket svårt att låna pengar. Om du har kapital bundet i exempelvis sparkonton/fonder kan dock detta vara något som långivaren kan tänkas ta hänsyn till och därmed bevilja dig ett lån.