En guide till kortsiktiga finansieringsalternativ

På den här sidan hittar du lösningar och vägledning kring tillfälliga lån, vare sig det gäller finansiering av en semester, hushållsartiklar eller kontantinsats för bostad och lägenhet.

Tillfälliga lån i korthet

Ett tillfälligt lån karaktäriseras av dess kortsiktiga natur och är oftast utformat för att adressera akuta finansiella behov ges oftast utan säkerhet. Ett tillfälligt lån kan fungera som en bro mellan två ekonomiska milstolpar, såsom mellan två löneperioder. Beroende på kontext kan det även innefatta större lån utan säkerhet. Här nedanför redogör vi för olika situationer då ett tillfälligt lån kan vara aktuellt.

Kontantinsats till lägenhet

Precis som vid bostadsköp, när du köper en lägenhet i Sverige, krävs en kontantinsats. Enligt svenska regler ska köparen betala minst 15 procent av lägenhetens totala pris ur egen ficka. Detta kallas kontantinsats. Många potentiella lägenhetsköpare kan bli förvånade över storleken på denna första betalning och undrar hur de ska finansiera den.

Kontantinsatsen är särskilt viktig eftersom den visar både säljaren och långivaren att köparen har en ekonomisk investering i lägenheten. Eftersom lägenheter ofta kostar mindre än fristående hus kan kontantinsatsen vara lägre i absoluta termer, men procentuellt sett är kravet detsamma.

För att finansiera kontantinsatsen väljer vissa att spara upp beloppet över tid, medan andra kan överväga att ta ett lån. Det är viktigt att förstå att även om du kan låna för kontantinsatsen, kommer detta lån att ha sina egna räntor och villkor. Därför bör man noggrant överväga alla kostnader innan man tar ett sådant beslut.

Behöver du låna till kontantinsats? Använd en låneförmedlare!

Vid behov av större tillfälliga lån kan det vara klokt att vända sig till en låneförmedlare. De jämför flera långivares erbjudanden åt dig och hjälper till att hitta det mest förmånliga lånet utifrån dina förutsättningar. Genom att använda en låneförmedlare sparar du tid och ökar chansen att få den bästa räntan och villkoren.

Lägenhet

Konsumtionsrelaterade lån

För dem som behöver finansiering för särskilda konsumentvaror finns det ofta specifika låneprodukter tillgängliga. Ett tillfälligt lån för semester kan tillhandahålla finansiering för resekostnader, medan lån för vitvaror och elektronik kan hjälpa konsumenter att förvärva nödvändiga hushållsartiklar. Vid behov av snabb finansiering för diverse inköp kan snabblån för shopping vara en lösning, men det är viktigt att vara medveten om lånevillkoren och räntorna som tillämpas.

Tillfälligt lån för semester

Många drömmer om den perfekta semestern, men ibland räcker inte sparpengarna till. Ett tillfälligt lån för semester kan hjälpa dig att förverkliga drömmen. Men kom ihåg att detta ska återbetalas, så det är viktigt att ha en plan för återbetalning innan du åker iväg.

Tillfälligt lån för vitvaror

Vitvaror som kylskåp, ugnar och tvättmaskiner är nödvändiga i våra hem, men de kan vara dyra. Om en vitvara plötsligt går sönder och behöver ersättas kan ett tillfälligt lån vara en lösning för att snabbt kunna skaffa en ersättare.

Tillfälligt lån för elektronik

Elektronik, som datorer, smartphones och TV-apparater, uppdateras ständigt med nya modeller och funktioner. För dem som vill hålla sig uppdaterade, men inte har den omedelbara finansieringen, kan ett tillfälligt lån vara en väg att gå.

Snabblån för shopping

Dessa är små, kortsiktiga lån som kan hjälpa när du vill unna dig något extra eller står inför oväntade utgifter. Men var försiktig! Snabblån kan komma med höga räntor och avgifter, så det är viktigt att läsa igenom lånevillkoren noga.

Lån konsumtion? Använd oss!

När det gäller konsumtionslån kan det vara en djungel att hitta det bästa erbjudandet. Istället för att söka runt på egen hand, använd vår webbplats för att jämföra de bästa alternativen. Vi har samlat och granskat flera långivares erbjudanden för att göra processen smidigare för dig. Här nedanför finns alternativen som bäst matchar dina behov.

Ferratum smslån
1 000 - 50 000 kr
Lånebelopp
54 - 54 %
Effektiv ränta
4 - 46 mån
Låneperiod
Inga avgifter Betalningsanmärkning ✅Tar ej UC ✅Direktbetalning ✅ Helgbetalning ✅

Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.

Mer om Ferratum

Direktbetalning till Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken.

Minsta ålder 21 år
Högsta ålder 70 år
Uppläggningsavgift 0 kr
Administrationsavgift 0 kr
Fakturaavgift 0 kr
Inkomstkrav 24 000 kr
Kreditupplysning Creditsafe
Visa mer
SMSpengar smslån
1 000 - 30 000 kr
Lånebelopp
57 - 638 %
Effektiv ränta
1 - 12 mån
Låneperiod
Tar ej UC ✅Direktbetalning ✅ Helgbetalning ✅

Lånexempel (2023-02-23): En kontokredit utnyttjad om 15 000 kr till 42.5 % rörlig ränta som återbetalas på 12 avbetalningar på 1 824 kr i snitt, 280 kr i uppläggningsavgift, 45 kr i månads/aviavgift och 95 kr i uttagsavgift ger en effektiv ränta på totalt 62,58 %. Totalt att återbetala 21 889 kr

Mer om SMSpengar

Direktbetalning till Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken, Danske Bank.

Minsta ålder 18 år
Högsta ålder 72 år
Uppläggningsavgift 280 kr
Administrationsavgift 45 kr
Fakturaavgift 45 kr
Inkomstkrav 50 000 kr
Kreditupplysning Creditsafe
Visa mer
Brixo smslån
3 000 - 30 000 kr
Lånebelopp
33 - 33 %
Effektiv ränta
1 - 180 mån
Låneperiod
Inga avgifter Betalningsanmärkning ✅Tar ej UC ✅

Krediten har inga avgifter. Nominell bunden årsränta är 28,95 % och den effektiva räntan är 33,1 %. En exempelkredit på 10 000 kr som återbetalas med 970 kr per månad under 12 månader har en total kostnad om 1 640 kr.

Mer om Brixo
Minsta ålder 18 år
Högsta ålder 70 år
Uppläggningsavgift 0 kr
Administrationsavgift 0 kr
Fakturaavgift 0 kr
Inkomstkrav 150 000 kr
Kreditupplysning Bisnode
Visa mer

Låna till kontantinsats vid bostadsköp

När du beslutar dig för att köpa en bostad krävs det, enligt svenska regler, att du betalar minst 15 procent av bostadens totala pris ur egen ficka. Denna summa kallas för kontantinsats.

Kontantinsatsen är ett lån som ges utan säkerhet. Det betyder att du som bostadsköpare hanterar två distinkta lån: bolånet och kontantinsatslånet.

Bolånet, som maximalt täcker 85 procent av bostadens köpeskilling, är säkrat genom själva bostaden. Om låntagaren, av någon anledning, inte kan återbetala bolånet kan banken, genom juridiska vägar, tvinga en försäljning av bostaden för att återfå sina utlånade pengar.

Kontantinsatslånet är däremot ett osäkrat lån, vilket innebär att det inte finns någon fysisk säkerhet bakom det, som exempelvis bostaden. Därför är räntan på kontantinsatslån oftast högre jämfört med bolån.

Räkneexempel

Doris, som har ett stabilt jobb och god ekonomi, vill köpa en lägenhet som kostar 1 500 000 kronor. Av detta belopp erbjuder hennes bank ett bolån som täcker 85 procent, det vill säga 1 275 000 kronor. För att kunna täcka kontantinsatsen, har Doris valt att ta ett separat lån på 225 000 kronor, utöver bolånet.

Att kombinera bolån med kontantinsatslån kan vara en effektiv lösning för de som inte omedelbart har tillräckliga medel för kontantinsatsen. Det är dock viktigt att noggrant överväga alla kostnader och villkor innan man tar ett sådant beslut.

Behöver du ett större lån? Använd en låneförmedlare!

När det gäller större lån, som exempelvis kontantinsats för bostad eller lägenhet, blir valet av långivare ännu mer avgörande. Givet den större lånesumman kan skillnader i ränta och villkor ha en betydande påverkan på din ekonomi. I dessa fall är det extra klokt att använda en låneförmedlare. Med hjälp av en förmedlare får du en samlad översikt över de mest förmånliga erbjudandena, vilket underlättar ditt beslut och säkerställer att du erhåller de bästa möjliga villkoren för ditt stora lån.